I jämförelse med en Kråka..
***
Inga konstigheter här, fortsätter att njuta av tillvaron vid Stockholm Ström, som fått en extra 'dos' besök av mig den här vintersäsongen.. och det lär fortsätta så! Nu när jag har ett 'verktyg' som t.o.m. överträffar mina förväntningar, hur ofta är man med om sådant? Och verktygen är sen snart 2 månader tillbaks Nikon Z50II + Z 180 - 600 mm. som med den kameran ger 270 - 900 mm. brännvidd, och objektivet är mycket skarpt och är nu 1 år gammalt för mig, det ger en brännvidd som är mycket användbar just vid Stockholm Ström har jag noterat nu, och dom båda trivs väldigt bra ihop, allt fotat för en vecka sen!
Så här kommer först en del blandat från Strömmen och dess omgivning men avslutas på slutet med ett möte med en Havsörn och dess ihärdigt efterföljande Kråka..
Börjar med ett par Stadsduvor som tog sig en sväng ut över vattnet..
Här en Storskarv på sin 'pinne', som inte vill bli av med den..
Följde här en Gråtrut där fokus hölls fint trots olika bakgrunder, bilderna är inte beskurna här, Kastellet på Kastellholmen i bakgrunden..
Vid 14-tiden kom jag i samspråk med en 'medborgare' som hade en handkikare och var bara ute på sin lunch och kikade lite, där jag då nämnde hur bra det är med fåglar den här årstiden just här, säkert beroende på den matning som finns borta vid Norrström nära Strömbron som lockar en hel del fåglar, men det fryser heller aldrig till, och speciellt inte nu för tiden när det blivit varmare sett över tid.. Nämnde också att har man tur kan det t.o.m. visa sig en och annan Havsörn här, och vad hände..? 5 minuter senare så sa han 'tror jag ser en örn' över Östermalm.. och det stämde ju och det syntes också att den var på väg mot oss, troligen för att fortsätta in i Mälaren, det är så 'örnförflyttningar' ofta brukar ske i Stockholm, in till eller ut från Mälaren, troligen flera gånger i veckan som man ofta inte ser..
Här är första bilden på den, en beskuren bild där (alla är beskurna utom den sista) den är nånstans över Östermalm, och för mig syns det här att det inte är en 'gammal' örn (5 år och äldre) då skulle stjärtfjädrarna varit helvita också längst ut..
Man ser också redan här att näbben är inte helt gul/ljus, det har bara äldre Havsörnar..
Och dom kom bara närmare där vi stod i höjd med Slottsbacken vid Skeppsbrokajen..
Ingen känsla av att örnen skräms av staden, tvärtom så såg den ibland ut att titta ner mot 'fågelmatningen', undrar varför.. Hade ingen koll på om många andra arter drog iväg när örnen kom, hade fullt sjå att hinna hänga med örnen och Kråkan i sökaren.. vilket gick bra, sökaren är också förbättrad jämfört med den äldre Z50!
Kändes verkligen att det här var ett extra bra möte, men man vet ändå inte riktigt förrän man är hemma och ser bilderna i datorn.. Men kamera och objektiv levererade fint, men också rätt enkelt med en örn mot blå himmel, det hade också min äldre Z50 klarat.. Möjligen hade jag tappat örnen ur sökaren nån gång, den är klart bättre på Z50II.
Och där försvinner dom bort bakom statyn på Gustav III och vidare förbi kungliga slottet..
Tack Kråkan för underhållningen, du gjorde bilderna till nått extra och fick fram 'perspektivet' på hur stor en Havsörn är.. Och tack Nikon för 'tekniken' som nu är så bra att det är ett rent nöje att fotografera ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️.
Tack för mig!
Jag följer med viss avund dina och Peter D:s erfarenheter med Nikon spegellösa kameror. Om Nikon hade varit lite snabbare ur "starthålen" med spegellösa kameror hade jag bytt ut min Nikon DSLR-utrustning också. Nu blev det Sony a6000 istället. De hade ett av de bästa autofokussystemen på den tiden.
Jag måste ut och testa den på några rörliga ämnen. Vi har havsörnar vid Roskildefjorden. Dock är de lite utom räckhåll för min elskoter :-) Så jag måste hitta på något annat.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Det är verkligen kul att fota flygande fåglar när AF fungerar så här bra, de första bilderna i bloggen här är fotade när jag sitter på en 'träbänk' precis vid 'Guldbrons' brofäste mot Gamla stan och utsikt ut mot 'saltsjön'.. Med de 900 mm. som jag får då så funkar det fint trots den långa brännvidden, det blir skarpt även då.. sån teknik imponerar på mig! Vi ser fram mot kommande vår och lite testande på 'flygande' fågel från dig, det svåra med 900 mm. är att lyckas hålla kvar fågeln i sökaren eftersom bildvinkeln blir så snäv/liten! Men nya Z50II har förbättrad (snabbare uppdatering av sökaren tror jag), och det märker jag! Kanske behöver du ett extra batteri till elskotern.. Tack!
Hilsen!
Ett extra batteri - det är inte så lätt att byta batteri på den och det kostar dessutom 3-4000 DKK. Det finns 2 båtbatterier som är sammankopplade. Jag har fått den uppgraderad så att jag kan köra 50 km jämfört med bara 30 km tidigare. Det är bra för mina vanliga körbehov.
Mvh. Erik.
Hilsen!
Jag har en "laddstation" här hemma. Det är en så kallad "impulsladdare" som crosseren kopplas till när den står parkerad hemma eller i garaget på vintern. Jag kunde ta med mig laddaren och koppla in den i ett vanligt uttag vart jag än gick. Jag har dock inte provat det och jag vet inte hur lång tid det skulle ta att ladda till full effekt.
Mvh. Erik.
Hälsningar Lena
Kråkan var viktig i alla bilder här, den borde få en 'Oskar' för bästa 'biroll'.. Tack!
Hälsn!
Ja man får vakta dom få pinnar som finns..
HaD/Gunte..
En egen pinne i tillvaron verkar göra andra avundsjuka, alla vill ha en sån.. och är väl värd att försvara! 🪧 Tack!
Hälsn!
Hälsn!