En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Storken i Vassunda

Under försommaren åkte jag till Skåne för att titta på storkar. I går när jag åkte från jobbet gick det en stork på en stubbåker bara några kilometer hemifrån. Jag fick visserligen en helt annan och betydligt mer givande fotosession med storkarna i Skåne, men här var det en, livs levande, nästan på hemmaplan. Storken var märkt och följande information gick att läsa på artportalen:

Nr 2514. Färger uppifrån Rosa, gul, ljusblå. Enligt storkprojektet: "En av två överlevande ungar ringmärkt 19/6 2018. Boet ligger på taket till den västra längan på en Skånegård i Östra Tvet, strax norr om Veberöd, Skåne. Fyra bon till i kolonin vid gården" Denna individ följde med när det stora hänguppfödda gänget gjorde sin Sverigeturne men har nu kommit ifrån dem. Har varit på Vassunda flygfält några dagar. Gillar en grävskopa som arbetar där och tar fram mask mm. Sitter t o m på grävskopans arm och väntar.


Hälsningar Lena

Inlagt 2018-08-17 16:41 | Läst 2612 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Ja, lite crazy är det.. Du kanske inte såg detta i veckan, ett 80-tal Storkar några mil söder om Södertälje.. Det är säkert en av dom 89 Storkarna..
https://www.google.se/search?q=Storkar+Tystberga&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=2ahUKEwjeivTMrPTcAhVBApoKHYjeB-AQsAR6BAgDEAE&biw=1280&bih=669
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2018-08-19 17:06
Tack Jan,
jag känner till det nu men tack i alla fall för länken. VIsst verkar det vara en av dem, bara nu den hittar några kompisar igen. Den är fortfarande kvar vid grävskopan.
Hälsningar Lena
ehrsa 2018-08-19 18:21
Hörde delvis på 'Naturmorgon' i P1 igår Lördag under morgonen, då var den stora flocken nere vid Vimmerby i Småland.. kanske 100 stycken såg man där.. lät som nån ansvarig för 'Storkprojektet' var nöjd med det, då hade dom i alla fall börjat dra söderut, så som dom bör göra nu..
Hälsn!
Intressant, jag trodde att de skulle dra syd på nu, men de kanske ville se Sverige först. Det har varit ett gäng (100st) som flyget runt och tittat på Skåne i förra veckan, landade bl.a i Helsingborg. Det stod i tidningen att sedan drar till Afrika för att stanna där i 3 år för att sedan återvända för att häcka.
Svar från Lena Holm 2018-08-19 17:07
Tack Peter,
det verkar vara ett gäng som kollar runt i Sverige en del innan de ska flytta. Hoppas bara att den här ensamma storken hittar sin kompisar igen.
Hälsningar Lena
pdahlen 2018-08-19 19:44
Det var en ensam stork som blev kvar på Bornholm förra året, den fick ta färjan tillbaka till Skåne och storkprojektet då den inte skulle klara vintern själv på Bornholm. Kanske får de komma upp och hämta din stork också?
Riktig skåning, sitter och väntar på maten. Måtte den klara vintern.
Svar från Lena Holm 2018-08-19 17:08
Tack Stefan,
jag hoppas att den ska hitta på några kompisar igen men just nu sitter den fortfarande kvar vid grävmaskinen.
Hälsningar Lena
Hej Lena.
Intressant historia.
Här utanför Roskilde har vi ett storke par - Ida och Emil. De har varit här sedan 2003 och stannar på plats på vintern. Det är ett par rymt storkar från en park i Skåne - har jag läst. De har fått månge unger på vingerne genom åren. I år har de fått 5 unger. Det konstiga är att ungerne har behållit sina naturliga instinkter och de drar söderut när det är dags.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
PS: Jag är inte storkar expert :-)
Svar från Lena Holm 2018-08-19 17:10
Tack Erik,
kul att få ta del av din historia om Emil och Ida. Jag hoppas denna ensamma stork ska hitta på några kompisar och börja sin flytt. Just nu håller den sej kvar vid grävmaskinen och fälten runt omkring.
Hälsningar Lena
Vet inte om det är bra eller om den borde dra söderut, men kul att få se stork så här långt norrut.
Låter som en riktig livsnjutare som du sett, smart också som förstått att den där stora manicken kan hjälpa till med matletandet.
Svar från Lena Holm 2018-08-19 17:11
Tack Margareta,
jag hoppas den kan hitta några av sina kompisar igen och dra söderut. Den är fortfarande kvar vid grävmaskinen och tröskan som den följt har nog också bidragit till en del lätta middagar.
Hälsningar Lena