CITYSCAPES: BLOGGEN

Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Julkortbekymmer, men bloggmaskinen på Fotosidan verkar funka!

Jag brukar skicka julkort med snigelpost och med en egen bild som motiv. I år funderade jag på en rätt så suddig bild från Visby, men fick ett klokt råd av Peter Hennig och  valde i ställer en bild tagen i samband med nyinvigningen av Matteuskyrkan här i Norrköping. Det behövdes lite förklarande text. Lösningen, trodde jag, blev att skriva texten t h på ett liggande A4, vika papperet och lägga bilden där monterad på ett snyggt, nästan antikt papper som jag köpt på Myrorna. Om det pappret skulle ta slut skulle det gå att klistra fotot på vänstra sidan.

Det funkade 20 första utskrifterna. Sen började min för det mesta så pålitliga Brotherskrivare HL 2035  lämna svarta spår på papperet. Jag har gjort rent, fixat det där med Coronawiren men problemet kvarstår. Nu ska jag till Kjell och köpa ny tonerkassett. Hoppas det räcker. Plan B: Gå till bibblan och köpa utskrifter.

WOW! Inlägget här ovan publicerades omgående! Har aldrig hänt förut, och på sistone har det ju varit upp till 12 timmars mellanlagring. Bra jobbat David & Co, hoppas det fortsätter funka så här bra!

Postat 2022-12-16 12:29 | Läst 456 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Paparazzo på galapremiär "UFO Sweden"

Igår eftermiddag var det förhandspremiär för inbjudna på nya filmen "UFO Sverige". Röd matta utrullad i snön innanför avspärrningarna. Jag blev paparazzo en stund. Ställde in kameran på ISO 3200. 77mm objektiv med full glugg 1,8. Här väntar de första i filmgänget på gästerna.

Ordningsvakter fanns på plats.

Fler anslöt.

Viktor Skarin, "record producer and content/film maker" är mångsysslare i gänget. Snickare, producent och fotograf. Letar gamla intressanta gluggar att filma med.

Clas Svahn är reporter på DN och på fritiden bland annat vice ordförande i föreningen UFO Sverige. Han är ordförande för arkivavdelningen. I Norrköping finns världens största civila samling med UFO-material.

Premiär för allmänheten blir på juldagen. Här filmens officiella trailer och en TV-intervju om att detta är stort i USA och Clas Svahn visar två artefakter.

https://www.youtube.com/watch?v=LIhCLNtWrjI

Postat 2022-12-12 21:47 | Läst 406 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Inte bara klickbete

En röd SAAB står på nosen ner mot vattnet mitt i Norrköping. Klickbete, visst, och det ingår både i Norrköping Light Festival och marknadsföringen av Crazy Picturs senaste storfilm "UFO Sverige" med premiär på juldagen.

Pitchen för filmen går ut på att tonårsrebellen Denise under mystiska omständigheter lokaliserar en röd SAAB. Hon är övertygad om att den tillhör hennes pappa som försvunnit i samband med en UFO-händelse. Då ingen tror henne tar hon hjälp av föreningen UFO Sverige. Efter vederbörliga förhandlingar, föreningen är seriös, drar handlingen i gång!

På dan ser jag mest klickbetet.

Då det mörknar ingår installationen i ljusfestivalen med ljuseffekter lite varstans.

I mörker och dis skickar bilen ibland upp en optisk signal, en röd ljuspelare.

Då den når så här högt tycker jag att installationen har en viss verkshöjd!

Postat 2022-12-11 20:13 | Läst 349 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

UFO Sweden indoors

Pentax K-1 med Meyer-Optik Görlitz 135mm Orestor f2.8 med full öppning.

UFO Sweden är en ideell förening som samlar data och föremål med UFO-anknytning. Den finns i Norrköping och är världens största civila samling.

UFO Sweden är också namnet på en film med premiär på juldagen 2022. En flickas pappa är försvunnen, som det verkar för gott. Men flickan får upp ett spår, Unkown Flying Object, och vänder sig till föreningen för att få hjälp. Crazy Pictures som gjort filmen använder gärna närodlat material till filmer som vänder sig till en publik i hela världen.

Jag har sett stumpar av filmen och gillade särskilt en nyckelscen tagen vid det föreningssammanträde där flickans rapport ska diskuteras. "Härmed förklarar jag sammanträdet öppnat" säger ordföranden och slår klubban i bordet. Härligt att höra för en byråkrat som jag!

Den bil pappan försvann i återfinns nu i entrén till varuhuset Linden i Norrköping. På kvantfysiknivå är mycket man tycker är omöjligt möjligt. Samma med UFO. Bilen som syns på bilderna finns samtidigt utomhus ovanför vattnet i Hästskodammen! Där är den på väg ner i ultraslowmotion så sakta att rörelsen inte syns. Rapport kommer!

Iphonebild. Grabbarna gick efter viss diskussion med på att jag fick behålla bilden, men vill inte att bilden visas på Facebook. Så länka inte dit!

Postat 2022-12-09 22:51 | Läst 408 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Vals för stillheten

Galleri Kronan i Norrköping har ännu ett par dar en fotoutställning, Daniel Björkert - "Vals för stillheten". För mig blev det en upplevelse i flera dimensioner.

Själva bilderna skapar lugn inne i mig. Daniel arbetar med äldre tekniker. Fotografierna har en nedskruvad, total brist på ytligt effektsökeri. Samtidigt finns mycket stor omsorg investerad varje bild  Motiven, papperen, toningen (han tonar ibland med te!), avgränsningen och så presentationen. 

Jag som letat hela livet efter ramar utan att finna fick inspiration! Många bilder var ramade med träramar i en mellanbrun träfärg som jag associerade till den ton klassiska konstnärspaletter hade förrförra århundradet. Extra bred och extra tjock passepartout. Jag tror att vinkeln i skärningen är brantare än vanligt.

Daniel Björkert har anförvanter i tidigare generationer som arbetade som fyrvaktare på Gotland. Fyrar, horisonter och fåglar återkommer som motiv.

I ett rum var bilderna ramade med återanvända ramar, hur snygga som helst. De flesta diskret värdiga och smala, en enda bredare och med mycket guld, vacker den också.

Den här bilden och några till hängde i metallklämmor. Just den här visar en innergård någonstans i Finland och är tagen med hålkamera.

Utställningen stänger på söndag under festliga former. Vill man uppleva stillheten och kan komma innan dess, passa på!

Postat 2022-12-07 21:16 | Läst 495 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera