Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Höghastighetstrigger

Produkter
(logga in för att koppla)

j2^

Aktiv medlem
Detta kanske hör hemma i en blogg snarare än i forumet... Men eftersom jag inte har någon, och inte har lust att skaffa någon så kör jag här, eftersom det ju är ett GDS-projekt.

Hör det inte hemma här, så säg till ;)

När jag flög tillbaka från USA senast, och var på väg att bli galen över att tiden i flygplan verkar stå stilla (när man inte spakar själv...) så började jag fundera på milli/mikrosekunder...

Jag beslutade mig för att försöka sno ihop en "universell" triggerkrets med variabel fördröjning mellan trigg och aktion.

Sagt och gjort, jag plockade fram min Arduino-labbplatta, och byggde en generell optokopplarrigg för att galvaniskt skilja på styrutrustning och fotoutrustning.

Därefter slaktade jag en kabelutlösare till Nikon för att kunna styra den.

Mitt första triggerval blev en laser... (Mest för att det låter coolt med "It's a fricking laser!") och dels för att jag hade grejjerna.

Resultatet? Över förväntan. Innan jag anslöt kameran så gjorde jag vissa tester, och kom fram till att av 188 vattendroppar så fick jag 184 triggningar, och det får väl anses som "bra nog"...

Nästa steg blir att göra fördröjning och liknande ställbra med knappar på enheten (just nu måste den programmeras via USB från en dator). Därefter vill jag tillverka en audiodetektor.


Åsså lite bilder
http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos...1366930587505_1658904212_938302_5212283_n.jpg
Jaja, ni får leva med den signerade bilden på Dita Von Tease ;)

http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos...1370701121766_1658904212_946637_7731204_n.jpg (det blev dock blåfilter för plåtandet)


Meeeneee... Första "riktiga" testet då? Jodå, över förväntan. Denna togs med kameran i bulbläge, och en SB-900 på 1/64 effekt. Vilket innebär en belysningstid på 1/37500s enligt manualen.

http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos...1370692521551_1658904212_946618_5143262_n.jpg

Tanken är att släppa såväl hårdvarudesign som mjukvaran som (CC BY-SA).
 
Senast ändrad:
Väldans trevlig projekt du tåtat ihop!

Triggar arduinon kameran, blixten eller både och?

(kommenterar mest för att få ett mail om du postar ritningar och program i den här tråden...:)
 
Väldans trevlig projekt du tåtat ihop!

Triggar arduinon kameran, blixten eller både och?

(kommenterar mest för att få ett mail om du postar ritningar och program i den här tråden...:)

Jag har byggt interfacelogig för att trigga både blixtar och kamera (Jag kör Nikon, och har byggt interface för att kunna aktivera activate/shutter release som två separata signaler. (Activate styr ju dessutom Ljusmätning aktiverar ju i normala fall AF också, men jag har på min kamera ställt in så att det bara är AF-ON-knappen som kör AF.

Activate signalen är den som dessutom "väcker" kameran, och utan den kan ingen avtryck ske.
 
Senast ändrad:
Kul projekt.

Tänkte på en sak, har du mätt upp den tid det tar från att kameran får signalen att ta en bild tills det bilden blir tagen? För stor fördröjning där kan ju ställa till problem om det är ett snabbt förlopp man vill fånga, är det dessutom variation i fördröjningen blir det ju ännu knepigare. För den här typen av foto (vattendroppar) kanske en direktstyrning av blixten och långa slutartider i mörker är ett alternativ.

Lekte med nåt liknande för ett tag sen, använde en PIR för att fixa trigger, tanken var att gillra någon form av fälla för vilda djur men så stannade det projektet upp (händer rätt ofta med mina projekt). Använde denna:

http://www.olimex.com/dev/msp-pir.html

Då den gick på batteri brydde jag mig inte så mycket om att isolera, kopplade in den på en trådutlösare till min D300, jorden från kameran till jord på piren och triggade med att toggla en pinne från ingång till låg utgång. Lyckades fånga en halv skata på balkongen, sen var det nån programvarubugg i kombination med blixten som gjorde att allt gick in i vinkelvolten, så finns lite utveckling kvar att göra där...
 
Läste du mitt usprungsinlägg ordentligt? ;)

Tydligen inte ;)

Fick intrycket att du enbart styrde avfyrningen via 10-pinnarskontakten på kameran (activate och shutter release) och inte kopplar in dig direkt på blixten men får det inte riktigt att gå ihop med att använda Bulb-läge heller. Hur styr du blixten förrästen? Vad krävs elektriskt för att skjuta av blixten?
 
Tydligen inte ;)

Fick intrycket att du enbart styrde avfyrningen via 10-pinnarskontakten på kameran (activate och shutter release) och inte kopplar in dig direkt på blixten men får det inte riktigt att gå ihop med att använda Bulb-läge heller. Hur styr du blixten förrästen? Vad krävs elektriskt för att skjuta av blixten?

Blixten styr jag helt enkelt via en optotriac mot P/C-kontakten på blixten. Enkelt och bra.
 
Jan
Har du något schema att dela med dig? Och, är det någon som har datauppgifter för kontakter/anslutningar gällande Canon 7D?
 
I sin enklaste form ser den ut såhär.

http://i55.tinypic.com/2cf791s.png

Jag har i denna inte med de Nikonspecifika delarna, utan detta är bara en trigger för blixten, lämplig för Bulb-foto.

Resistorerna är på 470ohm, och vad gäller lasern så bör man betänka att den lasermodul jag har är avsedd för 5V och den drar bara 30mA, för andra lasermoduler kan man behöva ett drivsteg.


I sin enklaste form funkar denna kod:

#define ENABLE_LASER_TRIGGER



// Tröskelvärde

#define LASER_THRESHHOLD 230



// Pinouts.

#define CAMERA_FLASH_PIN 4

#define LASER_PIN 5

#define CAMERA_ACTIVATION_PIN 8

#define CAMERA_RELEASE_PIN 12



// The analog pins being used

#define LASER_TRIGGER_ANALOG_PIN 0





void setup()

{

pinMode(CAMERA_FLASH_PIN, OUTPUT);

pinMode(CAMERA_ACTIVATION_PIN, OUTPUT);

pinMode(CAMERA_RELEASE_PIN, OUTPUT);

pinMode(LASER_PIN, OUTPUT);

digitalWrite(LASER_PIN, LOW);



digitalWrite(LASER_PIN, HIGH); // Vi startar lasern, och ge den en sekund.

delay(1000);

}

void loop()

{

int laserVal;






laserVal = analogRead(LASER_TRIGGER_ANALOG_PIN);

if (laserVal < LASER_THRESHHOLD)

{

digitalWrite(LASER_PIN, LOW); // Vi stänger av lasern när vi tar bilden


//Detta är fördröjningen mellan sensorträff och utlösning av blixt. Modifiera efter behov ;)
delay(75);

digitalWrite(CAMERA_FLASH_PIN, HIGH);

delay(5); //Min SB900 klarar sig med en signal kortare än 1ms, men vi skickar en 5ms


//Deaktivera blixtsignal
digitalWrite(CAMERA_FLASH_PIN, LOW);

delay(10); //Viss paus innan vi återaktiverar lasern.



digitalWrite(LASER_PIN, HIGH);
delay(500);

}



}


Detta är dock en stendum mjukvara, och bör nog ses som ett proof-of-koncept.

Jag återkommer med den "Nikonspecifika"-styrningen.
 
Okej okej okej! Nu vet jag inte hur aktiv den här tråden är... MEN! Om man vill skaffa sig en liten trigger till blixten för att ta "vattendroppsbilder" osv. men inte kan ett skit om kopplingscheman, koder och sifferkombinationer... hur bär man sig åt?

Alltså, tänk er världens mest okunniga människa vad gäller kopplingar och grejjer som vill ha en trigger till blixten! Där har ni mig! Vilka råd har ni? ;)
 
Vill man ha en trigger och inte kan bygga en själv (alternativt har en bekant som kan göra det åt en) och inte själv vill vara triggern så återstår det eg bara att öppna plånboken.

Här är ett par alternativ:

http://www.cognisys-inc.com/stopshot/stopshot.php

http://www.bmumford.com/photo/camctlr.html

Tänker man specialisera sig på droppbilder är nog den senare vettigast tillsammans med det "drip kit" (http://www.bmumford.com/photo/waterdrops/dripkit.html) som de säljer.

Här finns en del bilder tagna med Time Machine och Drip Kit (de flesta är det iaf):
http://www.flickr.com/photos/10756887@N07/sets/72157613369221788/
 
Vilka kunskaper behövs? Någon kunnig kan jag säkert skrapa fram, om jag vet vad jag ska leta efter ;)

Det man behöver kunna är att följa ett kopplingsschema och att löda. Man behöver veta hur man får tag på komponenterna och eventuellt hur man kan leta upp ekvivalenter till komponenterna om man inte kan få tag på just de som står i schema/komponentlista och hur man eventuellt behöver anpassa värden på omkringliggande komponenter om man inte hittar exakt de som står i listan.

Hittar man exakt de komponenter som står i schemat är det endast att följa kopplingsschemat samt grundläggande lödkunskaper som behövs.

Enkelt sagt behöver man någon som har elektronik lite som hobby eller som jobbar/jobbat med det.
 
Okej... Hmm kan kanske bli svårt att hitta någon. Och själv vet jag knappt vad löda är...

Kan man hitta någon här som kan tror du eller kan man gå någonstans och få det gjort billigare?
 
Åh jättesnygg bild "pallep", vad menar du med att själv vara trigger... Trigger till blixten eller kameran? ;)
 
Vad han menar är till blixten. Den är lättare att tajma än kameran. Man jobbar i ett mörkt/svagt upplyst rum och låter slutaren vara öppen några sekunder och så fyrar man själv av blixten vid rätt tillfälle. Vattendroppar är relativt enkla att tajma om man sätter kranen på att droppa i lite lagom takt. De flesta blixtar har en knapp på sig som man kan utlösa dem med...
Jag gjorde så med denna bild:
http://motljus.no-ip.org/bilder/splash.jpg

Hur som helst så beror det ju lite på hur du vill jobba vilka prylar du skulle beställa från tex hiviz.com

Kitet som heter SPG1-DU-A borde funka bra för vattendroppar. Då ska du få ett redan ihopbyggt kit med en sk trigger som löser ut när något (tex en vattendroppe) bryter en ljusstråle och du har möjlighet att ställa in en fördröjning för att finjustera droppens position. Det som behövs utöver detta är en kabel så att du kan ansluta blixten.
Tyvärr så är ju allt sånthär en smula tekniskt och ett visst tekniskt kunnande är definitivt en fördel att ha. Köper man en Time Machine och ett Dripkit så får man ju en väldigt färdig lösning vad jag förstått, men det kostar ju åxå en slant och det kanske man inte vill punga ut med till en början iaf...
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.