Natur Fåglar Insekter Sommar Vinter no registration needed counter

Rödhake

Rödhake (Erithacus rubecula) är en fågel som tidigare kategoriserades tillhöra trastarna (Turdidae) men numera oftast placeras i familjen flugsnappare (Muscicapidae) som ensam art i släktet Erithacus. Rödhaken är en liten, knubbig tätting, omkring 12,5–14 centimeter lång, med stort huvud och kort stjärt. Den har orangerött bröst och ansikte inramat med grå till brun ovansida och vitaktig buk. Könens fjäderdräkter är lika. Rödhakens utbredning sträcker sig över hela Europa till västra Sibirien, södraAlgeriet och vid Atlanten så långt som till Azorerna och Madeira. I sydöst sträcker sig området tillKaukasus. Den är en stannfågel i större delen av sitt utbredningsområde utom de i nordligaste och nordvästliga häckningsområdena.

Rödhaken är huvudsakligen en insektsätare som tar både larver och fullvuxna insekter, men som vintertid även utökar sin kost med bär och dylikt. Den förekommer främst i olika typer av barr- och blandskog men uppträder även i parker och trädgårdar. Den håller gärna till i buskage men uppträder även mycket orädd hoppande på marken framför människor och djur för att fånga uppskrämda insekter. Under häckningstid är den mer tillbakadragen men observeras på sin ljudliga sång och på sitt tickande varningsläte som kan bli till smattrande serier. Den hävdar sitt revir mycket aggressivt gentemot artfränder och andra fågelarter, och håller även revir vintertid som båda könen hävdar genom sång. Det skålformiga boet som byggs av honan av mossa och torra blad placeras väl dolt direkt på marken. Den lägger genomsnittligen ungefär 5–7 ägg som ruvas i 13–14 dagar och ungarna blir flygga efter ytterligare 12–15 dygn.

På grund av rödhakens orädda närhet till människan och sitt väna utseende har den fått många positiva omskrivningar i folktro, sagor och legender. Ofta beskrivs den som lyckobringande, beskyddande och omhändertagande.

En adult rödhake av nominatformen är 12,5–14,0 centimeter lång, med ett vingspann på 20–22 cm, en stjärt på 5,7–6,2 cm och en vikt på 16–22 gram. Den är en liten fågel med rund kroppsform, speciellt när den burrar upp fjädrarna. Huvudet ser stort ut och ser ofta ut att sakna hals. Den har ganska långa mörkbrun ben, svart spetsig näbb och svart öga. Könen är lika både till storlek och fjäderdräkt.

                                                                                       ****

                                                                             ****

Förstora 

 

Inlagt 2015-07-11 18:53 | Läst 2552 ggr. | Permalink
Kul liten pippi, det där. Har någon hemma i trädgården ibland, men vad jag vet har ingen bosatt sig i närheten.
Svar från gertphoto 2015-07-14 19:03
Tack Erik Rödhaken kan bygga i trädgårdar nära oss Ha det gott : ) // Gert
En trevlig och nyfiken liten fågel. Under våren så har en besökt min tomt ett par gånger, det har jag aldrig sett tidigare.
Svar från gertphoto 2015-07-14 19:07
Tack Ingmar Vi brukar ha ett par på vintern men den bygger inte här för det finns för många skator Ha det gott : ) // Gert
En favorit och riktigt fina bilder på den glupske...Sista bilden är kanonbra!
Ha en fin helg!
//Micke
Svar från gertphoto 2015-07-14 19:09
Tack Mikael Rödhaken är en trevlig fågel Ha det gott : ) // Gert
En trevlig, men som du skriver mot artfränder agresiv fågel.
Gläds åt att ha dem häckande i vår trädgård, men skatorna kan tyvärr gå hårt åt avkomman.
Fint fånga de bilder!
Svar från gertphoto 2015-07-14 19:13
Tack Lars Skator tar många småfåglars unga Rödhaken är en härlig fågel Ha en skön kväll : ) // Gert
Min favoritfågel. Den ser så liten och skör ut och så vacker med sitt röda bröst.
Den får gärna vara en lyckobringare vid vårt hus.
Svar från gertphoto 2015-07-14 19:17
Tack Margareta Vist är den lite lyckobringande De är så fina Ha det skönt i kväll : ) // Gert
En av mina favoriter bland småfåglarna. Kul bilder med näbben full av mat.
Hälsningar Lena
Svar från gertphoto 2015-07-14 19:19
Tack Lena De är duktiga att fånga mat till sina ungar det är en trevlig fågel Ha det gott : ) // Gert