© GERTs BLOGGBILDER

Natur Fåglar Insekter Sommar Vinter no registration needed counter

Entita

Entita (Poecile palustris) är en liten mes som förekommer i palearktis och oftast är en stationär stannfågel.

Entitan föredrar lövskog som är ogallrad och fuktig och uppträder ofta vid kärr, strandskogar och i större trädgårdar med undervegetation

Den placerar sitt bo i hål som den finner i träd och gärna i holkar. Den föredrar ett trångt ingångshål. Undantagsvis hackar den själv ut ett hål i ett murket träd. Boet byggs av båda könen och består av hår och ull som läggs på en bädd av mossa. Uppgifter om den genomsnittliga kullstorleken varierar i litteraturen men ett snitt verkar hamna på ungefär 7–10 ägg men kullar med 12 ägg har observerats. Honan ruvar äggen i snitt 13-15 dygn och matas då av hanen. När äggen kläcks tas ungarna om hand av båda föräldrarna. Efter 16–21 dagar är de flygga och lämnar boet, men föräldrarna fortsätter att ta hand om ungarna under ett par veckor

Dess föda består sommartid mest av insekter men äter gärna frön under hösten och vintern. Sommartid förekommer det att entitan hamstrar frön som den gömmer i barksprickor och dylikt. Många källor anger att en skillnad mellan entita och talltita är att den senare under vintertid inte besöker fågelbord. Denna information är felaktig då även talltitor besöker fågelbord


Fler bilder på  vigg5.se




Postat 2016-12-11 20:57 | Läst 3113 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Björklöv

Vittsjö  2016-12-10  Björken som inte vill fälla sina löv 

 

Postat 2016-12-11 14:17 | Läst 2926 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Lördagshistorier

Ole hade köpt ett par träskor, men dagen efter gick han tillbaka med små steg till affären och ville  byta. varför undrar expediten.  Jo, jag ville ha ett par med längre band emellan.

Har du hört om den skeppsbrutne mannen som flöt i land på en öde ö,  Nej.  Efter några dagar flöt en livräddningsbåt i land, Då slog han sönder den och  byggde en flotte av bräderna.

Marve hade flyttat till Skåne för att arbeta på en fabrik. När han efter ett år kom hem igen undrade kompisarna var Skåne ligger. Jag vet inte men det måste ligga bra nära Afrika, vi har en svart kille på avdelningen och han cyklar hem på lunchen.

Turistbussen stannar vid bondgården och Stockholmsdamerna vandrar runt guidade av bonden själv. De kommer till ladugården och damerna undrar: Kan det verkligen löna sig att ha kvar kor? nu när man kan köpa mjölk överallt  i pappförpackningar.

Bondsonen var giftasvuxen och ville ha ett råd av sin far.  Jag hade tänkt gifta mig med Olga,  Nej det kan du inte, jag är far till henne.  Efter et par veckor kommer sonen igen. Nu har jag bestämt mig för Anna i Torp.  Jag är ledsen men jag är far till henne.  Men då blandar sig mor i samtalet.   Gift dig med vem du vill.  Dig är han i alla fall inte far till. 

Lärarinnan: För hundra år sedan fanns här både björn och varg här. då säger lille Pelle: Då var du väl rädd.

Fröken till lille Ville: Vad du svär, hur skulle din mamma reagera om hon hörde det?  Hon skulle bli glad, hon har varit döv i flera år.

Vet du vad det är för skillnad på en smutsig gris och en ren ?  Nej  Renen har horn   

Vet du vilka gubbar som inte har varit barn ? Nej  Jordgubbar  och  snögubbar 

Det äldre paret kom åkande i hög fart mot järnvägsövergången  Titta höger , så tittar jag  till vänster , sa manen . 

Men det blev ändå en ordentlig smäll . När de satt där i resterna av bilen sa manen .  Vi skulle ha tittat rakt fram . Då hade vi sett att bommarna var nedfällda  

Pappa, får jag låna bilen ?  Nej men du får låna  gräsklipparen så ofta du vill. 

Det är inte sant det där att svenska karlar inte är gentlemän .   Hur så ? 

Idag såg jag en herre  som höll upp sett paraply och skyddade en dam mot regnet medan hon bytte däck på bilen  

En äldre dam hade hunden med sig på tåget . Då konduktören kom in i kupén sa hon .  Jag har köpt biljett till den har lika stor rätt till sittplats som de andra passagerarna . Visst. Och i likhet med de andra passagerarna har den inte rätt att ha fötterna på sätet. 

Den ena kvinnan till den andra : Jag såg din man på  stranden med en blond kvinna .  Vad hade du väntat dig i hans ålder , hink och spade? 



Postat 2016-12-03 11:13 | Läst 2348 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Kattuggla

Kattuggla (Strix aluco) är en kompakt, medelstor uggla som tillhör familjen ugglor och är vanlig i skogar över stora delar av Eurasien. Dess undersida är blek med mörka strimmor, och ovansidan är antingen brun eller grå, där flera av de elva erkända underarterna uppvisar båda dessa färgvarianter. Boet är vanligen placerat i en trädhåla, och ägg och ungar försvaras våldsamt mot potentiella predatorer. Den är en stannfågel och mycket territoriell, och många årsungar svälter om de inte kan hitta ett ledigt revir när omvårdnaden från föräldrarna upphör.

Denna nattaktiva uggla jagar huvudsakligen gnagare, vanligen genom att hoppa från en gren för att slå sitt byte, vilket sväljs helt. I stadsbiotoper utgör fåglar en större del av dess föda. Dess syn och hörsel är anpassad till dess nattliga jakt. Även dess tysta flykt är en anpassning för dess jaktsätt. Fastän denna uggla ofta hävdas ha exceptionellt mörkerseende, är dess näthinna inte mer känslig än en människas, men dess asymmetriskt placerade öron ger kattugglan utmärkt hörsel. Kattuggla kan fånga mindre ugglor, men kan själv falla offer för exempelvis berguv och duvhök. Rävar utgör ett vanligt hot gentemot nyligen flygfärdiga juveniler.

Dess nattliga vanor och spöklika, lätthärmade rop har lett till att den i folktro förknippas med otur och död.

Kattugglan flyger med långa glidningar på kupade vingar, mindre vågformigt och med färre vingslag än andra eurasiska ugglor, och vanligen på större höjd. Den har vissa morfologiska egenskaper gemensamt med de flesta andra ugglor, exempelvis omvandlas en del av dess dun till ett slags mjöligt puder som täcker fjäderdräkten, vissa fjäderpartier på vingens ovansida är mjuka och pälsartade och deras handpennor har en sågtandad mjuk kant. Alla dessa anpassningar gör att den kan flyga nästan ljudlöst.Dess storlek, kompakta form och breda vingar särskiljer den från andra ugglor inom dess utbredningsområde. Lappuggla, berguv och slaguggla är likartade i formen, men är mycket större.


Fler bilder på vigg5.se



Förstora 

Postat 2016-12-02 16:38 | Läst 2681 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera