Efter några års uppehåll med bloggande på fotosidan startar jag om 2024. Det kommer mest att handla om fotografi i olika former och en del om hur jag tänker runt mina bilder.

OmTag. Att öka förutsättningarna för bra bilder.

Mycket av det som vi tycker är ”bra bilder” handlar ofta om att vara vid rätt plats vid rätt tillfälle. Jag vet inte hur många bilder jag tagit på Cementa i Liljeholmen från ungefär samma plats, men denna natt hade jag tur med moln och måne.

Det är ofta likadant inom nästan alla genrer tycker jag. Det viktiga är att ha kameran med sig och att se sådant som dyker upp. Lite som att fiska, ju mer du fiskar ju mer fisk kommer du att få.

Förutom att alltid ha kameran med är det lika viktigt att den är färdig att använda. En sådan här bild har man ju gott om tid att ta, men vid gatufoto som exempel eller om man plåtar djur i natur så har man inte tid att börja mixtra med kameran när något dyker upp eller ännu värre börja rota efter den i någon väska. Man kan inte heller tro att så värst många bra bilder skall dyka upp bara för att man just den dagen bestämt sig för att fotografera ett par timmar.

Jag har alltid kameran ”skjutklar” runt halsen och använder aldrig linsskydd. Verkligheten händer och bryr sig inte om att vänta på oss om vi inte är förberedda.

Inlagt 2024-04-27 04:43 | Läst 718 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Så sant som det är sagt. Utan kameran i handen tas det inte många bilder.
Svar från alf109 2024-04-27 21:33
Tack ska du ha Thomas.
/Affe
Alldeles riktigt! Goda råd för bra bilder.
Den allra billigaste skruttkameran är guld värd - om det är den som finns i handen när det fantastiska motivet dyker upp.
Svar från alf109 2024-04-27 21:34
Så är det Peter.
/Affe
Hej,
Bra råd. Nästan alla bilder kräver uppmärksamhet och kamera snabbt till hands. Detta gäller nästan alla naturbilder också.
Ha det gott
Bob
Svar från alf109 2024-04-27 21:34
Tack ska du ha Bob.
/Affe
Personligen tycker jag att jag bara tar kameran med, när jag gör en fotoutflykt, och då bestämmer jag mig i förväg, vilka motiv jag ska fotografera och vilken kamera jag tar med. När jag har andra ärenden, så tar jag inte kameran med. Jag har inget behov att fotografera hela tiden. och så behöver jag en fotopaus emellanåt att tänka på annat. Det blir många fotoutflykter ändå. Mvh Wolfgang
Svar från alf109 2024-04-27 21:34
Man skall givetvis göra som man själv tycker fungerar bäst.
/Affe
En fin bild och ett klokt resonemang, Alf!
Svar från alf109 2024-04-27 21:35
Tack ska du ha Johan.
/Affe
det där med fiske
är
helt fel
ingen självklarhet

du måste veta var
du står . vad du vill fånga
mm mm

/inger

men
Cementa blev bra
Svar från alf109 2024-04-29 19:49
Skulle väl snarare vilja påstå att det är rätt för mig däremot ifrågasätter jag inte om det är fel för dig. Jag tror att vi kanske har olika ingångar till detta med fotografi, för mig handlar fotografin till stor del om att försöka fånga sådant jag ser i vardagen och då är det en förutsättning att jag har kameran med och beredd när det jag vill fånga på bild dyker upp.
/Affe
morgondotter 2024-04-30 16:59
nu var det inte fotograferingen jag kommenterade
det var det med fiskandet

jag försökta vara lite humoristisk
som erfaren fiskerska

/inger
Svar från alf109 2024-04-30 17:37
Haha. Där var jag inte med riktigt.
Jag var själv inbiten fritidsfiskare en gång i tiden.
/Affe