En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Texas i full blom

Efter 10 dagar i Richardson (Dallas), Texas är vi hemma igen. Eftersom vi varit i Texas många gånger blir det inte bilder på några typiska sevärdheter från Dallas med omnejd. Vi umgås mest med familjen när vi är där och rör oss ute i naturen. Det här är ett panorama av sju bilder (stående format) från parken som ligger inom promenadavstånd från min systers hus. Det var oerhört grönt och frodigt jämfört med hur det brukar se ut vid jul, då vi normalt brukar vara där. Många av bilderna i detta inlägg kommer från denna park där stora gräsytor inte klipps så här års och är fulla med blommor.  

Den rosa blomman till vänster heter "pink evening primrose" och växte i stora mängder på ängarna med vildgräs. Den vita till höger har jag inte listat ut vad det är och den växte omgiven av något som såg ut som vildhavre. 

Det här är en "indian blanket" och visst kan man förstå hur den fått sitt namn. Även om den var på väg att blomma ut fanns det fortfarande gott om dem och det surrade av insekter i dem. 

Blommorna drog till sej mängder av insekter och fjärilar. Det här ser ut som en amiral i en något överblommad art av vad jag tror är en stäppsalvia. 

Röd vallmo växte i grupper tillsammans med olika gräs och andra blommor. Här surrade det också frenetiskt.

Blomman som denna monarkfjäril sitter på ser ut som åkervädd tycker jag. Vi såg en del monarker, men inte några stora mängder. Jag konstaterade att den är lika vackert mönstrad på undersidan av vingarna, eller kanske t om vackrare, som på ovansidan. Monarkfjärilen är Texas statsfjäril. 

En tidig morgon gick vi ut till vägen och fotade blommorna som stod i den breda gräsytan mellan de båda tvåfiliga vägbanorna. Det här är en " indian paintbrush", som är en typisk vårblomma och nästan utblommad. 

Det jag var ute efter var "blue bonnet". Det är Texas statsblomma och den blommar i enorma mängder på våren, dock var vi för sena för att se de praktfulla fälten med dessa blommor och fick nöja oss med några klena exemplar vid vägen. 

Lite här och där såg vi den här stora blomman. Det är en "antelope-horne" eller "spider milkweed," som är monarkfjärilens larvers favoritföda. Bilden är stackad av 10 bilder och de är tagna strax efter en regnskur.  

Blomman på dessa bilder heter "beautiful primrose" och den stod i vad som nog var en rabatt. Jag stannade till för det var mängder med fjärilar där och lyckades fånga dessa två på bild. Den till vänster är en "American lady" och den till höger en "Common buckeye". Båda är vanliga fjärilar i Texas och vi såg mängder av dem.

Den gula fjärilen sitter på vad som ser ut som kråkvicker (som Stefan noterade när jag visade den första gången). Det stämmer, den heter "cow vetch" och är introducerad till Nordamerika, där den blivit ett ogräs. Kråkvickern i Texas har större blommor än hemma och den växer till enorma buskar som klänger högt upp i träden. Fjärilen till höger är antagligen en "variegated fritillary". Vi stötte på dem i mängder på ett par ställen och de satte sej ofta även på oss. 

På ett jättebestånd av kråkvicker landade plötsligt en gigantisk makaonfjäril, här heter den "tiger swallowtail " eller Papilio glaucus. Den vi ser hemma heter Papilio machaon och även om den är stor,  är den inte så här stor. Den flög också ganska långsamt och det var nog därför jag lyckades få denna på bild. 

Kom ihåg att kråkvickerns blommor är betydligt större än de vi har hemma. Fjärilen var stor som min handflata. 

Den pampiga tistelblomman heter "Texas thistle" och här är två andra vackra fjärilar som vi såg flera gånger. De är också rätt stora men inte i närheten av en "tiger swallowtail". Den till höger heter dock "black swallowtail" och det kan man kanske förstå då man ser mönstret på vingarna. Fjärilen till vänster är också en "swallowtail" men jag har inte tillräckligt bra bilder för att veta vilken. Det här är ett axplock av fjärilar och blommor som vi stötte på, men det fanns mycket mer ffa av blommorna. Sen fanns det förstås andra djur....mer om det senare.     

Hej så länge,

Lena

Inlagt 2024-05-12 20:35 | Läst 642 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Mycket vackert! Kul med en 'Amiral' där också.. Flera andra vackra fjärilar, dessutom ser jag en 'Svensk' Makaon, som jag har sett på Gotland vid ett tillfälle, stannade till för att fota den men det hann komma en bonde med sin stora traktor i ett stort kalkhaltigt dammoln på en grusväg, straxt innan.. Sen var den borta! Så nån sån har jag inte fått på bild! 'Monarken' har jag ju sett en del på TV när dom flyttar söderut i stora mängder, spännande det också!
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2024-05-13 21:15
Tack Jan,
makaonfjärilen är inte samma art som hemma, men nästan. Den är större, som så mycket annat i Nordamerika. Den här poserade länge och återkom efter att den fladdrat runt buskarna en sväng. Monarker har jag sett vid ett tidigare besök och då fanns det ganska många individer på en och samma plats.
Hälsningar Lena
Där hittade du väldigt fina naturbilder särskilt de vackra fjärilarna!
Svar från Lena Holm 2024-05-13 21:12
Tack Dan,
det fanns mängder med fjärilar och detta är bara ett axplock av de vanligaste som jag såg många gånger, utom den stora makaonfjärilen som jag bara stötte på en gång.
Hälsningar Lena
Så vackert, det var en hel del vackra fjärilar. Tar säkert många år att kunna samla ihop något liknade av vackra fjärilar i Sverige och detta fick du i en park i närheten
Svar från Lena Holm 2024-05-13 21:11
Tack Peter,
det här är bara de "lättfångade fjärilarna" och jag visar inte ens alla som jag har på bild. Man kunde inte gå i ett grönområde utan att lägga märke till dem, samt en massa andra små flygfän.
Hälsningar Lena
Hej Lena - velkommen hjem.
Det var dog en masse flotte billeder fra Texas, som du viser her.
Det ene smukkere end det næste.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Lena Holm 2024-05-13 21:09
Tack Erik,
vi har varit hemma ett par dagar men det är en hel del bilder att gå igenom. Blommor och fjärilar är nog kanske den största kategorin dessutom. Det kommer en del andra djur inom kort. Tyvärr måste jag jobba nu på dagarna.
Hälsningar Lena
Det var en riktig färg och formfest. Snyggt!
Svar från Lena Holm 2024-05-13 21:07
Tack Peter,
man kunde inte gå ut i ett parkområde utan att lägga märke till alla flygfän. Det fanns mer än bara fjärilar, men man kan ju inte hinna med att dokumentera allt.
Hälsningar Lena
Mycket fint visar du här. Arter av blommor jag aldrig sett och så många fjärilar fanns det där.
Ser att du haft en fin vistelser i Texas.
Svar från Lena Holm 2024-05-13 21:05
Tack Margareta,
det fanns enormt med fjärilar men inte som när monarkerna samlas för att flytta, utan dessa fjärilar flög runt som man är van vid. Antagligen fanns det fjärilar för det fanns så gott om blommor.
Hälsningar Lena
Det var många fina bilder på både blommor och fjärilar tillsammans med bra kommentarer. Det är knappast förvånande att fjärilar och blommor är stora, det är ju i Texas...
Svar från Lena Holm 2024-05-13 21:03
Tack Sten,
du har så rätt. Det är väldigt mycket som är större i Texas än någon annan stans :-)
Hälsningar Lena
Vad vacker! Kul att gå se mer av naturen. Du gick många fina fjärilar och blommor på bild. Hälsningar! Mari
Svar från Lena Holm 2024-05-15 21:44
Tack Mari,
det här är bara ett axplock av såväl blommor som fjärilar, dessutom fanns det gott om sländor. Betydligt mer att se än när vi varit där runt jul.
Hälsningar Lena
Vilken färgprakt, både blommor och fjärilar
Tredje bilden från slutet en klar favorit.
Mvh Bengt
Svar från Lena Holm 2024-05-15 21:46
Tack Bengt,
den stora makaonfjärilen var jättefin och jag blev så besviken då jag missade den första vi såg. Sedan dök det upp en till och den visade upp sej så länge vi var intresserade.
Hälsningar Lena
Härlig blomning, den där Blue bonnet påminner mycket om våra lupiner.
Kul att se andra vackra fjärilar än de vanliga här hemma.
Ing-Marie
Svar från Lena Holm 2024-05-16 08:31
Tack Ing-Marie,
blue bonnets är mindre än lupiner och förekommer bara i en färg, men växtsättet liknar och att det bildas stora områden täckta med dessa blommor. Den stora makaonfjärilen var förstås extra kul.
Hälsningar Lena