Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Tryckt elektronik

Campus Norrköping i Linköpings Universitet har 6000 studenter och en hel del forskning. En av specialiteterna är tryckt organisk elektronik. Solceller trycks med för ändamålet anpassade tidningspressar. Parallellt utvecklas batterier med träbaserade råvaran lignin som energibärare.

Den mer målinriktade forskningen omsätts i företagsutveckling. Att komma ut på marknaden betyder allt. Kommunen ser förstås hellre att verksamheterna växer här i stan än nån annan stans i världen. Tillsammans med universitet driver kommunen en företagsinkubator. Just nu öppnas en ny interaktiv mötesplats. Den kallas HOPE. Forskare, tekniker och företagsutvecklare kan hyra lokaler, träffas och hjälpa varann. En arbetsplats kan hyras från 2000:- i månaden.

Byggnaden är från 1950-talet. Den inrymde verkstäder för trä- och pappersföretaget Holmen. De väldiga pappersmaskinerna arbetade alldeles intill. Ved forslades in med lastbilar, skorstenar rök, jätterullar med färdigt papper fraktades ut. I slutet på 1980-talet flyttades hela verksamheten till Braviken längre ut. Kunskapsskolan flyttade in i de här lokalerna. Nu har de setts över. En hel del av möblerna har gjorts i ordning och används även nu.

Här bilder från ett studiebesök. Projektledaren Eva Eriksson stod för värdskapet.

Gott om möteslokaler

Den här "blåklinten" samlar ljus från omgivningen, lagrar energin i ligninbaserade batterier och lyser sen i mörkret. 

Jag gillar de här armaturerna, de har ett  industriellt stuk som passar på platsen

Den här bilden är bara för Fotosidan! Vinkeln är lite cineastisk, den korrekta återfinns i första bilden.

Inlagt 2023-05-31 11:25 | Läst 442 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver