Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Slutbrassat? II

Just nu pågår ju mycket stora utsläpp av naturgas vid Bornholm, av allt att döma på grund av sabotage på Nord Streams gasledningar. Ett skeende som påverkar säkerheten på de platserna, dagspolitiken, gastillgången, gaspriserna och klimatet.  Oförbränd metangas orsakar enligt Naturvårdsverket trettio gånger mer växthuseffekt per kilo än koldioxid räknat på 100 års sikt. På kort sikt ska effekten enligt en del källor vara åttio gånger större. Här länk till bild:

https://www.dn.se/varlden/blinken-lovar-amerikanskt-stod-efter-gaslackorna/

Häromdan bloggade jag om i mitt tycke onödiga trivselbrännandet av gasol på stans uteserveringar. Jämfört med storskaliga utsläppen är detta naturligtvis helt obetydligt, men som symbol för att det är OK att elda för kråkorna kan eldandet kanske betyda nåt. Länk:

https://www.fotosidan.se/blogs/manshagberg/slutbrassat.htm

Det kom ett antal kommentarer. Jag lovade att ta reda på mer om den här gasanvändningen. Och fick syn på en man som bytte ut gasolflaskor, det stod Gasolfyllarna på bilen!

Gasolfyllarna är ett företag som startade i Linköping för något decennium sen, flyttade till Norrköping och sen dess expanderat ut över landet. Per-Åke här på bilderna var med och startade företaget. Han kan branschen på djupet. Så här ligger det till då det gäller terrassvärmarna på krogarna:

De  kallas "pyramiderna". Här i Norrköping laddas dom med gasolbehållare om max 11 kilo gas. Gasol består huvudsakligen av propan, inte som naturgas mest av metan. Kilopriset varierar. Gasen prissätts i dollar. Nu är dollarn ju mycket dyrare än innan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina. I övrigt styrs priset av tillgång och efterfrågan. Häromdan hade priset sjunkit till 42 kronor per kilo inklusive moms. Då jag kollade i går kväll låg det kring 46 kronor kilot fritt Granngårdens butik.

Krogköken använder mycket gas. Spisarna är nästan alltid gasoleldade. Gasolen levereras i stora tuber som behöver bytas hela tiden. Priset beror på vilket avtal krogen har.

I Stockholm finns stadsgas. Där går krogköken normalt på stadens gas, kanske också en del pyramider.

Inlagt 2022-09-28 10:52 | Läst 598 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Det snackas lite om gasens energiinnehåll. Det borde man nog ha koll på.
På Hasselvik, min sommarvilla, har jag spisen i det ena huset på gasol - och i stan har jag stadsgas. Jag vet därför att med gasol kokar det upp ungefär tre gånger så snabbt som på stadsgas.
pdahlen 2022-09-28 11:41
Undrar om inte stadsgasen har blivit ”mildare”, min mor har stadsgas i Göteborg och när jag bodde hemma för typ 50-60 år sedan så var det en hel del explosioner i området , det var både spisar och kylskåp mm som sprängdes. Men jag har för mig att för X antal år sedan så byttes gasen, troligen till naturgas och även spisen var då också tvungen att bytas. Efter bytet så har jag inte hört något om explosioner.
Svar från Måns H 2022-09-28 12:44
Det stämmer säkert. Gasol består normalt av ca 96 % propan och har högt energiinnehåll per kilo.

Stadsgasen har lägre energitäthet, men det spelar väl ingen roll om priset är därefter och man har fast anslutning och slipper kånka gasflaskor.

Jag kollade nu på svenska Wikipedia, där det finns en hel del info som förefaller relevant. .

https://sv.wikipedia.org/wiki/Stadsgas
syntax 2022-09-28 15:31
Priset är inte därefter. Om jag var ung och orkade konka på gasflaskor, skulle jag vinna mycket på att säga upp gasavtalet med Stockholms Gas - för att istället använda gasol.
ztenlund 2022-09-28 16:43
Spistaxan för hushåll är ju fast, så allt beror på hur mycket gas man gör av med... Sedan är det förstås en stor nackdel att behöva betala för ledningsnätet jämfört med en tub. Ska man ha en hyfsad tub och inte har egen bil får man ta med i kalkylen att tuben på något sätt ska transporteras också
syntax 2022-09-28 17:56
Kan möjligen löna sig med stadsgas om man är en jättefamilj (storförbrukare) i en liten lägenhet. För mig som ensamstående i en stor lägenhet blir det rena svindeln, när man jämför med vad gasol på flaska kostar - när man nu har bil, och transportkostnaden alltså blir en marginalkostnad.
Svar från Måns H 2022-09-28 18:33
Minns stadsgas i Stockholm. Före kriget var det sparkampanj,. Mina föräldrar var lojala och sparade. Då det blev ransonering räckte ransonen inte alls, den var bräknad på förbrukningen under sparkampanjen. Mamma lyckades förhandla fram nån nödranson. Det där har följt mig hela livet. Man ska inte vara FÖR lojal då dom lanserar sparkampanjer och inte har nån plan för nästa steg.

Några år in på sextiotalet bodde jag i liten hyreslägenhet och efter att ha snackat med värden tog jag bort gasspisen och satte dit elspis. Nu skulle jag ju ha bett om att få mätaren borttagen och proffsförsegling, men då stängde jag bara av huvudkranen och proppade anslutningen. Det var ingen grundtaxa, allt gick med polletter.

På 1970-talet hade en kompis hus i Brommatrakten som eldades med stadsgas. Det var ohyggligt dyrt. Han var särskilt upprörd över att nån VD uppburit såväl dubbel lön som bonus för det där med spaltgasverket. Då höll jag på med energirådgivning, men kunde bara konstatera att det skulle vara direkt farligt att försöka trimma in grejerna, dom var inte byggda för att kunna ställas in noga. (Hittade en hel del andra åtgärder att ta till i själva huset.)