Efter några års uppehåll med bloggande på fotosidan startar jag om 2024. Det kommer mest att handla om fotografi i olika former och en del om hur jag tänker runt mina bilder.

OmTag. Fotoboken

Fotoboken är alltid aktuell. Jag köper själv en hel del fotoböcker, alltså inte böcker om teknik runt fotografi utan böcker med bilder av fotografer jag gillar eller är nyfiken på. Många av böckerna går jag igenom under en period och sedan blir de mest stående i bokhyllan. Andra tittar jag i lite då och då, men ett fåtal återkommer jag regelbundet till. Vilka böcker man gillar beror givetvis på tycke och smak, det tenderar också att ändras lite över tid. Men för mig är det viktigt att titta på många olika fotografers bilder och även att försöka ta till mig sådant som jag inte själv håller på med. Jag tycker att det ger en fotografisk allmänbildning som jag anser är nödvändig om man vill fördjupa sina egna färdigheter inom fotografi, men kanske framför allt om man skall tycka en massa om fotografi vilket jag gärna gör. Om jag kokar ned till det jag för närvarande anser är de viktigaste fotograferna för mig och de böcker som gör dem mest rättvisa skulle det bli följande sju böcker utan inbördes ordning:

Henri Cartier-Bresson: Photographer

Sergio Larrain: Vagabond photographer

Sune Jonsson: Och tiden blir ett förunderligt ting

W. Eugene Smith, utgiven av La Fabrica (om jag förstått rätt)

Brassaï: Paris by night (den gamla varianten med det fina trycket)

Sebastião Salgado: Workers

Koudelka utgiven av Thames & Hudson

Det är viktigt att vi köper en fotobok då och då, speciellt i dessa tider där vi gärna konsumerar ”gratis” på nätet. Dels ger boken en helt annan möjlighet till fördjupning och dels krävs att någon är beredd att betala om vi skall kunna se dessa och nya fantastiska fotografer i framtiden. Men det handlar också till en väsentlig del om att bilda sig själv inom det område som intresserar oss alla, fotografin.

Inlagt 2014-04-29 20:02 | Läst 2673 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Det finns väldigt många bra fotoböcker! Något jag tycker är kul är att nu kan ju vem som helst göra en fotobok av god kvalitet (beroende på hur bilderna ser ut förstås) :)
Svar från alf109 2014-04-29 20:15
Tack ska du ha Anders.
Lite kul att jag var inne och kommenterade din blogg samtidigt som du kommenterade min. :)
-affe
Hehe, ja - det var under samma minut :)
Det är något helt annat att se bilder i en fotobok än på nätet.
/Krister
Fotoböcker är stimulerande och inspirerande
Jag håller på att samla på mig lite blandade alster
Både kända och okända
Håller med dig fullt och fast. På många sätt är fotoboken det allra bästa sättet att se och ta till sig bilder på. Och så kan man ju återvända till den precis när som helst. Till och med på midsommarafton och julafton ifall man vill.
/Hälsningar Göran
Jag är ingen expert men för mig når Sune Jonsson fram på ett helt annat känslomässigt plan än HCB.
Sverige är bäst helt enkelt :-)
Som du säkert förstår håller jag med dig i ditt val. Det ges ut en hel del fotoböcker men tråkigt nog också en del med dåligt tryck. Jag minns din fina Brassai bok, det trycket ser man inte så ofta idag. Manne Linds bok Norra Smedjegatan som jag skrev om i min blogg har tyvärr ganska grått och platt tryck. Det säger jag trots att den trycktes på det tryckeri där jag arbetade som litograf i nästan tio år (den trycktes fyra år efter det att jag slutat).
/Bernt
Den fotobok som jag senast tittade i var The Americans av Robert Frank, den ligger kvar på bordet i vårt tv-rum.
Tack ska ni ha för era kommentarer.
-affe