Att spegla det jag gillar.

Lite bilder från en promenad i mitt närområde Tantolunden, och över 'berget' där..

***

Egentligen så var promenaden både en vanlig promenad i fint lite vinterväder återigen, men också fortsatt testande av AF på min nya kamera Z50 II, men nu med tanke på fågel, nära och bakom grenar.. där fokus med tidigare kameror ofta brukar 'fastna' på grenar..

Vädret var som sagt strålande fint med en natt fylld av regn som övergick till lite snö som frös fast, men  bara ett par centimeter.

Kameran är inställd med 'fågel' som motiv för AF att jobba med, och sedan AF-C och '3D' som då ger största fokusområdet, tittar man i sökaren så finns det en rund ring i mitten där det i sin tur finns en kvadratisk ruta som i sin tur är den rutan man ska sikta med på ett motiv/fågel, och låsa rutan med att trycka ner avtryckaren till hälften, då kommer fokus ligga kvar på det du siktat på, var man än placerar motivet i sökaren, tills du släpper avtryckaren eller tappar motivet ur sökaren.. Jag har valt att den lilla rutan i mitten som man siktar med på ett motiv ska få vara röd, och när den fått fokus på det man siktar på (det går snabbt) så blir rutan grön så länge den har fokus på motivet, och den gröna fokusrutan förblir grön över hela bildytan/fokusområdet.. men blir röd igen så fort motivet hamnar ur fokus, då får man 'sikta' igen, den här motivföljande fokusen fungerar väldigt bra även när ett motiv flyger mot dig eller bort från dig, eller om du zoomar ut, eller in! Är det en fågel man har i '3D-fokus' så går den gröna rutan automatiskt över till en liten grön ruta 'där kameran' ser en fågels öga, som sen övergår till den gröna större kvadraten om fågeln vänder bort sitt öga.. Överraskande kompetent AF är känslan!

Så här är bilder med tanken att testa hur det går där grenar är ivägen, kan man få fokus ändå? En Talgoxe blev den första fågeln med skymmande grenar..

Här en 'plåtfågel' där det är flera grenar framför objektivet (som man bara anar), det roliga är att kameran bytte från normalstor grön ruta (fokus) till en liten grön ruta på främre 'fönstret' till vänster för piloten, där ett öga skulle ha varit om det var en 'riktig' fågel.. Kanske kameran såg ett öga på nån av piloterna.. Planet är på väg till Bromma.

Fågel som motivval och '3D' klarar även andra motiv, den håller kvar fokus även på annat som du siktar på och låser fast, som här..

Enkel match här..

Här är en gren ivägen, Kameran höll ändå fokus..

Här rumpan på en Nötskrika och en hel del grenar nära och ivägen, men det blev fokus här ändå.. tror jag fick försöka nån extra gång med att 'sikta' här, för att AF skulle första vad som var en fågel, minns inte helt..

Samma Nötskrika..

 

Kråka fotad uppifrån 'berget'..

Julgranen som sattes upp för ett par veckor sen, men som troligen började 'luta', efter den härda vinden då.. Så vad jag förstår så lyfte man 'omkull' den, för troligen hade skruvarna som håller den nedtill böjt sig.. Det har hänt förut för några år sen.. Skruvarna går runt om granens fot och skruvas åt hårt, och har nog en diameter på 30 mm. Men trots det så kan dom böja sig.. Tror granen är avkortad lite nu, men ändå hög! Så här ser infästningen av granen ut..

Takdropp..

Södra sidan av berget där solen straxt går ner.. Iphone 12 här..

Nere vid Årstaviken så hörde jag för första gången i höst/vinter 'siskor'.. Det var på tiden! Och det var kanske 20 individer av Grönsiska som hoppade runt 'strandnära'  i Alträden där dom hittar frön i dess kottar eller 'hängen'.. Första Grönsiskan här!

ISO ligger ofta nära 20 000, solen har gått ner.. Här hittade AF inte fågeln.. Det är inte så konstigt!

       

Sen kom 'kråkgänget' (Kajor och Kråkor) från sitt 'jobb' söderöver vid nån 'sop/återvinningsstation'.. Kommer alltid när solen gått ner eller straxt innan..

 

Sen hamnar jag alltid vid Tantobadet när jag går närmsta vägen hem..

Tack för mig!

Inlagt 2024-12-03 22:40 | Läst 133 ggr. | Permalink
Bra test det här. Tycker AF är fantastisk så långt jag har kommit. Det är bra att den inte enbart letar efter fåglar när man har det läget, jag följde en helikopter i Danmark och den blev i fokus trots att det var en plåtfågel. Jag har väl tre tester kvar att göra,
- flygande fåglar med typ en skog i bakgrunden, här brukar min DSLR fela och ge kanske enbart 30% i skärpa, särskilt om fågeln är långt bort i närheten av skogen.
- den test du har gjort med grenar och annat i vägen. Jag försökte med en fågel långt inne i en gran, men hann inte få skärpa innan fågeln försvann. Kan tänka mig att det kan vara svårt om tex fokus stod på oändligt och att 3D då i total oskärpa skulle hitta fågeln. Fast jag var inte bättre själv, jag hann inte ens manuellt lokalisera fågeln i granen, det var ju grenar i vägen, men det hade nog blivit en fin bild om jag hade lyckats

- sedan är det lite typ Lena motiv med massa fåglar som slåss vid en matplats, att den håller fast fokus på den fågel man valt fastän de är i rörelse

Jag längtar till våren då jag ska testa 3D på bin, fjärilar sländor mm

Det var intressant att se infästningen av granen, när jag först såg bilden så förstod jag inte vad det var
Svar från ehrsa 2024-12-04 11:54
Hej! Peter. Tycker också att AF hittills är fantastiskt bra! Klart över förväntan t.o.m.. Hade kanske trott att Z50 II bara fått en 'släng' av förbättrad AF från de 'större' modellerna men det känns som det är förbättrad AF 'fullt ut'! Jag hittar inget hittills som jag tycker behöver ändras.. Kanske finns det några 'sidovarianter' av AF som jag inte har använt än och därför inte vet om några 'brister' än, jag har ju mera kört 'spot on' på fåglar och oftast flygande, och jag ser inga brister alls där, då har jag ju gamla Z50 färskt i minnet att jämföra med, den hade ju lite 'motivföljande fokus' som hjälpte till mycket, men det är bara en 'Lightversion' i jämförelse med vad Z50 II tycks klara, och det är ju väldigt kul!

Fotade Jupiter i morse mellan 06:00 - 06:30, när jag fick syn på Jupiter i köksfönstret.. Då vaknade hjärnan till och gick ut på balkongen med 'fågelinställningarna' på kameran och testade en massa olika exponeringar, men 'slogs' också av hur bra det var med den röda rutan som sen blir grön när kameran har fokus, det fungerade bra även mot Jupiter, ibland kom t.o.m lilla gröna rutan för 'ögonfokus' fram fast jag själv knappt såg Jupiter i sökaren.. Hur det blev vet jag inte än, har inte hunnit titta på bilderna.. Det komiska i sammanhanget var att jag först inte hade zoomat in Jupiter, jag kanske endast hade 600 mm. inzoomat istället för 900 mm.. Vi får se hur det blev..

Och som du säger den fokuserar inte bara på fåglar, den fokuserar det du siktar på vad det än är, den verkar minnas 'motivet', mer än bara fåglar..

Nötskrikan minns jag att den fick jag 'sikta' på 2-3 gånger innan kameran valde Nötskrikans rumpa istället för grenar.. Så missar AF 3D vid första försöket, prova igen och igen, fokus behöver inte 'fastna' likadant varje gång har jag märkt nu! Men din fågel flög ju iväg då blir det svårt..

Jag har också märkt när jag fotade Jupiter att när den ibland inte fokuserade och började jobba 'bakåt' med fokus så kunde jag vända det om jag släppte avtryckaren, och sen tryckte igen, då jobbade den istället framåt med fokus och fick skärpa på Jupiter! Sånt har jag inte märkt med gamla Z50, där stod istället fokus still, och kameran visste inte åt vilket håll den skulle gå.. Här var det alltid åt ett håll AF gick, och vände riktning om man släppte avtryckaren och tryckte igen!

Ja, det är en egentligen en rejäl 'granfot' som håller i granen på Tantoberget, men inte ens den räcker när det blåser rejält, det märker jag också 8 våningar upp.. Den helgen när granen kroknade så mätte jag 22 m./sek. vilket blev nytt rekord, förra var på 20 m./sek. och sattes för två år sen. Då ska man veta att blåser det 22 m./sek.1 dm. utanför balkongräcket då blåser det betydligt mer i 'byarna' längre ut.. Granfoten blev skarp trots AF med fågel som motiv och 3D, inga problem att fota annat även med den inställningen.. Tack!
Hälsn!
pdahlen 2024-12-04 14:16
Idag testade jag att använda min egna designade en punkt AF, ser ut att fungera fint och istället för en punkt så får man en punkt som indikerar med grönt om det är fokus och kan t.o.m markera ögonfokus i eller precis i närheten av rutan
Svar från ehrsa 2024-12-04 17:16
Ja, det verkar finnas en del 'varianter' att få fokus på.. det är bra! Jag har ibland noterat en 'skuggruta' dyka upp i sökaren som ser ut att vara lite 'genomskinligt' grå och som kan dyka upp när det redan finns en grön (skarp) ruta på en fågel, och då i närheten av den gröna rutan, som att det finns nått 'alternativ' är min 'fria tolkning' av den rutan..? Jag har ännu inte läst nått i det medföljande lilla 'instruktionshäftet', troligen finns det nån förklaring på detta nånstans..
Hälsn!