En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

I heldag i skogen

Jag har haft en heldag i skogen trots att vädret inte var det bästa, men jag var ledig och sambon var iväg på älgjakt. Då måste man passa på. Jag började vid en skogsmatning och där var det full fart på småfåglarna. Till min förtjusning var det ett par tofsmesar där. 

Nötväckorna jobbade hårt med att hämta nötter och hamstra dem någonstans. Vi imponeras ibland av rovfåglars klor, men kolla in den här lilla pippin. Den bakåtriktade klon kan hålla hela fågelns vikt. Visserligen bara ca 20 g, men rätt häftigt i alla fall.

Trots att det fanns hur mycket lättåtkomlig mat som helst hittade den här nötväckan ändå  en liten godsak i björkstammen. Den här bilden är obeskuren och visar hur nära jag kunde vara dessa fåglar, brännvidden är 500 mm. Tyvärr Jan, inga översiktsbilder från det här stället.

Här har den hittat vad den letade efter och sedan smackar den nöjt när den svalt bytet. Nåja, slickar lite med tungan i alla fall.

Sedan intar den en klassisk pose för nötväckor, till stor del hängande i den bakåtriktade klon med stöd av de framåtriktade mot stammen. 

Svartmesen har hittat den finaste godisgömman och nu verkar den titta över axeln som för att kolla om någon annan tänker komma och ta för sej av hasselnötterna.

En entita eller möjligen talltita, jag kan inte uttala mej med säkerhet utifrån de bilder jag har. Miljön gör att det skulle kunna vara talltita.

Blåmesen ser nästan lite bortkommen ut men skenet bedrar. Den visste precis var godsakerna fanns.

Trädkryparen var en överraskning och även om den åt av fröna i automaten letade den ändå efter godsaker på en tallstam. 

Efter småfåglarna åkte jag till min svampskog, där det fortfarande finns en hel del gula kantareller. De flesta verkar inte ha tagit nämnvärd skada av snöfallet eller de senaste frostnätterna. 

Stora, lysande orangegula svampar, bara att plocka med sej. Mer än halva korgen fylldes under den första timmen.

Nu finns det ju även trattkantareller och även om jag inte hade tänkt plocka så mycket kunde jag inte motstå de största. Korgen blev full snabbare än jag räknat med.

Men jag hade ju en extra påse med mej och plockade på en stund till. 

När jag skulle åka hem hörde jag ett högt skränande ljud och fick sedan syn på en gråhäger. Det är ju inte en skogsfågel direkt men det finns en våtmark ganska nära så jag kan förstå varför den var i närheten. Jag trodde att jag skulle avrunda denna skogstur med några rådjursbilder men det verkar som att jägarna har skrämt dem på flykten för tillfället. 

Hälsningar Lena

Inlagt 2023-10-22 11:04 | Läst 833 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Normalt är jag inte mycket för fågelbilder - men dina gillar jag skarpt.
Jag funderade på vad det kan bero på, och stannade vid att du klarar av disposition och komposition i snabba lägen (eller du vet hur man beskär för att nå fram).

Den moderna tekniken gör ju att många känner sig kallade - men få är beviljade.
Svar från Lena Holm 2023-10-22 19:57
Tack Peter,
för en kommentar som jag blir väldigt glad över. Jag har fotograferat småfåglar länge och brännvidden är aldrig tillräcklig för att man ska kunna komponera bilden perfekt när man tar den. Man beskär alltid bilder på småfåglar och jag har övat länge. Egentligen följer jag bara de "regler" som finns beträffande placering etc och avviker sällan från normen. Numera tänker jag inte så mycket på hur jag gör och att beskära en bild som jag initialt valt ut går fort. Jag gallrar dock väldigt hårt, om det inte är en raritet jag lyckats fånga på bild.
Hälsningar Lena
syntax 2023-10-23 09:30
Nu vet jag ju hur det är att snacka om kompositionsregler (Ba-va! Dom är till för att brytas).
Enligt min mening tillämpar du det gyllene snittet hela tiden - och du gör det på ett bombsäkert sätt. Du får också ut alla fördelar som den dispositionen ger.
Svar från Lena Holm 2023-10-24 20:55
Hej Peter,
det är trots allt ett tryggt sätt att beskära.
Hälsningar Lena
Hej Lena,
Vilka fina bilder som visar möjligheter för den som kan skogen.
Man längtar efter en kantarell macka.
Ha det väl
Bob
Svar från Lena Holm 2023-10-22 19:47
Tack Bob,
bilder från två olika platser med helt olika objektiv (500 mm tele eller 10-17 mm fisheye), ger helt olika upplevelser från skogen. Det skulle kunna vara samma skog men det finns ingen matning där jag har mina svampställen. Kantarellmackor kan vi äta hela vintern och ett par år till, efter denna säsongs enorma kantarellförekomst.
Hälsningar Lena
Mysigt med en dag i skogen, det mår man alltid bra av! Översiktsbilder ser jag med dina svampar här..🙂 Och man (jag) glömmer ofta min mobil, men har blivit bättre på att inkludera den, den duger bra! Tittar man på Trädkryparen här så ser man att dom också har en rejäl klo bakåt även den, ändå har jag aldrig sett nån gå nedåt på en stam.. däremot utefter en horisontellt hängande gren, men då undertill på den grenen.. Hälsn!
Svar från Lena Holm 2023-10-22 19:44
Tack Jan,
svampbilderna är tagna med en 10-17 mm fisheyezoom och då blir det förstås en hel del som kommer med. Dock inte samma information som av en översiktsbild men jag förstår vad du menar. Jag tycker inte min mobil presterar särskilt bra bilder annat än möjligen på detaljer, men de blir platta och rätt trista. Jag har dock bara en Iphone SE, just för att jag inte använder den som kamera annat än i nödfall. Trädkryparen skulle nog kunna gå nedåt men den har inte upptäckt det än :-)
Hälsningar Lena
Mysigt med tofs och svartmesen, de är ju riktiga skogsfåglar. Jag har inte varit till skogsmatningen här hemma så jag vet inte om det fortfarande är någon fart där. Nötväckan kan konsten att posera. "Mina" nötväckor gömmer maten några dm från mataren så jag vet inte hur smarta dom tror att dom är :-)
Härligt med lång svampsäsong och de ser ju fortfarande fina ut. Nästan så att man blir sugen att åka ut en sista sväng.
Ing-Marie
Svar från Lena Holm 2023-10-22 18:50
Tack Ing-Marie,
det här var en matning jag inte brukar besöka och jag blev glatt överraskad att det var sådan aktivitet. Nötväckorna var mest aktiva och det var många. De kan verkligen posera. Det finns fortfarande så mycket svamp i skogarna kring oss att det är svårt att inte lockas ut när man har en ledig dag. Inte för att jag behöver mer men det är ju så mysigt.
Hälsningar Lena
Bedårande fågelbilder och vilka fina svampar! Det blev läckra bilder i svamp perspektiv ;-) Härlig höstkänsla i alla bilder. Dina bilder inspirerar och är alltid sååå njutbara.
Hälsningar Halina
Svar från Lena Holm 2023-10-22 18:47
Tack Halina,
för dina fina ord. Det var en dag med mycket höstkänsla och det blåste kallt när jag var på öppna platser. Inne i svampskogen var det dock mer ombonat och stilla.
Hälsningar Lena
Intressant! Tungan av en trädkrypare är ovanligt att få se. Och fjäderdräkten är så perfekt fångad. Många fina fågelporträtt, speciellt nötväckan. Har inte själv sett ätlig svamp i markerna, men heller inte kommit ut så mycket efter regnen. Vilt har en förmåga att dra sig undan vid jakt, de är inte dumma. Läste en artikel om det, men har inte referensen i huvudet (det är mycket som inte finns där).
Svar från Lena Holm 2023-10-22 18:46
Tack Stefan,
det är första gången jag lyckas få en bild på en trädkrypare som visar tungan. Jag tycker det är extra kul när man får se tungan på olika fåglar för den är anpassad efter typ av näbb och diet. Nötväckorna fanns i överflöd här och de poserade överallt. Jag hade kunnat göra en blogg som bara handlade om dessa fåglar. Denna sommar har jag sett och plockat mer ätlig svamp än jag gjort någonsin tidigare, inte ens då jag bodde "i skogen" och gick där dagligen blev det så mycket som denna säsong. Den är ju inte heller slut förrän det snöar för trattkantareller går bra att plocka fast de är frusna (fast jag behöver inte).
Hälsningar Lena
Vackert, och det är med säkerhet en entita, man ser den vita fläcken vid näbbroten. Många fina bilder på skogsfåglar och fina svampmarker också, vi blev ganska nöjda med vår svamptur också. Snygg höstbakgrund på den sista med hägern
Svar från Lena Holm 2023-10-22 18:41
Tack Peter,
jag vill helst se fågeln från sidan för att vara säker på om det är en entita eller talltita, men jag tror dej. Båda finns i området. Det finns fortfarande väldigt mycket svamp i skogen men nu måste man ju ha koll på var det jagas innan man går ut.
Hälsningar Lena
Väldigt fina bilder av fåglar som jag bara brukar se kring matarna. Nötväckan är en favorit.
Svar från Lena Holm 2023-10-22 18:39
Tack Sten,
det här var vid en fin matning i skogen och en anledning till att jag inte visar någon översiktsbild är att det satt fula matbehållare lite här och där.
Hälsningar Lena
Härligt att få titta på dina jättefina bilder, att komma småfåglarna så nära!
Svar från Lena Holm 2023-10-22 18:38
Tack Måns,
med 500 mm brännvidd och småfåglar som verkar vara ganska vana vid att någon står och tittar på dem går det att komma nära. Bilderna är dock beskurna.
Hälsningar Lena
Vilken härlig dag detta var och vad skoj att du visar upp den här, jag är verkligen imponerad av bilderna och blir glad av att se dom.
Svar från Lena Holm 2023-10-22 18:37
Tack Morgan,
trevlig att du blir glad av dessa bilder. Den fina småfåglarna är faktiskt uppiggande att titta på.
Hälsningar Lena
Härliga bilder! För mig har det nästan mest blivit fotande på fåglar nu ett tag. Mvh Nina
Svar från Lena Holm 2023-10-22 18:36
Tack Nina,
jag förstår det och du har ju så jättefint ordnat i din sommarstuga. Vid detta tillfälle åkte jag till en matning. Vi har börjat mata hemma men jag har inte riggat någon fin fotoplats, bara mat i praktiska behållare.
Hälsningar Lena
Härlig dag i skogen många fina bilder på småfåglarna. Kantareller är aldrig fel.
Mvh Bengt
Svar från Lena Holm 2023-10-22 19:39
Tack Bengt,
det var en fin lördag i skogen där det var lä för den värsta blåsten. Kantareller har det blivit väldigt mycke av i år.
Hälsningar Lena
Fantastiska fågelbilder. Alla är verkligen bra. Jag tycker mycket om nötväckan. Mmm, kantarellerna får det att vattnas i munnen!
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2023-10-22 19:40
Tack Bjarne,
de här småfåglarna poserade verkligen för fotografen. Jag tror det är vana. Kantareller har det blivit väldigt mycket av i år.
Hälsningar Lena
Nu gör sig inte dina bilder sig rättvisa eftersom jag är hänvisad till mobilen just nu, får kolla på den i datorn när jag kommer hem sen.
Men ser ändå att det är riktigt fina bilder. Tofsmesen är så söt med sin punkfrisyr och trädkryparen har jag sett på vår tomt flera gånger, men den visar sig bara då jag inte har någon kamera med.
Svampskogen levereradefint också.
Svar från Lena Holm 2023-10-24 20:31
Tack Margareta,
jag kan inte låta bli att åka till svampskogen för det är så mysigt att gå där sakta och spana. Fast jag behöver verkligen inte plocka mer svamp i år. Småfåglarna fotade jag vid en matning där det var mycket hög aktivitet med fåglar och ändå var jag ensam besökare. Jag kunde sålunda stå precis var jag ville. Synd bara att det inte var sol för jag hade velat ta motljusbilder.
Hälsningar Lena
Riktigt läckra bilder, både på småfåglarna och kantarellerna. Också hägerbilden utmärkt, på lite avstånd mot skogen, snyggt! Hälsningar/ Björn
Svar från Lena Holm 2023-10-24 20:33
Tack Björn,
jag var på två fina ställen och det fanns gott om både svamp och småfåglar. Hägern var dock en överraskning.
Hälsningar Lena