Min gamla utedass och dens vackra tapet....

Här på gården står det ett uthus som ska vara från sluten av 1700 talet, där är det två olika rum med utedass, den ena var för finfolket (2 vuxna 2 barn).

Den andra är en trapp upp och där är det 5 vuxna och två barn som får plats.

Nä jag tänker efter så var det också så i min ungdom at vi ofta gick två och två på toaletten när vi var på fest, men satt värklegen alla samman på toaletten samtidig i gammal tid eller? 

En annan sak jag också funderar över är den fine utskärningen i ringen...   Da jag var liten bodde jag hos mina farförälder I Hennigsvær( Lofoten )en tid,  och där hade vi också utedass, men där ramlade allt i havet... ................faktisk kul att titta på......(som barn då), men vi hade hela ringer och inga utskärning...... 

Men nu till tapeten igen.......På den lille utedassen hänger det en jättefin tapet, som jag bare älskar och den passar så fint till gårdens historia.

Har fått höra att Skansen museum en gång var intresserad i det lilla utedasset.

Men jag vet inte hela historien om det, må forska lite mer. 

 

Inlagt 2009-02-16 14:49 | Läst 7225 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Hos min farmor och farfar hade de inte en sådan tjusig tapet på dass. Däremot hade de hela kungafamiljen, med kung Oskar II och drottning Sofia i spetsen, uppklistrad på väggen.
Svar från Tyri 2009-02-17 11:05
Det var da något, för det var inget på väggene på utedassen i Henningsvær som jag kommer ihåg:)
Tapeten är fantastisk.


Har för mig att man inte använde alla hål samtidigt på dass. Nyttjade ett i några månader och sedan lät det stå med lock tills det under förmultnat nog att slänga ut på åkern. Kompost helt helt enkelt.
Svar från Tyri 2009-02-17 11:15
Ja, den är bara helt fantastisk tycker jag också.
Det kan vara så som du säger, men under denna dassen er det tre meter ned, det måste ha plasket/sprutet en del når det ramalade ned........:o)))
Kompost var det nog då efter en tid.