En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Flyinge Kungsgård och storkar

Vid tvåtiden på eftermiddagen kom jag fram till Flyinge Kungsgård. Solen strålade och det var sommarvarmt. Jag mötte direkt en ryttare och häst, inte så konstigt då Flyinge är en av våra tre Riksanläggningar för hästsport.

Jag hann inte gå in här för det fanns så mycket att titta på....

Jag är ju lite svag för hästar också och det fans gott om dem. Om någon tror att de försökt tvätta bort färgen på rumpan på den ena så är det inte fallet. En del hästar ser ut så här.

Jag blev dock snabbt distraherad från hästarna när jag vände mej mot de stora byggnaderna. Dessutom kom det något stort flygande....som inte var en häger....

Det kom en stork och jag hittade snabbt storkbon på toppen av det stora valvet. En del bon var gigantiska och tycktes vara byggda direkt på taket. I detta fall delvis över ett takfönster.

Här har man uppmuntrat storkarna genom att anlägga en platform. Storkarna försvann helt från Sverige på 1950-talet men de har återvänt till Skåne genom inplantering och troligen även inflyttade fåglar från Europa. Det finns fortfarande uppfödning på ett par platser men jag skippade storkhägnen för det fanns tillräckligt med fåglar att se ändå.

Jag gick genom valvet och kom ut vid en krattad ridbana. Hästar ska skötas och motioneras även om det är helg.

Nu upptäckte jag att det satt storkar på varenda hustak.

Här är det tre bon och fåglar i alla tre. Ljuset var inte det bästa för fotografering men det kändes mysigt att vara ute i solen. Gräsmattor och häckar var gröna, träden blommade. 

Antagligen en sorts magnolia.

Jag gick runt mellan byggnaderna och njöt. Hussvalorna hade också bon längs hustaken och flög ivrigt runt i den fina trädgårdsmiljön. Det här är ett gammalt vattentorn.

Plötsligt landade en stork på taket och jag återgick till att spana på de stora fåglarna.

Stork inför landning....Vingspannet kan bli så stort som dryga två meter. Det är en rejält stor fågel.

Storkar lever i par och återkommer ofta till samma bo år efter år. De turas om att ruva äggen (ofta 4st) och även att ta hand om ungarna när de kläckts. Om det är makan eller maken som kikar upp ur boet kan jag inte avgöra.

Det utspelas en hälsningsseremoni när den återvändande fågeln landat. De klapprar bl a med näbbarna, vilket även får andra storkar i närliggande bon att klappra lite.

Förutom ljuden böjer de också huvudet bakåt i denna pose.

Här kommer en till stork in för att landa. Den här kom nästan ovanför mitt huvudet.

Här börjar hälsningen med ett hjärligt klapprande...

....näbbarna möts, de klapprar och den återvändande fågel håller ut vingarna.

De ser ju rätt kärleksfulla ut där uppe i boet.

Sedan är det dags för böjda-huvud-posen....

...och en stund till med vingarna en bit från kroppen. Om fåglar kramades ser detta helt klart ut som en invit, eller?

Efter en sista titt upp mot storkbona går jag tillbaka samma väg som jag kom och passerar då under detta torn genom valvet.

Det är stall på var sida och jag sneglar in genom de öppna dörrarna. I de första stallet är det tomt, hästarna är antagligen ute i hagarna. I den andra längan hittar jag en tjej som pysslar med en häst och det får bli min sista bild från Flyinge Kungsgård.

Hälsningar Lena

Inlagt 2018-05-04 17:21 | Läst 5061 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Fina bilder och en intressant berättelse därtill. Jag har nog passerat här en 30-40 gånger men inte stannat, visste inte ens att det fanns storkar där innan du nämnde det för en tid sedan, jag får nog också göra ett stopp där nästa gång
Svar från Lena Holm 2018-05-04 20:40
Tack Peter,
intressant att du haft dessa fåglar så nära och inte tänkt på att fota dem. Jag har också förundrats en del över att det inte kommer rapporter från dessa häckningsplatser, så mycket att jag ibland tvekade om jag skulle åka dit. Kollegor som jobbar inom hästsport har dock övertygat mej, storkarna är på plats ingen tvekan. Jag ångrar inte att jag åkte.
Hälsningar Lena
Mysigt med Storkar, har nog bara sett dom i djurpark någon gång.. Hoppas dom klarar sig framöver, det har väl med förändrad miljö som är problemet.. utdikningar och annat elände.. för lite med grodor.. Skåne är fint!
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2018-05-04 20:36
Tack Jan,
just nu tror jag att det enbart är positivt för storkarna och dess nyetablering men hur det går i framtiden återstår att se.
Hälsningar Lena
Det känns lite exotiskt med storkar. Jag brukade se dem ibland när jag hälsade på min mormor och morfar som bodde i Skåne när de levde. Så det är lite barndomsminnen när jag ser dina fina bilder!

Hälsar
Eva
Svar från Lena Holm 2018-05-04 20:34
Tack Eva,
det var väl delvis "det exotiska" som gjorde att jag ville åka till Skåne en helg och spana på fåglar och naturen i största allmänhet.
Hälsningar Lena
Hej Lena.
Imponerende med alle de storke-billeder.
Vi har her lidt uden for Roskilde et par "udbryder storke" fra en svensk dyrepark. De har været her året rundt siden 2003. Deres unger har bevaret trækdriften og de trækker sydpå, men Ida og Emil bliver i DK.
http://storkene.dk/default.asp?mainmenu=20&submenu=26
Med venlige hilsener fra Erik/DK.
Svar från Lena Holm 2018-05-04 20:33
Tack Erik,
ni borde ju ha en del storkar hos er men jag har dålig koll söder om Skåne. Kul med Ida och Emil i alla fall.
Hälsningar Lena
Flera av de där storkbilderna + sista bilden = riktigt fint!
Svar från Lena Holm 2018-05-04 20:31
Tack Ragnar,
jag hade sååå kul när jag fotade storkarna men kan nog erkänna att sista bilden kanske är den bästa i samlingen.
Hälsningar Lena
Grymt fina bilder och trevlig läsning! Vad kul att storkarna bor grannar med varandra

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2018-05-04 20:29
Tack Johnny,
de tycks stortrivas bredvid varandra och det var verkligen kul att få se detta ställe.
Hälsningar Lena
Imponerande bon dom bygger! Har också haft funderingar på en tur söderut och fota storkar då jag ju faktiskt har en bror som bor i Lund... nu blev jag ännu mer sugen!
Svar från Lena Holm 2018-05-06 20:40
Tack Sirpa,
klart att du ska åka. Storkarna på Flyinge är ett säkert kort. Likaså tycker jag du ska besöka Vombs ängar där man kan krypköra med bilen och fota genom fönstret.
Hälsningar Lena
Sista bilden är kanon! De andra är också bra men just den har en speciell känsla. Jag gllar att man bara anar tejens och hästens siluett, samtidigt som det blir så tydligt vart de ska. En bild om att vara i startgroparna.
Svar från Lena Holm 2018-05-06 20:41
Tack Katja,
jag håller med. Just sista bilden gillar jag väldigt mycket själv.
Hälsningar Lena
Nu har jag läst ifatt om din resa söderut, blir inte så mycket datortid så här års. Gäller att passa på att vara ute och njuta.
Dina bilder lockar till en resa och storkar är ju så exklusiva för oss som bor här i Stockholmstrakten, väl värda en egen resa.
Läckra bilder på dessa giganter.
Svar från Lena Holm 2018-05-06 20:41
Tack Margareta,
ja det var väl värt ett besök på FLyinge för att se dessa stora fåglar.
Hälsningar Lena
Härligt att projektet för att få tillbaka storkarna i vår svenska natur fallit så väl ut! Fin bildsvit! Bilden som ändå fastnar mest hos mig i ditt inlägg är den sista, med flickan och hästen på stallgången. Båda mina flickor är hästtjejer och har varit sedan småflickstiden och Flyinge har vi förstås besökt. Mycket fin anläggning! Din bild visar närheten och stillheten som kan råda i ett stall och det är inte utan att jag känner stallukten! Snyggt! Ha en fin dag! Yvonne
Svar från Lena Holm 2018-05-06 20:43
Tack Yvonne,
just sista bilden tycker jag också mycket om. Den kändes helt rätt när jag tog den.
Hälsningar Lena
Mycket snygga bilder på den intressanta miljö i Flyinge och du har fått till riktigt många bra bilder på storkarna. Riktigt spännande att se deras landningar och akrobatiknummer vid boet!
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2018-05-06 20:43
Tack BJarne,
det var fascinerande att stå där och titta på dem. De är stora när de kommer inflygande.
Hälsningar Lena