Teamwork bakom nyårsmeny
Det är för det mesta jag som lagar mat i vårt hushåll, men denna nyårsafton var det teamwork som bakom menyn, från planering till sista slutförande. Jag fixade ihop "toppingen" till förrätten och sambon stekte brödet. Det är en asiatisk toast Skagen smaksatt med finhackad gari (syltad ingenfära), sesamolja och dill. Rejält med färska räkor på toppen, lite furikake (sesamfrön och sjögrässmulor) samt färsk koriander och citron.
Till varmrätten hade vi färsk älgfilé. Min sambo jagade med sitt lag den 22 december och den älgen styckades den 29/12. Dumt att frysa den filén tyckte vi och det blev därför älgtournedos till varmrätten på nyårsafton. Jag hade förberett potatismoset tidigare och spritsade duchessepotatis samt gjorde en pepparsås med sherry och grädde. Min sambo kryddade och stekte köttet, som också fick en kort stund i ugnen och ett par minuters vila på bänken, för att bli helt perfekt och jämnt rosa (53 grader). En enkel sallad och lite microgrönt (som vi odlar på köksbordet) toppade den rätten.
Vi avslutade med en dessert som min sambo ansvarade för helt och hållet. Det var en citrontarte med italiensk maräng och rårörda hallon. Min insats var att röra hallonen. Han började förstås mitt på dagen med själva kakan och fyllningen, men marängen ska ju göras och "brännas av" precis innan servering. Det blev fyra desserter och den skulle antagligen inte bli så bra att spara i kylen. Jag ringde spontant till grannen mitt emot, vars barn jag visste var ute på annat, och de hade inte planerat någon dessert. De kom över till oss och det blev en fin avrundning på nyårsaftonskvällen.
God Fortsättning allihopa!
Hälsningar Lena
Häls Corren Mia
fotat väldigt hastigt på bänken i köket, maten ska ju ätas direkt, i alla fall varmrätten. Men man äter ju även med ögonen och då gillar jag att det är upplagt med lite tanke bakom.
Hälsningar Lena
//Stephen
det blev en mycket lyckad nyårsmeny.
Hälsningar Lena
Tommy S
det blev en lyckad nyårsmiddag och extra trevlig avslutning att grannarna kunde vara med och äta dessert.
Hälsningar Lena
det beror lite på hur gammal älgen är. Det här var en fjolårskalv (det bästa man kan få) och då passade det perfekt med ca 40 dygnsgrader (vilket motsvarar 10 dagar i fyra grader C). En gammal älg måste hänga längre men för var dag extra den hänger blir det mer som torkar på ytan och måste skäras bort. Det blir också mer som går till köttfärs från en äldre älg.
Vi har ätit färsk hummer till brunch idag, enligt tradition, med en flaska Bollinger och nybakat vitt bröd med smält vitlökssmör.
Önskar er en god fortsättning på det nya året,
Hälsningar Lena
//Anders
Fin tradition med hummern!
det blev en mycket lyckad nyårsmiddag. Hummer på nyårsdagen har vi ätit sedan nyår 2000. Då hade vi förberett för mycket mat och ingen orkade äta hummer vid tolvslaget. Då föddes traditionen att äta den till brunch dagen efter, med den godaste champagnen.
Hälsningar Lena