Jag och min a77m2 på äventyr! :)

Test av 'förstoringsglas' till min A77m2+SAL1650

Fick idag hem mina förstoringsglas till kameran - 'Närbildslinsset i 4 delar' som jag beställde för 399,- från kaffebrus.se (beställde på fredagen, anlände till Härnösand på tisdag - helt godkänd leveranstid'

För att testa så gav jag mig ut i kvällsljuset med mitt 16-50 och riktade in mig på en tagetes :)

2 bilder tagna med samma brännvidd, samma iso, slutartid för att försöka jämföra närgränsen för fokusering.

16mm - utan närbildslins / med närbildslins +10

50mm - utan närbildslins / med närbildslins +10

Slutsats: man kommer rejält mycket närmare med linsen, i paketet var det även +1, +2, och +4 som jag ska försöka jämföra om det blir bra väder imorgon - men känslan är att jag absolut kan ha med +10 i kameraväskan för de stunder jag inte vill byta till ett makroobjektiv.

Inlagt 2024-07-04 22:52 | Läst 272 ggr. | Permalink
Ja närlinser har många fördelar: De är billiga, de kan användas på alla objektiv bara de har samma filterdiameter, ingen förlängning. Nackdelen är att det kräver det är bra kvalitet. När jag började i fotobranschen som lärling 1959 var det i många fall enda möjligheten för vanligt folk att ta närbilder, systemkameror med utbytbar optik var det inte många av och det var dyre, flera månadslöner för en vanlig arbetare.
Bilderna är överlag fina så det är tydligen bra kvalitet på Kaffebrus närlinser.
Svar från Tomas Pålsson 2024-07-05 23:43
Ja, det känns som att de ger en bra effekt utan större kvalitetsförlust. Absolut värt att ha med i kameraväskan om man inte ska ut och fota makro specifikt, synd bara att jag inte har så många objektiv med 72mm filterdiameter, så man kanske får skaffa några filtermellanringar så blir packningen stor ändå.