Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Skuggan av en ek ad memoriam

Annandag jul är tid för återblick och möjligen kontemplation. Mitt i det stora skeendena med klimat och corona minns jag ett naturminne som inte längre finns.

En majvecka hade jag glädjen att vara på Gotland. Där passade jag på att fotografera naturreservat inom ramen för Wikipedias fototävling "Wiki loves Earth" 2021.

På deras karta finns ett naturminne i grannsocknen Sanda, en skyddad ek. Men på plats fanns ingen ek! Jag blev brydd, snubblade på en sten, fick skavsår på knäet men hittade ingen ek. På kvällen hittade jag skuggan av eken på ett gammalt flygfoto på nätet.

Dan därpå gjorde jag en ny koll på plats. Ingen ek, ingen stubbe, inga lämningar alls. Fotot av platsen där eken stått visar andra träd och en lucka där eken stått.

Svartvita flygfotot från 1950-talet visar skuggan av en ek. Nya flygfotot i färg visar ingen sådan skugga. Fotot på platsen togs 17 maj 2021. Där finns ingen ek.

Wikipedia raderade det här bildmontaget direkt. Och det är klart, det visar egentligen nåt annat än ett naturminne. Alltings förgänglighet. En månghundraårig ek finns bara kvar som en skugga på ett gammalt flygfoto.

Inlagt 2021-12-26 10:10 | Läst 1132 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Kul exempel! Det pekar på det förhållandet att om man tar bot något eller någon ur en bild, så måste man även ta bort skuggan eller speglingen i vatten och liknande. Det visste men redan i Sovjetunionen, men uppenbarligen inte när man flygfotograferade under 1950-talet här i landet - klantskallar... :-)
Svar från Måns H 2021-12-27 08:25
Hej Peter!! instämmer i ditt resonemang, men tror att själva eken finns kvar på gamla flygfotot. Det har inte den upplösning som behövs för att kronan ska kunna urskiljas. God fortsättning! / Måns