En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Herre på täppan

Det fina vädret som vi haft under helgen gjorde ju att jag ville fota lite hemma i trädgården. Jag riggade fågelmat på en av mina favoritplatser och blev sedan helt upptagen av en fasan som klev in på en helt annan plats. Stubben är annars koltrastarnas arena och de bjöd på uppvisning även om jag missade det mesta som de visade under lördagen. Här är i alla fall en gammal bekant med några vita fjädrar på ryggen.

På söndagen satt jag ute igen och nu hade jag full koll på stubben. Ljuset på denna plats är lite nyckfullt och det är snarare skogen i bakgrunden som är belyst när det är sol så här års. Om ett par veckor får jag mer ljus direkt på stubben. Här poserar i alla fall stundens herre på täppan. 

Ingen tvekan om vem som har koll på maten och som ska äta...men det svänger snabbt och bilderna som följer är tagna under en sekund av denna koltrasts liv.

Den blir utmanad på täppan...

...och försvarar sej...

...med näbbar och klor...

...blixtsnabbt...

...är utmaningen över...

...och det är en ny "herre" som ta över...

... som regerande på täppan.

Här kan ni se hur det ser ut runtomkring denna fotoplats, inte särskilt stort eller märkvärdigt. Bara en stubbe mot skogen.

Ny "herre" på täppan, en kort stund i alla fall.

Det gäller att glupa i sej frön när tillfälle ges. När man minst anar det kan en utmanare anfalla från ovan.

Hälsningar Lena

Inlagt 2024-02-18 20:40 | Läst 445 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Det var mycket action och fina porträtt här. Såna bataljer ser jag aldrig hos mig. Kommer det en annan kolis inflygande så lättar genast befintlig fågel
och slår sig mer på betryggande avstånd.
HaD/Gunte..
Svar från Lena Holm 2024-02-18 22:07
Tack Gunte,
det kan ju vara så att du har en och annan konfrontation mellan koltrastar även på din tomt, men du har kanske inte utmanat ödet och försökt fånga dem på bild. Eller så är dina koltrastar helt enkelt mer diplomatiska.
Hälsningar Lena
gunte 2024-02-19 00:18
Ja dom är väldigt väluppfostrade här.. ;)
Kunde ju kanske fixa till en liknande stubbe men risken är att Pilfinkarna rensar det utlagda gottet på ingen tid alls..
Fina bilder här, och Koltrastarna verkar vara på bråkhumör nu.. Såg själv 2 individer som gjorde flera utfall mot varann i förrgår här, dom steg/flög rakt upp säkert 5 m. från ett slags plasttak vid en kolonilott, hela tiden fajtandes.. Dessutom flera gånger, men jag lyckades inte få fokus på dom, för mycket vegetation framför som störde.. Hörde också en sjungande Koltrast igår även fast det var mörkt, det är ett härligt vårtecken!
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2024-02-19 21:25
Tack Jan,
jag tycker koltrastarna bråkar ständigt vid matningen men det beror kanske på att vi ibland har 15 stycken som vill äta. De är mycket tacksamma som motiv med action. Jag har dock inte hör någon vårsång ännu.
Hälsningar Lena
Fin stubbe du har och många fina bilder blir det också. Härliga actionbilder du visar!

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2024-02-19 21:26
Tack Johnny,
den stubben har varit med många gånger på bild :-) Koltrastarna är mycket tacksamma motiv när de bråkar om mat.
Hälsningar Lena
Mycket action och fint fångat. Är ju i Danmark och la ut min fågelmat som jag hade gjort med kokosfett, men de verkar inte bry sig, hade en rödhake som var och tittade men det hände inte så mycket mer. Koltrastar har jag en hel del på tomten, eller jag tror nog mer att de tror att det är deras ställe så de går runt på gräsmatta och rabatter och letar själva. Har aldrig sett något bråk heller
Svar från Lena Holm 2024-02-19 21:29
Tack Peter,
våra koltrastar bråkar ständigt om maten men det beror kanske på att det ibland är 15 eller fler som vill äta samtidigt och att det finns vissa begränsningar i restaurangen. KOnstigt att fåglarna inte ville ha kokosfettet, men det kanske är så pass varmt nu i Danmark att det hittar tillräckligt att äta själva.
Hälsningar Lena
Häftigt snyggt och fartfyllt på din stubbe.
Mina fåglar när dom dyker upp är så beskedliga å lugna :)
/N
Svar från Lena Holm 2024-02-19 21:30
Tack Nini,
vi har många koltrastar och de vill helst äta samtidigt, men det fungerar inte. Men då är de tacksamma som motiv med mycket action.
Hälsningar Lena
Spännande bilder ett inlägg som jag tycker om.
Svar från Lena Holm 2024-02-19 21:31
Tack Morgan,
koltrastarna är ett nöje att titta på då de samlas runt de matplatser vi har för dem. Det blir alltid kiv och bråk, men de går fort över.
Hälsningar Lena
Hej Lena.
Fugelaktions foto - helt otroliga. Jag har aldrig sett något liknande heller. Däremot hörde jag dem här häromdagen i grannens trädgård.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Lena Holm 2024-02-19 21:33
Tack Erik,
dessa möten går fort över och ser mest ut som ett flax. Trevligt om koltrastarna har börjat sjunga hos er. Ni har väl vår snart antar jag :-)
Hälsningar Lena
Härliga bilder och det var mycket action där ett tag som du fångat alldeles utmärkt. Toppen att ha den stubben som ställe att rikta kameran!
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2024-02-19 21:34
Tack Bjarne,
den stubben har varit med många gånger på bild. Det fina är att jag kan fota den både när jag sitter ute och när jag väljer att sitta bakom glas i vardagsrummet.
Hälsningar Lena
Många vackra bilder. Jag tycker nästan att det blir finare när bakgrunden är upplyst och när solen inte riktigt når fåglarna helt. Så i mina ögon har du perfekt ljus här.
Det är kul med den snabba serietagningen, här blev det många lyckade inom den sekunden.
Ing-Marie
Svar från Lena Holm 2024-02-20 18:50
Tack Ing-Marie,
jag förstår vad du menar men det gör stor skillnad på slutartider och ISO de stunder då det är sol på stubben. Helst sol med tunna moln förstås, då kan jag kanske ha ISO 1600. De första actionbilderna med fåglar som jag tog med R5 när den var ny var på denna plats.
Hälsningar Lena
Det händer mycket spännande saker i din trädgård. Är det inte fåglar som slåss så är det närgångna rådjur. Fantastiskt intressanta bilder som vanligt.
Jag måste måste försöka fixa "en stubbe" på sommarstället i i sommar. Fast jag har egentligen inte objektiv och kameror för fågelfoto.
Svar från Lena Holm 2024-02-20 18:53
Tack Sten,
jag brukar spana någon timme eller två på helgerna när jag är hemma. På vintern är det också mer aktivitet vid matplatserna än på sommaren och det blir en del bilder fast dagarna är korta. Jag tycker du ska testa med något som kan fungera som stubbe även om din utrustning kanske inte är optimerad. Man vet aldrig vad som plötsligt kan dyka upp. Även grannens katter har blivit porträtterade på denna stubbe och för det krävdes inte någon seriebildtagning eller snabb autofokus.
Hälsningar Lena
Fina actionbilder. Koltrastar har inget gott öga till sin nästa den tiden på året. De slåss så det ryker om det ibland i trädgården.

Hälsningar Jörgen
Svar från Lena Holm 2024-02-28 19:10
Tack Jörgen,
vi har märkt att de inte har så mycket tid över för att äta nu och det är ju inte heller så kallt. Jag har inte tid att titta på dem på vardagar men jag har sett en del bråk i skymningen.
Hälsningar Lena