En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Kirkenes snöhotell och puckellaxarna i Skoltenforsen

Kirkenes har ett Snöhotell som är öppet året runt och de anser att de var först i världen med att ha en åretruntanläggning när de öppnade denna 2019. Vi har varit på Ishotellet 365 i Jukkasjärvi och enligt deras egen hemsida öppnade de sitt "sommarhotell" 2016. Kanske handlar det om att Kirkenes har ett snöhotell, för det är mycket mer snöskulpturer där, jämfört med Ishotellet i Jukkasjärvi. Vi gick i alla fall in och tittade.  

Vi möts av imponerande snöskulpturer och fantastiskt rimfrost när vi kommer in i baren på Kirkenes snöhotell. Baren är dock tom och bara ett fåtal gäster rör sej i hotellet.

Rummen är fint dekorerade men det är inte konstnärliga originalarbeten som på Ishotellet. I flera av rummen är det bilder från filmen Frost som pryder sänggavlar och väggar. Passande i miljön men inte på samma nivå som i Jukkasjärvi. 

Här ett fyrbäddsrum och man kan förstå att vissa motiv var riktade till barnfamiljer. 

De hade jobbat en hel del med ljuseffekter och en eldstad i snö var ju rätt läckert. I övrigt blev det lite för mycket färger tyckte vi. Detta snöhotell kommer inte i närheten ishotellet i Jukkasjärvi, men det kostade bara hälften så mycket att gå in och titta. Vad en övernattning kostade kollade jag aldrig för det var inte intressant för oss.  

Jag visar inte någon bild från utsidan för den såg ut ungefär som denna dvs en stor hög täckt med vit isolerande duk, inte särskilt estetiskt. Det här är ett snöförråd som de lagt upp och några renar har hittat ett svalkande ställe att vila på i kanten av denna snödepå. Det var över 25 grader varmt och strålande sol även denna dag.

Förutom snöhotellet besökte vi också Skoltenforsen som ligger ca 30 minuter med bil längs E6 utanför Kirkenes. Vi passerade denna plats när vi kom men stannade inte då det var sent och vi ville komma fram till vår bostad. Om man går upp på bron kan man blicka ut över det forsande vattnet.

Om man tittar rakt ner i vattnet ser man detta, dvs mängder med lax. Så mycket lax har vi inte sett annat än under våra resor i Alaska och British Columbia. 

Man kan klättra ner och komma väldigt nära vattnet och det kunde vi förstås inte motstå. Jag har inget stativ med mej så det blir inga bilder med lång slutartid på det strömmande vattnet, men det är ändå inte min grej. Jag gillar att se vattnet skvätta och här finns det ju även fisk som skvätter. 

Min sambo fotar laxar med sin telefon. Alla små trekanter ni ser i vattnet är laxfenor.

Det finns otroliga mängder med fisk och alla är på väg uppströms.

Jag trodde förstås att det skulle vara lätt att fota den här typen av bilder, på hoppande laxar, men det var inte alls lätt och jag fick vänta bra länge för att ens få denna bild. 

Tyvärr är en stor andel av laxarna vi ser sk puckellax, en invasiv art som invaderat nordnorska vattendrag (från Ryssland) och konkurrerar ut den inhemska laxen. Jag är ganska säker på att laxen på den vänstra bilden är en puckellax, den högra är jag osäker på. Förutom att den tränger ut vildlaxarna från deras fortplantningsområden är ett bekymmer att puckellaxen dör i tusental efter att de lekt – sedan ruttnar de och förpestar miljön. Dessa laxar har även rapporterats i Sverige. 

Den här laxen har inte lekt ännu utan bara hoppat fel. Den kämpade och försökte ta sej ut i vattnet men skulle dö om den inte fick hjälp, alltså fick den det. Den hade inte puckel så vitt vi kunde se. Vi kände inte heller till problemet med puckellaxen just då utan fick veta mer om det senare under resan. 

Jag tror att den här mannen verkligen önskade att han haft en håv i detta ögonblick (fast det var förstås fiskeförbud i forsen). 

Hej så länge, 

Lena

Inlagt 2023-07-30 15:16 | Läst 739 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Intressant, har nog aldrig tidigare sett nån fota laxar med telefon (föruom i fiskdisken)...
Och på snöhotellet skulle du säkert ha fått is i whiskyn.

Tommy S.
Svar från Lena Holm 2023-07-30 19:26
Tack Tommy,
om Snöhotellet har samma barstandard som Ishotellet serveras whiskyn i glas gjorda av is. Min sambo har fotat hajar under vatten med mobilen. Jag vann en gång ett undervattenshus till en Iphone5 (tror jag det var) och han använde det vid något tillfälle då vi dök med mycket haj utanför Mexikos västkust.
Hälsningar Lena
Intressant, har nog aldrig tidigare sett nån fota laxar med telefon (föruom i fiskdisken)...
Och på snöhotellet skulle du säkert ha fått is i whiskyn.

Tommy S.
Trevliga resebilder som vanligt.
Puckellaxarna som invaderat Norge är väl samma art som finns i Alaska och Kanada antar jag och som föder en massa björnar där. Norrmännen har ju inga fiskebjörnar som kan decimera beståndet. Trist om den inhemska laxen konkurreras ut.
Jag håller med dej om att vattnet ska skvätta, det ser mera levande ut än när det ser ut som filmjölk./Sten
Svar från Lena Holm 2023-07-30 19:44
Tack Sten,
jag vet inte om det är samma art som i Alaska och Kanada, det är i alla fall inte Sockeye salmon, men det finns ju fler arter. De har dock samma beteende som laxarna vi såg där dvs de leker och sedan dör de. Kadavren blir mat åt de nykläckta ynglen men också åt en stor population björnar, men även vargar och örnar äter av den lätta maten. Trevligt att det är någon mer som föredrar skvättande vatten :-)
Hälsningar Lena
Spännande resereportage med många fina bilder från nordnorge.
Snö hotellet var ju lite fräckt, även om is hotellet kanske är mer lyxigt om jag förstod din text rätt.
Hade ingen aning om att det kommit invasiva laxarter dit/hit.
Men dör de efter lek så lär de ju bli mat även till Norges havsörnar bland annat så som i Alaska. Men visst synd om de konkurrerar ut den ”vanliga” laxen.
Svar från Lena Holm 2023-07-31 07:38
Tack Joakim.
jo det blir nog havsörnsmat och alla andra rovdjur som kan tänka sej att äta fisk, men det blir mycket rutten lax också och jag kan tänka mej att det blir ett problem också. Ishotellet är större och upplevs lyxigare samt att varje rum har iskonst designad av en konstnär, vilket gör det som att besöka en konstutställning.
Hälsningar Lena
Oj vilka häftiga bilder tänk vad lax och fräckt att du fick en bild när den hoppade där också.
Svar från Lena Holm 2023-07-31 07:39
Tack Morgan,
med tanke på hur mycket lax det var borde jag haft flera som hoppade men de var väldigt slumpmässiga hopp.
Hälsningar Lena
Endnu et meget interessant indlæg og flottte fotos.
Jeg deler din holdning til det strømmende vand og synes heller ikke om det, jeg vil kalde "flødeskumsvand" :-)
Det er et stadig stigende problem med alle de former for invasive arter - både dyr og planter.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
PS: Tillykke med den flyvende laks.
Svar från Lena Holm 2023-07-31 07:42
Tack Erik,
kungskrabban som numera vandrat så långt som till Lofoten är ju också en invasiv art, även om man fångar den och tjänar pengar på den. De äter allt i sin väg. Laxarna kände vi inte till förrän efter detta besök, men de ökar också väldigt snabbt. Invasiva arter kostar mycket att försöka hålla nere.
Hälsningar Lena
Många fina bilder. Eldstad i snö var en häftigt bild. Gillar mönstret på klippan på bilden där din sambo fotar med mobil.
/Ulla
Svar från Lena Holm 2023-07-31 07:43
Tack Ulla,
det fanns en del roliga motiv på Snöhotellet och eldstaden tyckte jag var innovativ. Klipporna var fina i laxälven och det var flera ställen där det var fina mönster.
Hälsningar Lena
Spännande... allting! Fin och informativ text.
Så bra att vårat ishotell är bäst. har ju aldrig varit där, jo i Jukkasjärvi på slutet av sjuttiotalet men då var det inte ens påtänkt. Laxfiskar är imponerande och fascinerande med sin kamp uppströms.
Kul att se dina resor även om jag nog missat många nu. Har svårt att vara inne och då speciellt sitta vid datorn. Har ju tänkt skriva bloggar men det finns inte inspiration just nu.

/Lena :)
Svar från Lena Holm 2023-07-31 07:48
Tack Lena,
det är nog en ganska stor skillnad i hur mycket man satsat när Snöhotellet byggdes jämfört med Ishotellet i Jukkasjärvi, som ju funnits längre. Det här är betydligt mindre men kan ju växa med åren. Laxarnas kamp är fascinerande och även att de kan växla från att leva i saltvatten till att simma i färskvatten. Jag ser gärna fler av dina inlägg men förstår att du vill vara ute nu. Kom igen när det blir blött, kallt och mörkt :-)
Hälsningar Lena
Kan väl lätt bli lite amerikanskt över ett ishotell, men kan iaf tänka mig att en brasa känns lite värmare. Det var ju snygga skulpturer. I sista meningen så förstod jag varför ni inte plockade upp några laxar, det var vackert där vid forsen
Svar från Lena Holm 2023-07-31 07:55
Tack Peter,
det här hotellet hade ju motiv från amerikansk film, men i Jukkasjärvi är hela rummen otroliga konstverk och det är mer som att besöka en konstutställning. Puckellaxarna var enligt en person vi träffade mycket goda att äta men vi hade ingen fiskeutrustning och just i forsen fick man inte plocka några. Däremot stod det många och fiskade på andra platser i strömmen.
Hälsningar Lena
Ändå imponerande fint på insidan av snöhotellet, inte lätt locka turister, kan tänka mig det är en viktig inkomstkälla förutom fisk och rennäring. Men ett sådant fenomenalt härligt vattendrag! Gillar fiskbilder. Otroligt gott om fisk på dina bilder i dessa dagar, har följt utvecklingen i butikernas frysdiskar för fisk, det är sorgligt. I ungdomen åkte frun och jag på fisktittning några år vid juletid, havsöringen vandrade upp i Verkaån från dess utlopp vid Haväng, sen hoppade de också i det anlagda fallet (Örekaren, en öringfälla från förr, nu turist mål). Rätt stor fisk, blev hyfsade bilder med en Minolta , lätt tele och Fujicolor.
Svar från Lena Holm 2023-08-01 08:02
Tack Stefan,
Det är nog inte så lätt att locka turister dit och även om turismen har ökat på vissa platser i Nordnorge, sedan vi var där 2009, har campingen med stugorna slagit igen i Kirkenes. Nu fanns bara de dyrare stugorna vid snöhotellet och de hade inte kylskåp eller något stans där man kunde laga mat. Fisket tror jag dock lockar måga och vi såg de som hade en hel fryscontainer med sej på släp. Många stod nedströms och drog upp laxar. Puckellaxen var trots allt väldigt god att äta, tillagad på flera olika sätt, enligt en kille i dykklubben som hjälpte oss att fylla luft. Så här mycket fisk i en fors har jag bara sett i Alaska och Kanada, det var en enorm massa som kämpade på i strömmen.
Hälsningar Lena
Ja nog är ishotellet i Jukkasjärvi finare alltid. Men det är lite olika koncept verkar det som. Vilket fint och trevligt ställe med fors och vandrande lax. Förstår att det var en utmaning att fota. Snyggt!

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2023-08-01 08:04
Tack Johnny,
Ishotellet är mer som en stor konstutställning och man går där betydligt längre. Här är det snarare utsmyckning som är underhållande. Det är också mer snöskulpturer. Det var enormt med fisk i forsen och något liknande har vi bara sett i Nordamerika.
Hälsningar Lena
Det ser fint ut på snöhotellet, men jag kan inte jämföra med Jukkasjärvi då jag inte varit där. Wow med lax! Extra plus där du fångat en som hoppar högt.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2023-08-01 08:57
Tack Bjarne,
det är lite olika koncept och helt olika budget mellan de två ishotellen, dock kul att se. Forsen kände vi till men hade inte koll på att det var så mycket fisk där. Vi blev kvar där betydligt längre än vi hade tänkt oss.
Hälsningar Lena
Mycket intressant resereportage med finfina bilder! Visste inte att det fanns snöhotell. Kan hålla med att det är lite kitschig, men jag såg bara bilder ;-)
Hälsningar Halina
Svar från Lena Holm 2023-08-04 20:20
Tack Halina,
vi visste inte att det fanns en snöhotell här men ishotellet i Jukkasjärvi är ju rätt välkänt och jag har visat bilder därifrån tidigare. Det är en helt annan stil men och en annan budget skulle jag tro. Jag inkluderar en länk om du vill se några bilder därifrån.
Hälsningar Lena

https://www.fotosidan.se/blogs/logholm/kiruna-och-jukkasjarvi.htm