Tillvarons fångade bilder..

Att spegla det jag gillar.

Så kom det då en individ.. en 'förbiflygare'..

***

Och då är det min 'första' Tornseglare som flög förbi ikväll vid 20:30.. Det var inte någon av de individer som bor här under takplåtarna i kvarteret, det var en 'förbiflygare' som drog vidare mot just sitt mål på lite höjd.. Men det kändes ändå som en 'förtrupp/spanare' till de som kommer just hit inom kort.. Kanske redan imorgon? Idag är det tidigaste jag sett en Tornseglare här, och det är fyra dagar tidigare än 'genomsnittsdatumet' som är 20:e maj, sen har de som bor här kommit tre dagar tidigare efter en varm vår för några år sen, Kommer de som bor här tre dagar tidigare så kommer dom imorgon, chansen finns och jag lär hålla utkik från balkongen både vid frukosten och middagen imorgon.. Kul om det nu finns tillräckligt med insekter i luften så att dom kommer redan imorgon!

Joakim Öhrn skrev till mig att dom redan nu hade dom kring Läckö Slott, och jag såg på 'Artportalen' att de redan för ett par dagar sen fanns på Öland.. Så där har dom också fått sommaren 'bekräftad' nu.. Och jag får se kvällens enstaka individ som en bekräftelse på att sommaren nu har anlänt också hit fullt ut! Nu kommer det ingen mer 'flyttfågelart' hit, när Tornseglarna har kommit så är sommaren här, punkt!

Kvällens enstaka individ här fotat med Z50 + ZDX 24 mm. som då blir ett 36 mm. med den kameran.

Man kan ju inte bara ha blå himmel som bakgrund, det blir lite trist..

Skickar också med några opublicerade 'suddbilder' från förra sommarens bildskörd.. Om ni inte ser dom så är det de suddiga mörka fläckarna..

Man får väl tillstå att Tornseglarna ändå är här nu, även om den första flög förbi.. Sommaren har kommit och även blivit godkänd av Tornseglarna.. Då är det på riktigt!     Tack för mig!

Postat 2024-05-16 22:55 | Läst 117 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

'Vattentorget'..

***

Så kommer det nya området av Slussen i Stockholm heta som öppnas den 6:e juni om tre veckor, det är en stor del av den yta som finns på 'mark/kaj' nivå under och runt Slussbron (guldbron), där det nu finns mycket mer vattenytor synliga än den tidigare 'Slussen' kunde bjuda på.. Vilket är en nog så viktig funktion framöver med ev. mer flöde från Mälaren och dess tillflöden.. Själv har jag bott drygt 40 år i Stockholm nu, och har nog aldrig sett så långvarigt och kraftigt flöde än det som varit sedan regnovädret 'Hans' slog till i augusti förra året.. Ett par veckor i vintras när det var som kallast minskade man utflödet, annars har det varit full fart på avtappningen av Mälaren, och det pågår fortfarande kraftigt runt Riksdagshusets flöden, såg jag så sent som igår.. Det nya 'Vattentorget' gör det också enklare för gående och cyklister att passera Slussenområdet och det ser ut att bli väldigt fint tycker jag!

Här är området i början på Skeppsbrokajen där även 'Guldbron' gör sitt 'jobb' att leda trafiken av alla slag till och från Södermalmstorg och de övre delarna av Slussenområdet..

**

Här är en Youtubefilm om detta.. 

**

Och här en del bilder fotade igår tisdag när jag passerade området.. Panoramana fotade med Iphone 12, övrigt med Nikon Z50 +  Nikkor ZDX 24 mm. Första bilden här är fotat inifrån Katarinahissen ner mot 'Guldbron' där man kan se att den bortre (av tre) avtappningen av Mälaren är igång, första gången jag ser att den är öppen över huvud taget..

Fortsätter med bilder nerifrån kajen vid sidan om' Guldbron', följande bilder visar där det öppnas upp den 6:e juni..

Själva 'båtslussdelen' med dess egna 'kanal'..

Här år de slussande båtarnas eget utlopp från Mälaren till saltsjön, och jag står på en bro som öppnas vid slussning av båtar, troligen med viss regelbundenhet vid fint sommarväder..

Här har jag gått under Guldbron mot Söder Mälarstrand, full verksamhet råder med det 'sista'..

Här är det 3:e utflödet från Mälaren som annars har varit öppet en längre tid sen i vintras, men som nu stängts till här..

Vänder jag mig om 180° så ser det ut så här, där en cyklist och en 'gående' blir delvis 'kapade' när jag tar mitt panorama och vrider mobilen åt samma håll som cyklisten och den gående rör sig.. Men det blir rätt kul ändå, och visar begränsningen med en mobil..

Det som vi ser är 'övervåningen' av Slussen där byggandet fortsätter tills 'hela' Slussen är klart.. De 'spetsiga' stommar i trä som man ser där uppe blir restuaranger av för mig okänt slag..

Den stängda avtappningen från Mälaren till höger här, Kornhamnstorg bakom de flytande byggbarackerna här.. Bortom den stängda avtappningen närmast ses 'båtslussdelen', och längst bort finns den 3:e 'avtappningen' som nu var öppen..

Cykel och gångbana bakom ryggen här lite provisoriskt, på Söder Mälarstrand..

**

Nu fortsätter vi upp på höjden med lite utsikt från Katarinahissen med dess fina utsikt..

Hissen ner..

Hissen funkade fint och var fortfarande gratis.. bara att trycka på knappen!     Tack för mig!

Postat 2024-05-15 20:35 | Läst 197 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Troligen Nordens vackraste fartyg.. Och så lite Slussen..

***

I ett par dagar låg Danmarks Kungaskepp Dannebrog vid Skeppsbrokajen i Stockholm, själv gick jag förbi där igår i fint väder och tog då dessa bilder med min mobil Iphone 12, fortsatte sedan kajen mot Söder Mälarstrand och under 'Guldbron', och det såg ut som att man håller på för fullt med att snygga till ytorna under bron där, så känslan var att det troligen öppnas upp där om inte alltför lång tid.. I så fall blir det säkert också 'cyklingsbart' till och från Munkbron mot Stadsgården eller Söder Mälarstrand, utan att behöva korsa de av bilar trafikerade gatorna som går via 'Guldbron'.. Det ser bra ut!

Dannebrog

***

Vet inte om det här 'nya' området av Skeppsbrokajen har fått något nytt namn sen det öppnades, men det har blivit ett populärt område att bara sitta och njuta vid fint väder som här, känns som det borde få ett 'eget' namn nu.. Fika och matställen finns det längre bort till vänster i bild.

Här med 'vidvinkeln' på mobilen..

Det här tolkar jag som själva 'båtsluss delen' för fritidsbåtar och sightseeingbåtar, och dess övervakningsrum..

Känns lite som 'sista' arbetena och viss uppstädning pågår nu..

Cykelbana och gångväg går straxt bortom staketet och de 'gula gubbarna' med Söder Mälarstrand bortåt, och Stadsgården bakåt, och som fungerar även nu..

Tack för mig!

Postat 2024-05-08 19:25 | Läst 392 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Första sommardagen vädermässigt..

***

Det kändes väldigt trevligt, och lite oväntat! Stockholm hade +22° i skuggan som mest och det räcker gott för mig, mer värme behövs inte och dessutom var det svaga vindar!

Premiär också med frukost på balkongen, det har jag inte haft sedan augusti förra året..

Tittade samtidigt på 'Älgvandring' och TV4 morgonprogrammet.. En och annan Älg och Ren kunde ses, tror jag såg en örn också..

Tog senare en promenad en bit ut mot och på Långholmen, på vägen dit passerade jag denna fina 'malmgård' känd från 'Seniorsurfarna' förra säsongen..

Pålsundet mellan Södermalm och Långholmen med sina vackra träbåtar, som vårdas ömt..

Troligen bjöd det fina sommarvädret på en premiär för många..

Står själv på Långholmsbron här, sen är det Västerbron över till Kungsholmen och därefter den 'lilla' Pålsundsbron.. Mycket med broar i stan!

Folkskolegatan nära Högalidsskolan vid Hornstull, tunnel genom en fastighet där..

På samma gata men mittemot vyn ovan finns 'gatans bibliotek'.. Här med två kvinnor som ställde upp ett par böcker..

Dagens bokutbud..

Sen gick jag och handlade och sedan hem för en fika.. Allt här fotat med Iphone 12.     Tack för mig!

Postat 2024-05-04 22:55 | Läst 309 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Ännu ett steg i 'vårens framfart'..

***

Gick ett varv runt Gamla Stan i Stockholm igår, då med tanken att se om de första tärnorna har kommit, och då menar jag Fisktärnor.. Och det hade dom! Två individer Fisktärna kunde observeras vid Stockholms Ström, och det är nästan alltid här jag brukar se de första.. Tror att dom är rätt så punktliga dessutom, det är nu jag brukar se de första i månadsskiftet april/maj. Sen kan det dyka upp betydligt fler i sin passage mot norr.. Trevligt i alla fall! Och ett vårtecken med viss 'status' enligt mig!

Årets första tärna, med riggen på fullriggaren 'af Chapman' på Skeppsholmen, i bakgrunden..

     

**

Strandskata vid Riksdagshuset intill Norrström i Stockholm, har inte sett den på kanske tre veckor men igår visade den upp sig fint, där den/dom brukar vara. Har sett två individer i några år här, men i år har jag bara sett en hittills..

     

   

Allt fotat igår med Z50 + Z 180 - 600 mm. som med den kameran blir 270 - 900 mm. och översiktsbilderna med Iphone 12.     Tack för mig!

Postat 2024-04-28 22:00 | Läst 307 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
1 2 3 ... 222 Nästa