Att spegla det jag gillar.

Öppnade upp..

***

Det jag öppnade upp var att i förra veckan skruva loss den täckskiva i nån sorts isolerplast' som hindrat mig från att gå ut på min balkong under drygt en vecka.. Det blir trist att i längden inte kunna gå ut på balkongen för att t.ex. kolla vädret om nu inget annat.. Det har snickrats och bytts isolering i väggen där (mot köket) och slutligen målats, men nu hade detta torkat!

Det första jag la märke till var en fin vuxen Duvhök som satt en bit bort på taket på 'min' fastighet, och då den delen som är vinklad utefter Hornsgatan här på Södermalm. Lyckades hyfsat snabbt få på mitt Nikon Z 180 - 600 mm. på min Z50 som då ger 270 - 900 mm. brännvidd, vilket funkade fint här!

Först den lossade täckskivan av plast, istället för min balkongdörr..

Lite tråkig färgsättning på det målade, men man har valt den ursprungliga nyansen från 1967.. 'Panelerna' var tidigare av målad 'eternit' (asbest) men har nu 'sanerats' bort..

Så här ser numera taken ut på de tre fastigheter som ingår i föreningen, Det för året nya är de små 'lådor' likt satelliter från NASA som landat .. Och som sitter högst upp på de befintliga hissmaskinrum och likaså fläktrum för ventilationen för varje lägenhet, den luften gick tidigare rakt ut i omgivande luft med sin värme.. Nu går den luften via ett 'värmeupptagande' element som inomhusluften passerar och avger sin värme till, värmen leds via glykol i de kraftigt isolerade och blanka rören ner till källaren i befintliga schakt i fastigheterna, var sen den värmen kopplas in i befintligt vatten/värmesystem är inte känt för mig i skrivande stund.. Men det ska minska behovet av den fjärrvärme som fastigheterna normalt 'köper'.. Dessutom så är alla tak nu täckta av solpaneler, men jag vet inte om alla de panelerna är inkopplade än? Allt för att minska kostnader och CO2 avtrycket i tillvaron, ni vet.. Skyddsräckena vid varje 'låda' är nödvändigt för de som måste upp och justera något där framöver, det kan ofta blåsa rejält här uppe det kan jag själv intyga..

Duvhöken i bilderna längre ner sitter på räcket vid 'NASA lådan' näst längst bort i bilden här!

Solpanelerna på gång för nån månad sen..

**

Och här slutligen det första jag såg när jag öppnade upp min balkong för en första 'titt'..

Här satt den i c:a 3 timmar, i lätt regn.. Sen började solen komma fram, och en förbiflygande Silltrut fick syn på höken och började göra 'neddykningar' så klart.. och höken valde då att dra iväg  bort mot Högalidskyrkan..

Så numera spanar jag lite extra efter nån hök när jag går ut på balkongen, det här är ju inte heller första gången..     Tack för mig!

Inlagt 2024-09-02 14:20 | Läst 253 ggr. | Permalink
Hej Jan,
Ingen dålig balkong Du har, med duvhök i blickfånget. Senast jag såg en duvhök var i min barndom när den slog en av mina brevduvor, precis framför fötterna på mig. Fina bilder!
Hälsningar
Per-Åke
Svar från ehrsa 2024-09-02 19:09
Hej! Per-Åke. Ja, balkongen är bra med sitt läge högst upp i fastigheten, det bjuder ofta på fantastiska solnegångar ibland, och likaså lite norrsken när det är läge för det, men hittills har det inte varit läge för det än, brukar kika efter det vid midnatt när jag brukar lägga mig, men det finns fortfarande chans till det framöver.. Hökar har jag fotat från balkongen tidigare, både Sparvhök och Duvhök, tror dom finns här mer än vad jag vet om, det är ju bara en slump när jag råkar få syn på nån som här! Kul är det i alla fall, och lite komiskt i efterhand att jag stressade med att hinna fota den, sen satt den kvar i 3 timmar.. Jag hann att tröttna på den, inget hände.. Sen kom solen fram och jag förstod att det kunde förändra hela situationen, vilket det gjorde ihop med Silltruten.. Tack!
Hälsn!
Hej Jan - det var en fantastisk upplevelse med duvhöken.
Det låter som ett omfattande och riktigt ambitiöst projekt som man håller på med.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från ehrsa 2024-09-02 19:20
Hej! Erik. Ja, kul och oväntat att få se en Duvhök så här när jag råkar öppna upp min balkong efter drygt en vecka när den har varit 'stängd'.. Ibland har man tur helt enkelt! Jag visste inte då att den skulle bli sittande där i nästan 3 timmar..
Ja, föreningen här har satsat stort, ihop med ett sökt och beviljat bidrag från EU, vilket också satt press att få det hela klart inom en viss tid för att få bidraget på 25 milj. kronor! Intressant att se framöver hur det hela visar sig 'fungera/spara'..? Har sett ännu en 'förening' en km. bort utefter Årstaviken som också fått likadana 'värmeåtervinningslådor' på sina tak, okänt dock om dom också har solceller på sina tak? Tack!
Hilsen!
Erik Madsen 2024-09-02 19:25
Hej igen.
EU? Så jag har hjälpt till att betala :-)
Men det är helt okej.
Ha det så gott.
Svar från ehrsa 2024-09-02 21:35
Yes.. 🙂 🇩🇰 Och jag själv.. Stort tack!
Hilsen!
Så fint att den vände sej och visade både fram och baksidan. Du har balkong på hökhöjd.
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2024-09-02 21:47
Hej! Lena. Ja, det var en bra hök utan stress, kändes nästan lite konstigt när den suttit där i en halvtimme, men det regnade ju lite så varför inte sitta där i två och en halv timme till.. Tror jag sett den i närområdet tidigare, 'dom' passerar ju med viss regelbundenhet, troligen varje dag dessutom utan att man vet om det, nu har den/dom också fått fler räcken att sitta på, ser även Kråkor sitta där numera.. Tack!
Hälsn!
Kul med en duvhök, har ännu inte sett någon, mina har alltid varit sparvhök (men det är nu flera år sedan jag såg sparvhöken).

Hos mig så tog de handtaget till dörren, men hade man velat så hade man ju kunnat öppna med ett annat handtag. Vi har också ett fönster till balkongen där man hade kunnat komma ut. Men vi har bara bott där en 5-10 dagar sedan februari och nu är de iaf färdiga med vår del. De fick dock sätta upp ställningar mitt i byggnaden då ett tak mellan husen läckte, så det dröjer innan de blir helt färdiga
Svar från ehrsa 2024-09-02 22:13
Hej! Peter. He he, hos mig tog dom hela balkongdörren.. Det krånglar till det hela, man lär ska se över den mekaniska mekaniken inuti dörren som ska kunna låsa i valt öppningsläge genom att fälla ner handtaget. Det krånglade när jag var nyinflyttad här, den 'bromsen' höll inte måttet om det blåste hårt, vilket det gör ibland.. Hade man valt 1 dm. springa för balkongdörren så kunde dörren trots det vara helt öppen om man bara gått och handlat lite i närområdet.. Inte så bra om det samtidigt regnar på 'tvärs'.. Jag skruvade isär meknismen då och fixade det, och som nu har funkat i 20 år! Så jag får se hur den fungerar nu när den kommer tillbaks..? Imorgon och ev. tre dagar till ska dom montera det nya, sen ska allt vara färdigt här, och jag kan börja återställa allt.. Kanske är dom klara tidigare eftersom min lilla lägenhet går snabbare att fixa jämfört med övriga lägenheter i föreningen, vi får se!

Duvhöken var kul, jag hade ju en sittandes längre ner på ett tak utefter gatan här, den fotade jag straxt efter att mitt Z 180 - 600 mm. var inköpt och såg just där med Duvhöken då hur bra det här objektivet är! Och nu kunde jag fota en igen, fast i sämre ljus än den i februari som var förra gången.. Tack!
Hälsn!
Lite skånskt korsvirkesstuk på balkongen blir bra mot den behagliga terrakottafärgen. Kul med rovfåglar i balkongens närområde. Här ska området få nya fönster och dörrar men våra är redan bytta så det blir ev bara en ny dörr..och det är väl fixat på nån timme.
HaD/Gunte..
Svar från ehrsa 2024-09-03 21:50
Hej! Gunte. 'Skånskt korsvirke'.. Då känns det ännu finare, tack för den! Och idag monterades alla fönster och balkongdörren här dit igen, och det ser myckett bra ut och fönster/dörrmekaniken fungerar riktigt fint! Nu återstår endast montering av nya persienner och puts av alla fönster, och det har dom tre dagar på sig att göra.. Misstänker att dom är klara tidigare än sitt vanliga 'flödesschema', och det beror på att min lägenhet är liten jämfört med de 3 - 4 - 5 rummare som också finns här! Man får vara glad även för 'bara' en ny dörr.. Känslan hittills är att det nog är lite tystare med 3-glas istället för 2-glas, och jisses vad mycket eftermiddagsljus som flödar in när vädret är så fint som nu, bland det första blir nog att få upp 'kappan' som kan skymma lite, ihop med kommande persiennerna.. Duvhöken var en bonus i tillvaron och att den satt kvar så länge så att jag tröttnade lite på den! Tack!
Hälsn!
Vilket intressant motiv du fick där och en bra start på ” nya” balkongen!
Svar från ehrsa 2024-09-03 21:57
Hej! Dan. Ibland har man tur, Det är ju bara tillfälligheter att höken råkade sitta där när jag efter 1.5 vecka öppnar upp till balkongen.. Har det hänt nu så kan det troligen hända snart igen med lite mer tur! Idag fick jag de nya fönstren monterade så även balkongdörren, och det blev väldigt bra! Känns som hantverkarna är före tidsschemat, det gillar man! Tack!
Hälsn!