© GERTs BLOGGBILDER

Natur Fåglar Insekter Sommar Vinter no registration needed counter

GAMMAL VACKER JOWETT års modell 1950

Snygg Jowett från år 1950  

                                                                                          ***

                                                                                                  ***

Postat 2015-10-06 18:19 | Läst 6277 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Mindre tåtelsmygare

Mindre tåtelsmygareThymelicus lineola, är en fjärilsart i familjen tjockhuvuden. Vingspannet varierar mellan 22 och 27 millimeter på olika individer.

Ovansidan är gulbrun med mörkbruna kanter. Vingribborna är ofta brunsvarta, speciellt på bakvingen. Honan är något ljusare än hanen. Undersidan är grågul hos båda könen.Larven är ljusgrön med ljusare längsgående linjer och ljusbrunt huvud. Den blir upp till 25 millimeter lång. Den fullvuxna fjärilen kan vara svår att skilja från större tåtelsmygare. Undersidan av antennklubban är dock svart hos mindre tåtelsmygare och gulbrun hos större tåtelsmygare. Antennklubban är den grövre, yttersta delen av antennen.

Mindre tåtelsmygares värdväxter, de växter larverna äter av och lever på, är olika gräs, till exempel bergrörtimotej och kvickrot.

Flygtiden, den period när fjärilen är fullvuxen, imago, är i juli-augusti.

                                                                                       *****

                                                                                      ******

                                                                                       *****

Förstora 

 

Postat 2015-10-03 20:00 | Läst 5649 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Brösarps backar i HDR

Brösarps backar är en del av ett backlandskap som omger orten och är bygdens mest kända attribut. Backarna är avlagringar från senaste istiden och är belägna i utkanten av Linderödsåsens högplatå som här krackelerar ut i Hanöbukten. De är kalkhaltiga och består främst av mo och sand. Området är känt för att vara naturskönt och för sin flora, och hålls öppet genom betning. I Brösarps norra backar har vegetationen gräsheds- och sandstäppskaraktär. Där växer bland annat sandnejlikasandlilja ochhedblomster. I Brösarps södra backar hittar man gullvivabacksippa och mandelblom. De södra backarna är också de mest besökta då Trafikverket har en strategisk rastplats längs riksväg 9 som löper genom backarna. Brösarps norra backar är dock betydligt större än de södra backarna både vad gäller areal och höjdskillnader.

Brösarps backar är också en del i av ett av södra Sveriges största naturreservat, Verkeåns naturreservat på 2 566 ha. Både backarna och reservatet hyser ett flertal vandringsleder av vilka Skåneleden är den längsta.

Under 1930-talet lockades ”målarprinsen” Prins Eugen till Brösarp under flera somrar för att avbilda backarna ur olika perspektiv.

Den vackra naturen runt Brösarp har bidragit till att flera reklamfilmer spelats in i omgivningen, som t ex den berömda Bregottreklamen inspelad i södra backarna och Nissan Primera-reklamen inspelad i de norra backarna. Även långfilmer har spelats in runt byn. Under inspelningen av Bröderna Lejonhjärtaanvände man sig av Källagårdens äppelodlingar i kanten av Brösarps södra backar att gestaltaKörsbärsdalen.

                                                                                 *****

                                                                                ********

                                                                                    *********

Förstora 

                                                                              ************

 

Postat 2015-10-02 19:50 | Läst 5556 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
Föregående 1 ... 4 5