En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Sjön som nog inte är en sjö

För en dryg vecka sedan passerade jag den här sjön utanför Fläckebo. Mängder med sångsvanar hade samlats här. När jag tittade ut över vattnet insåg jag också att sjön nog var mycket större än den skulle vara, för det såg misstänkt ut som stubbåker på rätt stora ytor. 

Sångsvanarna verkade trivas och en hel del andra fåglar guppade också på vattnet. Solen sken kortvarigt men det blåste isande kallt och jag insåg snabbt att här skulle jag inte bli kvar så länge. 

Här passerar tre gravänder och det såg jag inte förrän jag tittade på bilderna efteråt (fokus är på svanarna). Gravänder har jag bara sett i Skåne men det händer att en och annan rapporteras här upp. Det var i alla fall första gången jag såg dem så nära hemma. Tre stycken var också rapporterade i Artportalen. 

Två havsörnar seglade majestätiskt högt upp, tillsammans med en kråka som gjorde sitt för att störa dem. Jag tänkte att kanske skulle någon av dem komma ner och försöka sej på att ta ett byte, men det blev förstås ingen sådan underhållning.

De stora rovfåglarna orsakade ändå en massa flaxande då allt mindre än en svan lyfte från sjön. Det fanns t ex stora mängder kricka, som alla lättade.

När örnarna drog bort kom de till ro igen och jag återvände snabbt till bilen för att värma mej. Hade det inte blåst isande vindar hade jag nog stannat längre vid denna pöl, för det hände saker hela tiden och det fanns en hel del fåglar. 

Nu avslutade jag med krickorna och åkte hem.

Hälsningar Lena

Inlagt 2023-10-31 18:52 | Läst 628 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Är den sjön en översvämmad åker/fält kanske? I så fall så är det ju rätt häftigt hur mycket fågelliv en sådan plats kan locka till sig på så "kort" tid.
Ett fält här hemma var översvämmat i somras och det hade blivit som ett paradis för alla möjliga sorts sjöfåglar. Till och med en gråhäger hade synts till. Om den var på jakt efter fisk så fick den nog leta förgäves där.

Fina bilder från en kall, blåsig, men solig dag :)
Svar från Lena Holm 2023-11-02 07:33
TAck Joakim,
enligt TOmmy är det en åker som ibland är översvämmad på våren men att det är ovanligt mycket vatten i området just nu. Jag trodde att det var en sjö för det var så mycket fåglar, inklusive ett par hägrar som flög när jag kom. Det var en fin plats så jag får väl åka dit på våren igen och kolla.
Hälsningar Lena
Nej det är ju ingen sjö, men åkern brukar vara översvämmad på våren, att den är översvämmad nu tror jag är lite ovanligt och beror nog på att det har varit ovanligt mycket vatten i området. Jag åker förbi ganska ofta och alldeles i närheten (Salbohed) Galet mycket fåglar, och inte minst svanar, sist jag åkte förbi. Jag tar mig dock aldrig tid att stanna, tyvärr. Det får bli ändring på det, tror jag! Fina bilder som vanligt Lena! :) /Tommy.
Svar från Lena Holm 2023-11-02 07:36
Tack Tommy,
kul att du känner till stället. Jag tänkte inte på att det här är nära dina hemmatrakter. Det var en överraskning när jag kom förbi denna pöl just för att det var så mycket fåglar där. Det var fler havsörnar än de jag såg, men de flög bort innan jag hunnit parkera. Man blir ju stående vid vägkanten där det finns enstaka luckor stora nog för en bil.
Hälsningar Lena
Oavsett snö eller åker, mkt fåglar och många fina bilder! Hälsningar/ Björn
Svar från Lena Holm 2023-11-02 07:37
Tack Björn,
det var fint här och även om det inte är en permanent sjö verkar det enligt Tommy som att det är ofta översvämmat även på våren och då kan man ju åka förbi.
Hälsningar Lena
Sjö, sel eller pöl, kan vara svårt att bestämma på en del platser, håller jag med om. Förstår den snabba reträtten, men det han ju bli både den store och krickor i synkron aerobalett! Gillar sista mest.
Svar från Lena Holm 2023-11-02 18:14
Tack Stefan,
med tanke på hur länge jag var där fick jag se ganska mycket och jag hade gärna stannat men det var både kallt och jag hade parkerat dåligt vid sidan av vägen. Det är antagligen fortfarande vatten där men det är så dåligt väder att jag nog inte åker dit i helgen. Det tar ca 90 minuter enkel resa och jag har inget annat ärende åt det hållet.
Hälsningar Lena
Det ser nog ut som en översvämmad åker men till gagn för fågellivet verkar den vara och det var ju ganska många olika arter som samlats där mäktigt att du fick se Havsörn också mycket fina bilder men jag gillar den sista bilden med Krickorna
Ha det gott/Stig
Svar från Lena Holm 2023-11-02 18:15
Tack Stig,
det var betydligt fler fågelarter där än jag visade i denna blogg och hade det inte varit så kallt hade jag stannat och spanat betydligt längre.
Hälsningar Lena
Mycket fina bilder från den nya eller utvidgade sjön! Jag gillar särskilt bilderna med krickorna, de solbelysta höstfärgerna och ladan.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2023-11-02 18:16
Tack Bjarne,
det blev fint när krickorna drog iväg mot ladan och de färggranna träden. Det flög i ett par stora bågar och de här blev bäst.
Hälsningar Lena
Det är lustigt med fåglar, en aldrig så liten pöl så nog hittar dom en liten fristad där. Som en rastplats för resande fast i fågelvärlden..Fint fångat med ladan och skogsbrynet med höstkänning.
HaD/Gunte..
Svar från Lena Holm 2023-11-02 18:18
TAck Gunte,
det kanske är för att väldigt många fåglar är på "resande fot" just nu och stannar där det ser bra ut eller där de ser andra fåglar med liknande preferenser.
Hälsningar Lena
Kul med extra sjöar här och där. I varje fall för oss som gillar att fota fåglar.
Så många det var där. Örnar är mäktiga och du fångade dem fint med kråkan

/ Lena :-)
Svar från Lena Holm 2023-11-02 18:20
Tack Lena,
ja det här var en överraskning men antagligen inte så kul för den lantbrukare som nog hade andra planer här. Plöjt lär det ju inte bli. Det var fler arter än jag visade här men för att få dem på bild ordentligt hade jag behövt vara där längre.
Hälsningar Lena