En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Vi vet vad Jultomtens renar gör på sommaren

Om man har kört långt måste man sträcka på benen och om det är glest mellan rastplatserna kanske man väljer att stanna vid ett sånt här ställe. Enligt skylten håller Jultomten till här, fast det är mitt i sommaren.

Jultomten är hemma och han jobbar. Han sitter bakom en plankvägg och säger "Ho ho". För att få ta bilder tillsamman med honom måste man betala och det känns inte aktuellt. Vi tar några bilder på annat och spanar efter renar. Om Jultomten bor här borde väl hans renar också göra det?

Här är det i alla fall ordentligt julpyntat och det är packat med tomte- och renkopior på hyllorna.

När tomten inte poserar för fotografering verkar han ha ett extrajobb på postkontoret. Här kunde vi inte motstå att skicka ett par vykort. Man kunde välja om de skulle komma fram någon gång inom den närmsta veckan (månaden kanske...), eller till jul. Vi valde leverans före jul.

Här fanns det många små byggnader fullproppade med saker som man inte behöver. Vi passerade snabbt genom det ena huset efter det andra. Det fanns gott om prylar, men inga renar.

Man kunde förstås äta lunch hos Jultomten men vi körde en bit till och plockade sedan fram grillen. Snart serverades smaskiga älgburgare med sallad, gurka och annat gott (Johnnys senap t ex). Som vanligt hade jag helt glömt att någon typ av tallrik hade varit bra att ha i packningen. 

Vi fortsatte vår resa norrut genom Finland och så småningom in i Norge. Vi konstaterade snart att renarna också var på väg någonstans. Det gick inte så fort men kursen verkade vara densamma som vår dvs Kirkenes eller möjligen Varangerhalvön.   

När vi färdats drygt 50 mil till var det uppenbart att renarna ville till en plats någonstans i närheten. Det blev allt tätare mellan våra möten.

När vi kom till Ytre Kiberg på Varangerhalvön och det ställe där vi skulle bo några dagar fick vi en första glimt av vad tomtens renar var ute efter på sin sommarsemester. Sandstrand och havsbad!

Solen strålar dygnet runt och badtemperaturen är ca 10 grader. De får garanterat ha den långa sandstranden för sej själva. Det här är vad vi kunde se från vardagsrummet där vi bodde och det rådde ingen tvekan om att renarna trivdes här. 

Nästa dag gör vi en utflykt till Hamningberg och det är nu som vi får se det verkliga målet för Jultomtens renar. Det här gänget är nära...

Playa del Hamningberg, renarnas semesterparadis.

Gratis surf ingår. 

Hälsningar Lena

Inlagt 2023-07-24 20:43 | Läst 1026 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Hej,
Jättebra story. Det hade man ju undrat sedan man va liten. Vad gör renarna på sommaren. Självklart ligger de på playan som andra begåvade individer.
Lycka till med badandet
Bob
Svar från Lena Holm 2023-07-26 08:53
Tack Bob,
Vi har sett renar på stranden förut men inte på så här fina sandstränder. Vi provade vattnet men iförd torrdräkt.
Hälsningar Lena
Fint bildsvep och intressant inblick i både det ena och det andra. Gillar särskilt femte bilden från slutet, den med renarna och vet och ett skär med trasig båk uppe till höger.

Hornen ser jätteklumpiga ut! Undrade varför och på en av bilderna syns att de inte fejats rena ännu.
Svar från Lena Holm 2023-07-26 08:58
Tack Måns,
Vi satt på kvällarna och tittade ut över vyn som syns på den bilden, ibland kom renarna förbi. Det hände att val passerade men det var inte säsong för dem nu. Det har nog skett en selektion för stora horn, dvs honorna föredrar hanar med stora horn. Men jag håller med om att de ser klumpiga ut.
Hälsningar Lena
Vilken härlig bildberättelse med många riktigt bra bilder Lena :)
Så kul att få se vad Rudolf och alla de andra renarna har för sig på deras semester :)
Svar från Lena Holm 2023-07-26 09:01
Tack Joakim,
Jag hade antagligen inte visat bilderna från tomten om det inte passat så bra ihop med renarna som vi stötte på senare. Sandstränderna är imponerande där uppe och vi såg en och annan surfare.
Hälsningar Lena
Det var många kul bilder och sanningen kom nu fram om renarna ;)
En god burgare sitter aldrig fel, tur det inte var Renburgare :)
HaD/Gunte..
Svar från Lena Holm 2023-07-26 09:04
Tack,
alltid kul att kunna bidra med lite matnyttig information. Jag föredrar renarna levande, de smakar för mycket vilt.
Hälsningar Lena
Trevligt med ett besök hos tomten, kollade på kartan och såg att det låg en flygplats precis bredvid och det är ju praktiskt med alla renarna som ska iväg.

Verkar inte vara så turistat i ert område, mest renar och natur det är ju också trevligt, var ni inte i dessa trakter för något år sedan?

Kul att få följa ytterligare en resa från sängen. Fint dokumenterat
Svar från Lena Holm 2023-07-26 09:09
Tack Peter,
Vi har gjort flera turer i Nordnorge men det var 14 år sedan vi var i dessa trakter. Men vi var på Nordkap 2019 och det liknar ju detta på vissa ställen.
Vi såg faktiskt renar som stod utanför Kirkenes flygplats men det är militärt område och fotoförbud där man passerat på vägen.
Hälsningar Lena
Fina bilder! Inte bara folk som drar till havs under sommaren tydligen. Verkligen ovanligt att se renar på bild från en sådan omgivning. Ha en fin dag!
Svar från Lena Holm 2023-07-26 09:13
Tack Yvonne,
Man förväntar sej kanske inte de långa sandstränderna här uppe men jag tror renarna går ut på dem för det är mindre flugor och mygg. Vi såg även renar som vilade i ett grustag.
Hälsningar Lena
Så härligt att se Dina bilder! Ett resmål som jag har drömt om och som jag gärna skulle vilja göra. Det hade varit fint att fotografera fåglar och det karga landskapet på Varangerhalvön och även besöka bl a Berlevåg, platsen för Karen Blixens novell "Babettes gästabud" (i motsats till novellen har filmen däremot valt en plats på Jyllands västkust).
Jag ser fram emot fler bilder! Mvh Wolfgang
Svar från Lena Holm 2023-07-26 09:16
Tack Wolfgang,
Vi fotade mycket fåglar på Hornöya och det kommer senare. Vi var även till Berlevåg och några andra små platser.
Hälsningar Lena
Fina bilder från bekanta trakter. Vi hälsade på i det allra heligaste en gång för ca 20 år sedan när sonen var liten. Där satt den vitskäggige i full mundering och tog emot småttingarna. En igång fick en liten stund i knät på en språkligt begåvad julgubbe.
Och det vet ju alla att han bor i Finland, men inte i Rovaniemi utan på Korvatunturi, ett fjäll i gränszonen mot Ryssland.

Hälsningar från en roadtrip i Estland.
Tommy S.
Svar från Lena Holm 2023-07-26 10:37
Tack Tommy,
Jag kände inte till att tomten egentligen bor på fjället, men det är kanske där han vilar upp sej. Här jobbade han minst heltid.
Hälsningar Lena
sodeto 2023-07-26 19:34
Här är hans ”riktiga hem”
https://korvatunturi.fi/en/etusivu-2/
I Finland lärs alla barn finska som svenska att han bor på Korvatunturi. Det egentliga Korvatunturi tog ryssarna efter andra världskriget och nuvarande finns inne i gränszonen i Savukoski kommun i nordöstra Finland. Man får besöka berget, gränsbevakningen utfärdar lov för en dag. Man ansöker vilken dag man tänker vara där och får lov för just den och bara den dagen, övriga tider har man inget att göra där så det är bara att knalla på om det så regnar småspik. Det är ungefär två dagars vandring från närmsta parkeringsplats och längs leden (som är märkt med tomteansikten) finns ett par stugor man får övernatta gratis i. Framme på berget finns julgubbens stuga och hans torrdass. Det finns en hel den artiklar på nätet om leden, största delen är förstås på finska, men om man söker hittar man kanske nåt på engelska också.
Själv har jag ännu inte varit där, men hoppeligen blir det av nån dag.

Tommy S.
Svar från Lena Holm 2023-07-28 11:52
Tack Tommy,
för intressant information och en kul länk. Det finns tydligen en Mrs Claus också och tomten har en egen blogg såg jag. Jag tror dock inte att det är en vandring som vi kommer att göra men det ser fint ut i området.
Hälsningar Lena
Underbar renbetraktelse! Fina bilder ackompanjerad av intressant och trevlig text.

Hälsningar Jörgen
Svar från Lena Holm 2023-07-28 11:53
Tack Jörgen,
det var ju bilderna med renarna på stranden som var huvudsyftet med denna blogg men det är ju kul när man kan knyta ihop en historia.
Hälsningar Lena
Klart renarna också behöver sommarsemester med bad! Riktigt bra serie och mycket intressant att se renarna i en miljö jag aldrig sett förut, vare sig på bild eller i verkligheten. Fjärde och andra från slutet ligger extra bra till hos mig!
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2023-07-28 11:54
Tack Bjarne,
just de två bilderna på renarna är de bästa, det tycker jag också. Miljön här är helt unik och jag kommer att visa mer landskapsbilder från vägen ut till Hamningberg. Det är otroligt läckert där och vi hade väldiga väderomslag då vi åkte ut dit.
Hälsningar Lena
Härlig historia och fina bilder som alltid. / Mvh Nina
Svar från Lena Holm 2023-07-28 11:55
Tack Nina,
det var ju renarna på stranden jag vill visa men det är ju kul när man kan få ihop en trevlig historia runt.
Hälsningar Lena
Tomten har man ju så många bilder på från alla jular genom åren så det vore väl dumt att betala för det :-)
Härlig serie och ovanliga bilder på renarna, att dom gillar havsbad visste jag inte.
Kul !
Ing-Marie
Svar från Lena Holm 2023-07-28 11:59
Tack Ing-Marie,
jag var ju egentligen inte så intresserad av tomten men vi behövde en paus och stannade till i Tomteland en stund. Jag ville ju mest visa de fina renarna på stranden för det är inte något vi heller har sett särskilt ofta, inte på så här fina stränder i alla fall.
Hälsningar Lena
Som vanligt en intressant och läsvärd berättelse med fina bilder!
Mvh Bengt
Svar från Lena Holm 2023-07-28 12:01
Tack Bengt,
det här är bara början :-) Miljön här uppe är helt unik och det kommer mer från vår resa t ex ut till Hamningberg som inte liknar något annat ställe vi varit på.
Hälsningar Lena
En vacker serie om turism och renar i storslaget landskap, överraskande nog på badstranden!
Men när jag läser och ser här har jag en teori om renarnas förkärlek att dra norröver till sandstranden: De stora molnen med bromsar blåser bort helt enkelt, de trivs inte där. I skogen är det hemskt att vara nära en renflock, man blir täckt av bitande värstingar. Har testat det i norra Finland.
Svar från Lena Holm 2023-07-30 14:39
Tack Stefan,
jag är övertygad om att det precis som du skriver, att renarna är på stranden för att det fläktar och är färre insekter. Vi såg även renar i vad som liknade ett stort öppet grustag, flera gånger, men det var militärt område och fotoförbud. Det låg också några renar och vilade på en harvad åker, helt utan växtlighet. Båda ställena hade antagligen färre insekter än där renarna oftast betade.
Hälsningar Lena