Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Den stolta skatan

Skatan visar stolt upp sitt egenhändigt byggda bo. Jag nickar gillande från mitt köksfönster. De har verkligen legat i skatparet. Trots både snöfall och spöregn. De har kommit till jobbet varje dag och det har gått åt massor med pinnar och kvistar. En kråka terroriserar skatorna då och då. Häromdagen dök den t o m in i boet men blev till slut bortjagad. Hoppas häckningen lyckas så att vi får se nyfikna skatungar vad det lider.

Det händer mycket nu i naturen. En del kan vi skåda från vårt köksfönster. Det är inte så tokigt.

Miljövänlig fotografering. Inga avgaser har producerats.

På återseende

Torbjörn

Inlagt 2024-05-10 11:15 | Läst 1040 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Gillar bilden! Gillar också texten.

Man borde se filmen Pica Pica! 97 minuter Vällingby ur skatperspektiv.

Gunnar Bergdahl skrev i Chaplin: "Det är ingen dramatisk skildring av skatans tillvaro. Pica Pica rör sig i det tempo som skatorna själva lever sina liv i: långsamt och försiktigt, funktionellt som en glidflykt i uppåtvindar. ... Den naturliga nyfikenhet ... som man som människa känner inför denna spännande fågel utvecklas genom filmen till en blick in i en värld där det är möjligt att spegla oss själva."
Svar från pic-tor 2024-05-13 11:45
Tack Måns. Jag har för mig att jag sett filmen för bra länge sedan. Skator är intressanta att studera. De är intelligenta, nyfikna och lekfulla. Dessutom är det vackra fåglar där det svarta ibland skimrar i blålila nyanser.
Jag har också ett fönster och ett skatbo. Eller hade, Kråkorna var där varje dag och stal kvista/pinnar så skatorna gav upp. Fin bild där skatan ser med undrande blick.
Sten
Svar från pic-tor 2024-05-13 11:47
Tack Sten. Kråkan har gjort flera besök och jag undrar hur det kommer att gå för skatorna. Hoppas de reder ut det hela.
Trevligt att dom lyckas med bobyggandet. Har varit med om det omvända när duvor blir bestulna av skator.
HaD/Gunte..
Svar från pic-tor 2024-05-13 11:49
Tack Gunte. Ja, skatorna kan nog ställa till besvär för andra fåglar också. I naturen är man sig själv närmast. I alla fall hoppas jag det går bra för det här skatparet. De har verkligen fått slita ont för det här boet.
Där är man ansikte mot ansikte med skatan i bilden, rejält och typiskt skatbo, finurligt konstruerat mot stormar, regn och angrepp med ingång och bokammare. Sen kan ju släkten vara värst, som när kråkan tittade in, efter ägg förmodligen. Riktigt bra skatbild.
Svar från pic-tor 2024-05-13 11:53
Tack Stefan. Ja, vi har haft ögonkontakt ett flertal gånger och här vill den verkligen visa upp bobygget. Annars brukar den inte sitta still särskilt länge. Kråkfajten är nog inte över än är jag rädd.