Efter några års uppehåll med bloggande på fotosidan startar jag om 2024. Det kommer mest att handla om fotografi i olika former och en del om hur jag tänker runt mina bilder.

OmTag. Är teknisk bildkvalitet viktig?

Det kan roa mig att läsa en del ganska regelbundet återkommande inlägg angående detta med teknisk bildkvalitet. Med andra ord sådant som upplösning, skärpa och andra tekniska spörsmål.

Det blir lite av omvänd snobbism ibland kan jag tycka, där man mer eller mindre påstår att de som vill ha bra teknisk kvalitet i sina filer/negativ gör det för att de egentligen är dåliga fotografer som inte förstår sig på något annat än det mätbara. Till skillnad då från dem som väljer att fotografera med lite ”sämre” prylar.

Jag kan förstå charmen med att fota till exempel med hålkamera för att få fram den känsla dessa ger osv. Men att hela tiden underförstått hävda att allt som är bättre än det jag själv använder egentligen är onödigt eller ett utslag av inkompetens och/eller osäkerhet hos innehavaren tycker jag är nonsens.

För mig har teknisk kvalitet och smidigt handhavande alltid varit viktigt, jag anser att så ”bra” raw-filer/negativ som möjligt alltid ger mig bättre förutsättningar att nå dit jag vill med den färdiga bilden oavsett om jag plåtar analogt eller digitalt. Sedan kommer det alltid uppstå kompromisser givetvis, om jag plåtar på natten i staden så måste jag ju ta hänsyn till det ljus jag har i förhållande till de bilder jag vill ta.

Det blir ganska stor skillnad på att gå runt och fotografera handhållet jämfört med att plåta med stativ och långa tider. På den analoga tiden körde jag ofta med en högkänslig film i den handhållna småbildskameran för att det krävdes för att det skulle bli några bilder över huvud taget. Plåtade jag med stativ och större format däremot valde jag som regel en lågkänslig film då exponeringstiderna inte spelade någon roll. Men sammantaget har jag alltid strävat efter så bra teknisk kvalitet som tillfälle och plånbok medgett.

Jag kan förstå att man kan finna ett nöje i att plåta med äldre och/eller billigare prylar men att det på något sätt skulle vara ett kvalitetsmått i sig håller jag inte med om. Min erfarenhet är att ingen av mina bilder har blivit förstörd av att jag plåtat med för bra prylar, däremot har jag sett motsatsen mer än en gång om man säger så.

Man hänvisar gärna till de ”gamla mästarna” som på 30-50 talen gick runt och plåtade med de prylarna de gjorde. Men sanningen är ju den att de som regel använde det bästa som fanns att få på den tiden för de bilder de ville ta, de släpade ju inte med sig storformatskameror och plåtade med våtplåtar bara för att man gjorde så tidigare i historien. Sedan har ju mycket från dess inte förbättrats i någon extrem omfattning, många objektiv som exempel funkar ju fortfarande bra rent optiskt. Räkna på objektivkonstruktioner har man kunnat göra länge och antireflexbehandling har ju också funnits länge.

Om man bländar ned några steg så blir det som regel svårt att se skillnad mellan olika objektiv om de inte har en massa distorsion (vilket jag är allergisk mot) förstås. Det som kännetecknar ett riktigt bra objektiv är att det tecknar med så väl hög upplösning som harmoniskt även på full öppning. Plåtar man ofta när det är mörkt, som exempel, där man behöver ta bilder på stora bländaröppningar och är ”utsatt” för skarpa ljuspunkter som kan skapa reflexer i optiken ställer detta andra krav än om jag mestadels plåtar nedbrända några steg i ett snällare ljus.

Men åter igen, om man skaffar sig så bra prylar som man har råd med är risken mycket mindre att prylarna i sig begränsar vad man vill åstadkomma än om man använder prylar som inte är tillräckligt bra. Enkelt uttryckt; det utrustningen inte klarar av att registrera kan man aldrig återskapa i efterhand, om jag däremot i efterhand vill ”försämra” bildkvaliteten i bildbehandlingen oavsett analogt eller digitalt finns alla möjligheter att göra detta.

Bilderna är några analoga nattbilder, samtliga tagna med bra prylar i större format än småbild och med hög teknisk kvalitet.

Inlagt 2024-05-05 20:47 | Läst 722 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
WOW för ett inlägg. Jag skal inte ha sagt något, men jag väntar på andras reaktioner :-)
Däremot kan jag se att dina bilder här är av hög kvalitet.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från alf109 2024-05-06 00:20
Tack ska du ha Erik.
/Affe
Beror på! Inlägg som tål att tänka på.

Inte heller jag tycker att låg teknisk kvalité har något egenvärde. Hög teknisk kvalité kan lyfta en i övrigt bra bild.
Dina bilder här är såna! Den sista etsade sig fast redan första gången jag såg den. Slafsigt tagna skulle dom inte alls ha samma värde.

Med extremt hög kvalité kan t o m några rostiga spikar bli konst.

Man kan ju jämföra med konstvärlden, måleri. En del konstnärer, typ Vermeer, jobbade sakta och noga. Andra, typ Picasso, desto fortare. Det finns ju också en praktisk sida, hållbarhet.

Nån gång kan tekniska brister funka. Efter 32 refuseringar fick jag en bild antagen till Galleri FS. Det var motljus och blev nån bandning i sensorn och i svartvitt blev det riktigt snyggt!
Svar från alf109 2024-05-06 00:59
Tack ska du ha Måns.
/Affe
Jag håller med om en hel del av det du skriver. Tycker att det är lite tjatigt och fånigt att gång på gång skriva blogginlägg som går ut på att äldre objektiv och kameror klarar av att ta adekvata bilder. Om sedan däri finns kritik mot bättre och modernare teknik vet jag inte.

Vad beträffar kvalitet på kombinationen av kamera och objektiv är väl det viktiga att den levererar rätt kvalitet för ändamålet? Och då kan jag nog tycka att mig se att det finns de fotografer som kanske har alldeles för bra grejor för de foton de tar. De skulle förmodligen ofta kunna ha tagit samma bild med en kamera från några år/generationer tillbaka.

Men, folk för göra vad de vill för sina pengar och tycker de att det är roligt med teknik och ny utrustning så är det inget fel i det. Men jag skulle önska att för egen del att fotografer intresserade sig mer för bilden än för utrustningen.
Svar från alf109 2024-05-06 02:09
Tack ska du ha Fredrik.
Givetvis funkar det mesta att plåta med och man väljer ju prylar efter vad man skall använda dem till och givetvis hur mycket pengar man är beredd att lägga. Och visst kan jag ibland tycka att man "skjuter mygg med kanon" när det gäller prylarna. Men min poäng är att det som regel ger bättre bilder att köra med så bra utrustning som möjligt. Sedan finns ju de som är mer intresserade av prylarna i sig, men det är som jag ser det ganska harmlöst och jag skulle aldrig komma på tanken att "ta glädjen" från någon som skaffat sina drömprylar även om kanske inte bilderna, i mitt tycke, är så mycket att skriva hem om.
/Affe
Det är viktigare med kvalitet och skärpa bakom ögonen på fotografen.
Svar från alf109 2024-05-06 16:04
Det finns ingen motsättning i detta, alltså att man har bra skärpa bakom ögonen medför inte att man inte behöver ha det i prylarna. Däremot kan du ha hur bra skärpa som helst bakom ögonen så blir det ändå inga bra bilder om du inte har en utrustning som klarar att göra verklighet av din"bakom ögonen skärpa" liksom. ;)
/Affe
Tekniken ska inte behöva dra ner kvaliteten på mina bilder så jag lägger ner ganska mycket pengar på det! Sen att hitta intressanta motiv kan ju däremot vara lite svårt ibland för det klarar ju inte kamerautrustningen själv.
Svar från alf109 2024-05-06 16:04
Så är det tycker jag också Dan.
/Affe
Kloka ord Affe! Och väldigt genomtänkta och stor kunskap för att få till dom här bilderna. /Bengt.
Svar från alf109 2024-05-06 16:06
Tack ska du ha Bengt.
/Affe
Ps. lite samma som med instrument, ingen väljer en bas som är onödigt svårspelad och dessutom inte låter bra ;)
fina bilder Alf
och
intressant för mig att läsa det du skrev
helt otroligt

"Det blir lite av omvänd snobbism ibland kan jag tycka, där man mer eller mindre påstår att de som vill ha bra teknisk kvalitet i s sina filer/negativ gör det för att de egentligen är dåliga fotografer som inte förstår sig på något annat än det mätbara. Till skillnad då från dem som väljer att fotografera med lite ”sämre” prylar

även här inom foto samma sandlåda

som när Zlatan stannar på Strandvägen för att visa upp sin nya bil

"fotohipsters" blir dom som använder begagnat

jag är nyfiken på vad det betyder att:
det påstås
att den tekniskt intresserade med bättre kvalitetsutnrustning
är sämre fotograf än fotohipstern med sämre utrustning
fritt tolkat

det låter som ett Hasse och Tage skämt

är det så illa

alla vet väl att bilden skapas i betraktarens öga

kul att få reda på det här

/inger
Svar från alf109 2024-05-06 16:10
Tack ska du ha Inger.
Egentligen är ju detta inget problem, men jag ser ganska återkommande att man har (nedsättande) åsikter om någon skaffar prylar som är "bättre" än de man själv använder. I slutändan är det bilderna det handlar om och då väljer man ju de prylar man själv tycker att man behöver och trivs med.
/Affe
Spännande text.
Dina åsikter är ganska vanliga.
Jag minns på Planket STHLM då en man kom fram och tittade på kameran runt min hals och besviken konstaterade att det var en konica inte en Leica. På samma evenemang hangde jag bredvid en känd stockholmare som haft en anrik porträttstudio. Han viskade i mitt öra att han använt konica. Olika människor favoriserar olika prylar. Men det är resultatet som räknas. Jag har sett dåliga resultat med både och. Kameran ser jag som en del av projektet. Utrustningen är verktyg. Jag har både Leica, contax, F1 och F med många fina objektiv och många andra fina verktyg. Exvis Praktica.
Ha det gott
Svar från alf109 2024-05-06 20:28
Tack ska du ha Jerry. Jag tror att de flesta delar mina åsikter om detta, alltså att man väljer de prylar som man själv föredrar och för egen del har det ofta handlat om "så bra jag har råd med". Mycket beroende av att jag ofta plåtar när det är dåligt ljus och det ställer lite andra krav än om jag kan blända ned några steg. Men min poäng var egentligen att jag anser att det är onödigt att "förminska" andra oavsett vad de väljer att plåta med. Nu vet jag inte riktigt hur du tolkade mitt inlägg, men nej jag har inga som helst åsikter om Konica vs Leica eller något annat, sådant har jag aldrig brytt mig om och min erfarenhet är väl att ganska få som verkligen använder sina prylar till att plåta med brytt sig om sådant.
/Affe
Jag håller med dig, Affe!

Jag personligen har i stort sett aldrig "behov" av den tekniska kvalitet min utrustning kan leverera, men det är aldrig något problem att skala ner bilder till det som räcker för mig. Det är mycket svårare att fixa bilder som inte fungerat p.g.a. att utrustningen inte räcker till.

Har man råd och intresse ser jag inget som helst fel i att använda utrustning som är "bättre än man behöver". Bilderna blir ju inte sämre för det ... :)

/Anders
Svar från alf109 2024-05-06 20:35
Tack ska du ha Anders, delar dina åsikter. Att överhuvud taget ha åsikter om "vad andra behöver eller inte" luktar ofta missunnsamhet tycker jag. Framför allt att inte kunna glädjas med någon annan då denne hen skaffat sitt drömobjektiv utan att hela tiden påpeka hur "onödigt skarpt" det är osv är något jag har lite svårt för. Kommer ihåg det själv både från när jag köpte min Summicron-m 28/2,0 asp och min Summilux-m 50/1,4 asp en gång i tiden att det kom reaktioner på "hur onödigt det var med så dyra och bra objektiv".
Jag tror att vi fotografer fäster onödigt stor vikt vid de här sakerna, oavsett om vi ägnar oss åt omvänd eller rättvänd snobbism. Sanningen är ju att prylarnas kvalitet väldigt sällan på allvar står i vägen för att man ska kunna uttrycka något. För mig handlar det om att helst ha rätt kvalitet för ändamålet. Det kan innebära lite olika saker. Jag är glad över min högst oproblematiska yrkesutrustning som utan att klaga hjälper mig att hålla kunder på gott humör med knallskarpa, välexponerade bilder med fin färgåtergivning. Jag tycker också att det är roligt med lite äldre kameror som ger ett lite annat uttryck. Jag kan också gilla gamla klassiska objektiv. Och telefonen är lysande på sitt sätt. Det viktiga är att det blir bilder, och till viss del kan man låta utrustningen styra åt vilket håll man tittar.

Jag tycker du har rätt i dina resonemang. Så bra man har råd med är vettigt, men mest för att underlätta för sig själv – det går förstås att göra fantastiska bilder med vad som helst. Många pratar om Josef Koudelka och hans gamla Exakta som exempel på det, och visst blev det fantastiska bilder, och visst bidrog kameran och objektiven säkert med någon procent av uttrycket i Gypsies, men han bytte ju faktiskt till en driftsäkrare Nikon F så fort han fick chansen, och inte blev han sämre av det.
Svar från alf109 2024-05-08 17:11
Tack ska du ha för dina tankar Mattias.
Jag tycker att vi generellt borde intressera oss mindre för hur andra väljer och att framhålla de egna valen som de "absolut rätta". Vad som är "rätt" är ju ganska subjektivt och beror helt på person och omständigheter.
/Affe
Intressant läsning.
Tack!
Svar från alf109 2024-05-08 17:11
Tack ska du ha Margareta.