Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Aktörer en dag på gatuscenen.

Fotograferar fortfarande med film men inte så ofta som förut. För mig handlar det inte om analogt vs digitalt utan analogt & digitalt. Båda teknikerna har sina förtjänster och nackdelar. Låt oss stanna därvid. Är less på att läsa inlägg om den ena teknikens överlägsenhet över den andra. Ny teknik fortsätter att komma oupphörligen och man väljer naturligtvis själv vad man vill hoppa på. Men den tekniska utvecklingen går inte att stoppa oavsett vad vi tycker om den.

Jag tar gärna till mig det nya om det passar mig och mitt fotograferande – och min plånbok. Men nu handlar det om analoga bilder.

Man kan se de här bilderna som dagboksanteckningar. Den här dagen gjorde jag dessa observationer. De inträffade alla under en och samma dag. En dag i augusti 2010. 

En annan dag hade det varit en annan föreställning på gatans scen.

På återseende

Torbjörn

Inlagt 2024-05-14 09:00 | Läst 554 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Där har du fel Torbjörn. Den nya tekniken går utmärkt bra att stoppa - på individnivå vill säga. Det är ju jag som använder kameror, och jag som köper domsamma.
Jag köpte aldrig någon digitalkamera... :-)
Svar från pic-tor 2024-05-14 16:17
Tråkigt att du har den attityden mot digitala kameror. Du med din gedigna kunskap om fotografi skulle ganska snart inse vilken nytta du skulle ha av den digitala tekniken och du skulle också snabbt lära dig använda densamma. Tack för kommentaren.
Den nya digitala tekniken är ju underbar tycker jag men det analoga hr ju såklart sin känsla!
Svar från pic-tor 2024-05-14 16:23
Visst har den digitala tekniken betytt mycket för oss fotografer. Jag hade nästan slutat att fotografera när jag köpte min första digitalkamera 2005 och jag fick fotolusten tillbaka omedelbart. Men jag tycker om att fotografera analogt också. Gillar hantverkskänslan. Tack för kommentaren.
Jag tycker det är lite kul att fotografera med film, men om det skall vara någon större poäng med det nu för tiden behöver man (enligt mig) köra mellan- eller storformat. Det ger ju möjligheter till tekniska fördelar som inte finns med digitalkameror i småbildsformat.

Jag tycker också att om man ska köra med film, så ska man också framställa papperskopior i mörkrum (om vi pratar svartvitt alltså) och inte skanna negativen. Dels är det rätt så kul (om än slabbigt) och dels kan det bli riktigt snygga bilder att rama in jämfört med att skriva ut skannade negativ. Med ett riktigt bra fotopapper med hög silverhalt blir bilderna svåra att efterlikna digitalt.

Med det sagt fotograferar jag nu enbart digitalt av praktiska skäl, och det fungerar utmärkt för mina behov :)
Svar från pic-tor 2024-05-17 13:10
Min mörkrumsutrustning skänkte jag till Erikshjälpen här i Gävle när jag flyttade hit 2014. Då hade den dessförinnan stått oanvänd i flera år. Inst för lärarutbildning vid Uppsala universitet hade ett fint mörkrum som jag använde ibland när jag arbetade där 1991-2003. Men sedan dess skannar jag mina negativ och dior och är nöjd med resultatet. Är man en skicklig kopist kan man säkert få fram fantastiska mörkrumskopior men jag var aldrig särskilt duktig i mörkrummet. Med bra fotoskrivare kan resultatet bli mycket bra.
Tack för kommentaren Anders.