Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Hästskodammen och vårt universums slut

Idag försökte jag tänja lite på mina fotografiska gränser. Normalt vill jag att allt ska stå i giiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiv-AKT som Åke Hodell minnesvärt ljudskulpterade fram. Men idag ville jag inte vara så ängslig. Verktygen var jättenormala, en APS-kamera Pentax K3 II och ett Sigma zoomobjektiv 17-50 mm, ett objektiv utan egenheter. Här i genomskärning.

Hästskodammen i Norrköping heter så eftersom den bildar en horisontell båge. Dammen utgör ett horisontellt valv som omformar vattentrycket ovanför dammen till tryckspänningar i ändarna som är grundlagda mot berg. Jag zoomade in där Kråkholmen såg ut att flyta på det blanka vattnet och STRUNTADE BLANKT i att  byggnaderna i bakgrunden blev konstigt återgivna! 

I postfacket låg Ulf Danielssons "Mörkret vid tiden ända" Jag har hunnit till sidan 14 och gillar boken så långt. Han har fått med  Heinrich Wilhelm Olbers fråga från 1823, varför är det mörkt på natten? Och Edgar Allan Poes svindlande svar, att ljuset inte hunnit fram till oss.

Framtiden (?).

Inlagt 2021-04-16 08:55 | Läst 490 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
En bild av världen och spegelvärlden? Fint fångat!

Jag har just -alldeles nyss faktiskt- lagt ifrån mig den färdiglästa "Mörkret vid tidens ände" efter att under några dagar ha blivit ordentligt hjärnskrynklad. I ett parallellt universum -eller ett par kanske- finns det eventuellt någon version av mig som förstått alltihop. Trösterikt! ;-)
Svar från Måns H 2021-04-16 22:09
Tack Christer! Betr boken tar jag några sidor i taget. Kul att se hans bild 0.6, identisk med thumbnail i min blogg. Den bilden tog jag fram alldeles själv.
Givakt gillar jag också...svårt att tumma på sådant.
Och väldigt kul läsa dina blogginlägg om Norrköping!
Svar från Måns H 2021-04-16 22:12
Tack Lena! Det blir nog givakt igen, det sitter djupt, men jag ska ändå försöka "lediga" (som det heter i det militära) då och då.
Gillar bilden på Kråkholmen. Och är också med i Mörkerrörelsen vid tidens ände, få .se om det är läsljus när vi kommer tillslutet av boken.......Hälsningar/ Björn