En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

En tur till Uppsala konstmuseum

Lördag och Uppsala visar sej från sin bästa sida i slutet av februari. Vi tog en tur in till slottet för här finns också Uppsala konstmuseum. 

Innan man går in kan man ju passa på att titta på utsikten från slottsgården. Uppsala slott började byggas av Gustav Vasa 1549 så det har varit med ett tag. Men från slottet kan man se domkyrkan och den invigdes redan 1435. Även om domkyrkan var på plats kan man ju fundera över hur utsikten såg ut då slottet var nybyggt.

Slottet står på toppen av en höjd och här är försvaret som skulle säkra den kullen från alla typer av angrepp. 

Men det var ju hit vi skulle och det var ett inlägg av Gunnar Staland som gjorde att vi åkte.  Rysk konstnär och lite om foto - Fotosidan 

Visst finns det en del sevärd konst här men det var utställningen Promzona, som är det ryska ordet för industrizon, som vi ville se. Konstnären heter Pavel Otdelnov och han visar livet vid en kemiindustri i Dzerzhinsk i centrala Ryssland. Det är en familjesaga om arbetare i tre generationer, från 1930-talets Sovjet till i dag, men utställningen visar också stora förgiftade industriområden, där utsläppen fortfarande målar landskapet i starka färger. Det är en fängslande utställning med detaljerade oljemålningar blandat med film och drönarfotografier. Det kusliga är att när man läser texterna är det inte alls så länge sedan det hände...

På väg tillbaka till bilen passerade vi över Fyrisån och jag tog en bild.

De gamla husen på Östra ågatan hör till mina favoritmotiv i Uppsala. Trots att det bara var ett par plusgrader satt folk på bänkarna och njöt i solen.

Hälsningar Lena

Inlagt 2022-02-27 12:21 | Läst 1498 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Vad trevligt Ja, gårdagen var hur fin som helst vindstilla dessutom, och massor av folk som var ute och promenerade utefter stadens kajer här, eller bara satt och solade som i din sista bild men utan snö..
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2022-02-27 16:23
Tack Jan,
det satt folk här och där i solen och det fanns även de som fikade ute på Konditori Fågelsången som vi passerade på väg upp till slottet. VI har tyvärr en del snö kvar fortfarande, i synnerhet där det är drivor eller uppkörda högar. Även där det är skuggigt.
Hälsningar Lena
Trevlig utflykt. Såg ut att vara en intressant utställning. Vackert väder är inte helt fel. Såg ingen strömstare?
Fina bilder.

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2022-02-28 19:18
Tack Johnny,
Strömstaren var nog där men högre upp i ån skulle jag tro. Där såg jag den för ett par veckor sedan. Utställningen var mycket intressant.
Hälsningar Lena
Roligt att du visar lite nya bilder från Uppsala och som jag berättade i din förra blogg om Uppsala så var det en stad jag ofta återvände till. Utsikten från slottsgården är jättefin liksom bilden vid Fyrisån
Ha det gott /Stig
Svar från Lena Holm 2022-02-28 19:19
Tack Stig,
det var riktigt fint denna dag och det var t o m så folk satt ute på Fågelsången och fikade, till småfåglarnas stora glädje.
Hälsningar Lena