Bilden i främsta rummet!

Gotland 2017 - Visby, småstad, residensstad, världsstad!

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

11.

12.

13.

14.

15.

16.

17.

18.

19.

Inlagt 2017-06-14 21:41 | Läst 2226 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Gillade bild 16 mest. Bra lite annorlunda komposition med coola färger.
Svar från Tovok 2017-06-15 20:39
Tack Ragnar! Ja, jag har gått förbi många gånger nu, även fotat husen, men inte fått till det (tidigare)! :) /Tommy.
Fint fångat i ett bra svep! Jag tycker att Visby är svårfotograferat. Upplevelsen sitter lika mycket i benen som i ögonen med alla backarna. Kul att få se stan med dina ögon! Gillade bild 1 mest och hajade till negativt på bild 16, inte fotot utan färgskalan, poppiga färger blir fel i den miljön. 14 och 15 visar en byggnad där en tidigare ägare lade ner ett oändligt arbete på att skrapa fram historiken. Bild 19, var togs den?


Gotland har ju förmånen att ha egen biskop och egen landshövding fast befolkningen bara är ca 58000 personer. Biskopen har väl uppdrag för Svenska Kyrkan i utlandet också eller tog Uppsala ifrån Gotland det?
Svar från Tovok 2017-06-15 21:09
Tack Måns, roligt att du gillade mina bilder! :) Ja, visst blir man trött i benen av att flanera i Visby, och fotoflanera kan nog vara frustrerande, eftersom det finns så enormt mycket att titta på! Ofta är det dock alldeles för mycket folk för min smak, eftersom jag ofta tycker att det är lite obekvämt att plåta människor! Husen på bild 16, har jag fascinerats av under alla år som jag har besökt Visby. Dels för att de sitter ihop med St. Lars kyrkoruin, men också på grund av färgerna. Jag tycker att de är ganska snygga! Bilden ljuger nog dock lite. Ljuset var starkt och skuggan blev skarp, och färgerna blev nog lite grann därefter. Nu tror ju jag att det mycket väl kan ha varit så att hus hade starka färger även på medeltiden. De verkar ha gillat starka färger redan då, och jag tror inte att Visby enbart gick i kalkgrått då. Men det är bara vad jag tror! :) Jag kunde ju iofs. även ha skrivit "stiftsstad" i rubriken, men det kändes lite uppenbart och lite "to much", tre ord är mera slagkraftigt, eller hur?! Visby stifts nuvarande biskop Sven-Bernad Fasth känner jag lite grann sedan han var föreståndare för Stiftsgården i Rättvik, innan han blev Biskop. Han är, som du säger, också biskop för utlandsförsamlingarna! Roligt med dina kommentarer, Måns! :) /Tommy.
Måns H 2017-06-15 23:08
Att Svenska kyrkan i utlandet har biskop i Visby tycker jag är utmärkt. Ett annars alldeles för litet stift blir därmed stort och uppdraget viktigt. Förra biskopen hann visitera nästan alla utrikes församlingar.

Betr färg, min kollega och din namne Peter von Knorring har koll:

http://www.knorring.se/pigment.htm
Svar från Tovok 2017-06-17 11:57
Jag ser att jag glömde tala om att bild 19 är tagen på Södra kyrkogatan. Det står ett pampigt sparbankhus precis bredvid! :) /Tommy.
Måns H 2017-06-17 12:39
Tack! Kändes konstigt att inte känna igen huset. Jag har gått förbi tusentals gånger och åt ibland lunch på ett matställe trappan ner till vänster. Detta för bara 35 år sen ...... får väl skylla på att fotot är bra, lyfter fram ett hus som jag bara slank förbi på väg till lunchen.

(Färgskalan: Huset ser ut att vara kalkputsat och färgat med järnsulfat /järnvitriol/. Ämnet ger i sig ingen kulör alls. Men på plats ombildas det med tiden till en gulorange rostfärg. Svår att planera, det blir som det blir, men ser alltid autentisk ut och håller länge.)