Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

The night after the day before

Förmiddagens friska yr gick i eftermiddans bruna sörja över. Sen rann även den bort. Och det blev så här:

Drottninggatan, Norrköping, 29 mars 2023.

Inlagt 2023-03-30 10:54 | Läst 651 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Ja, det svänger.. Jag gillar ju 'väder' av de flesta sorter, undantaget regn på tvären och längre värmeböljor.. Men den här vintern har svängt lite väl mycket! Gårdagens snö som också berörde även oss på eftermiddagen var väl 'snö 11.0' , men jag har säkert tappat räkningen.. Det började ju redan med 3 dm snö i mitten på november, som enligt vissa (inte mig) ledde till 'kaos' i Stockholm bl.a.. Samtidigt så är det ju inte överraskande, det är såna här svängningar som förväntas enligt vetenskap och meteorologi, med varmare klimat/väder/hav så ökar intensiteten på det mesta, även svängningarna! Det hinner aldrig bli tråkigt i alla fall! Här kom det 5 cm. igår, på de redan tidigare 10-15 centimetrarna, idag är det 'nästan' sol här!
Hälsn!
syntax 2023-03-30 12:56
Inför sommarsäsongen kan vi kanske tänka oss en strof ur "Nya bondepraktikan":

"Sommaren skall vara het - koldioxiden, ni vet!
är den sedan blöt och kall - är den het i alla fall"
Svar från Måns H 2023-03-30 18:41
Hej Jan, kopia till Peter: Huvudprognosen är ju, som jag tolkat den, mer extremväder och i långsiktigt globalt genomsnitt varmare väder.

Det vi märker just nu är väl att jetströmmen några kilometer upp buktar så att kalluft dras ner hit.
ehrsa 2023-03-30 19:50
Måns, ja väder kan tillfälligt svänga lite hur som helst så är det, men jag ser lite längre än så att vintrarna har blivit 'sämre'.. sett ur en 'skrinnares' perspektiv, där isarna då för 36 år sen (1987) oftast var stabilare och 'långvarigare' på ett annat sätt än numera! Min första tur med egna långfärdsskridskor blev nere vid Landsort 'vecka 12' 1987, som jag då följde ön Öja (Landsort) på dess östra sida ner till dess sydspets där tjocka vrakispartier tog vid, längre söderut så fortsatte isen utan något öppet hav alls så längt man kunde se, och i stort sett med is ner till Gotland nämnde SMHI då..

Norr om sydspetsen så var isen blank utan vrakispartier, och den var väl åkbar ända upp till Nynäshamn och längre om man ville.. Jag nöjde mig med sydspetsen på Landsort, men många grupper kom åkandes från Trosa och klev över sydspetsen på Landsort och fortsatte upp till Nynäs, eller längre.. Har också åkt en hel del i ytterskärgården från Gräsö i norr och Ornö i söder, på helt fantastiska isar i ett par årtionden, jag ser inga såna turer göras numera.. mer än högst tillfälligt och då mer inomskärs oftast då av 'extremåkare', vilket jag inte har varit! Numera åker jag inte längre av ålders och hälsoskäl, men jag följer rapporteringen av gjorda färdrapporter (med bilder) varje vinter hyfsat bra (men inte alla, det kan vara ett par hundra turer varje helg när isen ligger).

Och man åker inte längre som förr.. Numera är det oftast insjöisar man åker på, (vilka kan vara fantastiska) och man åker då ofta längre norrut där isen troligen legat längre, men som också kan få mer snö på sig, och tidigare.. Och klart mer sällan åker man på 'saltisar' numera, en is som alltid fryser till senare, om dom ens lägger sig.. Och med en sån här 'växlande' väderlek så är det inte enkelt att vara skrinnare.. Kanske tur att jag ändå slutade frivilligt, istället för att 'tvingas' avstå av klimat/väder skäl..
Hälsn!
Svar från Måns H 2023-03-30 23:29
Mannaminnet är enligt skriftställaren Lennart Nyblom (Red Top) 3 år då det gäller väder.

Jag minns iallafall riktigt kalla isvintrar 1941-1942 och så den du nämner 86/87. Solen blänkte som en kall mässingsbit, lyste utan att värma, brrrr.

Tror det var den vintern Gotlandsbåten körde fast i isen. Tystnad 30 minuter, sen sa en högtalarröst att sum ni märkar så sittar fartyge fast. De passagerare som inte bokat hytt har nu möjlighet att boke plats i receptionen. Sen tog vattnet ombord slut. Då vi så småningom kom till Oskarshamn var stan inbäddad i dieselavgaser. Jag satte för kylaren på bilen med något tyg, bilen stannade ändå av kylan, jag satte för mer tyg och fick igång åket. Det var inte kul alls med barnen i bilen men vi klarade oss.
ehrsa 2023-03-31 10:40
He he, kan tänka mig att Gotlandsbåten körde fast, sånt glömmer man ju inte heller.. Vissa speciella händelser gör att man aldrig glömmer just det året 'det' händer, så klart! Jag glömmer ju heller aldrig min första långfärdsskridskotur som jag berättar om, isen där och då ut över havet var magnifik.. '3 år' bara som mannaminne, det låter inget vidare.. Tack för din berättelse, låter lite dramatiskt..
Hälsn!
Jättesnygg bild! (Norrköpnig har jag bara åkt förbi. Kanske borde ändra på det!) /Tommy.
Svar från Måns H 2023-03-30 18:32
Klart du ska kolla Norrköping nån gång!

Nyrestaurerade Matteuskyrkan borde du se till att besöka. Östergötlands största kyrka, nygotik som allra bäst och nu tillbyggd för att få plats med nutida utrymmen medan själva kyrkan återställts.

Industrilandskapet. Holmentornet. Strykjärnet.

Nån av Promenaderna. Halvars glasskiosk på Södra Promenaden är öppen sommartid.
Bloggrubriken påminner om en ABBA-låt! Fint formulerad bild!
/B
Svar från Måns H 2023-03-30 18:46
Hej Bengt! Rubriken alluderar på ett uråldrigt idiom The morning after the night before, mycket möjligt att Abborna alluderat på det nån gång!

Jag hade tänkt ta bilden med spårvagnen 1,2 meter närmare, men föraren plingade så jag tryckte av och förflyttande mig. Nöjesseglaren ska väja för den som seglar för sitt bröd.
ztenlund 2023-03-31 13:08
The day before you came, antar jag är den som åsyftas?
Svar från Måns H 2023-03-31 13:31
@ Martin: Det är säkert den Bengan tänkte på!
Hej Måns.
Då är det dags att bestämma sig - vilken sida ska du gå till :-)
Jag antar att spårvagnen kommer emot dig här ?
Fin svart/vit bild.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Måns H 2023-03-30 18:48
Visst kommer spårvagnen mot mig! Den kommer att gå åt höger räknat från förarens position. Tack Erik!
Hoppas han väljer rätt spår så han inte hamnar i Rättvik :)
HaD/Gunte..
Svar från Måns H 2023-03-30 18:51
Han har inget val, det finns ingen växel e d, vagnen går på dubbelspår som ligger dikt intill varann och sen säras till vanligt dubbelspår.

Rättvik inte aktuellt, men finns räls med normalspår där så kan spårvagnen bogseras dit.
Snyggt svartvitt arbete i fin komposition.
En bild som sticker ut ur mängden.

MVH J O
Svar från Måns H 2023-03-30 18:54
Tack Jan-Olof! Själva motivet sticker också ut. Arrangemanget är kopierat från Amsterdam som klarat en trång miljö på detta sättet, men innan Norrköping accepterade den lösningen åkte en delegation dit ner och kollade på plats!
Vilken otroligt fin bild. Jag fastnade direkt för symmetrin med spåren och ljuset på de våta gatstenarna. Liten extra knorr att det står "Vidablick" på spårvagnen.
Hälsningar Lena
Svar från Måns H 2023-03-30 23:41
Tack Lena! Kul att du gillar bilden! Den var väl tämligen välplanerad, men blev trist i moddiga färgerna så jag testade svartvitt med Silver Efex-modulen Fine Art Process och en del handpåläggning.