Sporadiska inlägg
Svartvita bilder på vilda djur
En del bilder fungerar bättre i s/v, jag tycker att det skapar en mer konstnärlig distans till verkligheten.Har lagt på en svag vinjettering på denna
ISO 112500 brusreducerad i Camera Raw
Under trädens bark
Hittade den här bilden på ett fällt bokträd. Som man kan se har någon typ av insekter borrat ett hål i stammen (det stora hålet högst upp i bilden) och lagt ägg där. Efter att äggen kläckts har larverna börjat äta sig fram under barken. Man kan tydligt se hur de har vuxit, eftersom gångarna blir bredare ju längre de sträcker sig.
Jag har ingen aning om vilken insekt det kan vara, något art av Barkborre förmodligen.
Jag googlade en stund men hittade ingen information om just denna typ av spår.
Vinterfotografering
Vintern är här igen, och eftersom de vilda djuren rör sig mindre för att spara energi, blir fototillfällena färre. Det är dock en utmärkt tid att söka andra motiv, som isformationer. I mitt närområde finns många små bäckar och åar, och varje vinter ger jag mig ut i hopp om att hitta nya, fascinerande mönster i isen. Jag har lärt mig att ett långt teleobjektiv är en stor fördel – det låter mig fotografera från land och slippa vada ut i det iskalla vattnet, även om jag ibland gör ett undantag när jag hittar ett riktigt spännande motiv. Ett stabilt stativ är också ovärderligt, särskilt vid långa slutartider, då jag gärna bländar ner rejält för att få tillräckligt skärpedjup och samtidigt hålla ISO-talet lågt.
Här är några exempel – bilderna är tagna med brännvidder mellan 400 och 600 mm.
Den här bilden är min favorit hittills och finns i flera versioner. Vid långa exponeringar med rörligt vatten är det omöjligt att förutse vilka former vattenrörelsen kommer att skapa, vilket gör varje exponering unik.