Skulle nog inte satsa på något annat än en vädertätad kamera. Då har du i första hand Pentax K10D, Sony A700 och Nikon D300 att välja på (Canon 40D har sämre vädertätning än dessa).
Pentaxen är billigast, men ligger lite efter Sony och Nikon i vissa avseenden. Framförallt är autofokusen inte lika bra, vilket förstås är ett klart minus. Och seriebildtagningen är långsammare - 3 bilder per sekund. A700 ligger på 5 bilder per sekund, och D300 ska kunna klara upp till 6. Dock storknar D300:an efter runt 75 bilder, medan A700:an har snabbare elektronik så den hackar inte alls, utan klarar att köra i full fart hela tiden (tills minneskortet är slut). Det klarar i och för sig Pentaxen också, men då med betydligt lägre hastighet.
När det gäller pris blir Nikon dyrast, förstås... Priset varierar naturligtvis något beroende på var du köper någonstans:
Pentax K10D + DA 18-55/3,5-5,6 .... 8.000
Sony A700 + AF 18-70/3,5-5,6 ...... 14.000
Nikon D300 ................................. 15.700 (enbart hus)
I runda slängar. Vill du komma ner i pris får du välja någon av respektive tillverkares instegsmodeller, men då får du också offra en del av det som du skulle behöva för ditt ändamål, så det är inte säkert att det i längden blir ekonomiskt att göra så. Vill du ändå göra detta så kan du titta på Pentax K100D Super, Sony A100 eller den nya A200, Nikon D40x eller Canon 400D. Billigast är Nikon D40 (som har slutat att tillverkas). Den har dock störst begränsningar, och minst funktioner. Bildsensorn har lägre upplösning än de andra har, och autofokusen har bara 3 mätpunkter. Min erfarenhet är att man behöver åtminstone 9 mätpunkter för att täcka det mesta (ännu fler brukar vanligen inte ge så väldigt mycket mer). Den största begränsningen med Nikon D40, och även med D40x är annars att den saknar fokusmotor, så det måste finnas en sådan i objektivet. Med ett par undantag finns detta bara i Nikons dyra objektiv. Och de flesta objektiven på begagnatmarknaden kan inte användas.
Pentax har det minsta objektiv- och tillbehörssortimentet, och Nikon det största. Detta kan dock komma att ändras, se nedan. Nikonhuset är störst och tyngst av dessa tre. Pentaxhuset är minst, men Sonyhuset är trots detta något lättare. Detta är mycket bekvämt ifall man behöver hålla kameran i en hand, även om detta kanske i första hand beror på att A700-huset har det klart bästa greppet.
Sony har mycket ambitiösa planer för Alpha-systemet (som Minolta/Sony systemet kallas för). Bl.a. kommer fem nya kamerahus under året och över 30 nya objektiv inom nästa. Vilket kommer att göra Alpha-systemet till det klart mest dynamiska. Sony har ju resurserna, de är världens största elektronikföretag, och är flera gånger större än Nikon. Dessutom har man ju på begagnatmarknaden ett stort utbud av högklassiga Minolta AF-objektiv till mycket överkomliga priser att välja på till Sonys DSLR-kameror. Alla dessa bibehåller också samtliga funktioner, som antiskak, autofokus etc., vilket inte är fallet för NÅGOT annat system på marknaden.
En viktig egenskap med A700 är också att den har den bästa ergonomin och hanterbarheten av alla kameror som f.n. finns på marknaden. I och för sig inte förvånande, eftersom Sony ju har övertagit Minolta-systemet inkl. hela ingenjörsteamet, och Minoltas kameror har i alla fall under de senaste 40 åren varit de mest ergonomiska och "fotografvänliga". Minolta låg bakom de flesta av de väsentliga innovationerna inom SLR-världen under denna tid. Och Sony är ju ett av världens mest innovativa företag, mycket mer än något existerande kameraföretag. Sony är nr ett i världen också när det gäller utveckling och produktion av bildsensorer, vilket naturligtvis att kommer att bli en oerhörd konkurrensfördel framöver.
Pentax är ganska små numera, från att tidigare har varit en av "De fyra stora" tillsammans med Nikon, Minolta och Canon. Och så Olympus lite på sladden. Pentax enda chans till att överleva på sikt torde dock förmodligen vara att bli uppköpta av Samsung. Eller att åtminstone ingå i ett nära samarbete. Tillgång till elektronikkompetens är självfallet helt nödvändigt för att kunna överleva som digitalsystemkameratillverkare i framtiden.
Nikon är en traditionell och lite gammaldags kameratillverkare, som måste köpa elektronikkompetens utifrån. De är helt beroende av att köpa bildsensorer från Sony. Vilket i och för sig har gjort det möjligt för dem att nu köra om Canon... Som förhoppningsvis kommer att vakna innan det är försent. Det kan aldrig vara bra för oss användare att det blir färre och färre kameratillverkare. I min ungdom fanns det över 30 olika spegelreflexkamerasystem att välja på (och jag har ägt de flesta av dem - som om prylgalenskap skulle vara någonting nytt...), och man kunde byta objektiv mellan flertalet av dessa! Tyvärr var den standarden baserad på en gängfattning, så den har numera sjunkit ner glömskans skugga.
En funktion som ibland gör att bilderna blir skarpa istället för suddiga är att Pentax och Sony/Minolta har bildstabilisering i kamerahuset, till skillnad från Nikon (och Canon). Detta gör att alla objektiv, original eller tredjepartstillverkade, nya eller begagnade får AS med Pentax och Sony. Till Nikon och Canon är man tvungen att köpa speciella, och för det mesta ganska dyra, objektiv för detta.
Objektiv
Originalzoomar i området 200-400 mm blir ganska dyra för alla, förutom när det gäller den s.k. kitzoomen 70-300 mm. Men det finns förstås tredjepartstillverkade objektiv:
Sigma har ett större utbud än Tamron nedan, men kan ibland ligga efter i optisk kvalitet. Samma priser till alla kamerasystemen ovan:
Sigma 135-400/4,5-5,6 DG APO .... cirka 6.000 kr (finns ej till Pentax)
Sigma 170-500/5,0-6,3 DG APO .... cirka 7.500 kr
Sigma EX 50-500/4-6,3 DG ......... cirka 10.000 kr
Det sistnämnda är ett populärt objektiv, och anses vara det bästa av dessa tre. Kallas för "Grandma", eftersom det är stort och tungt - 1,85 kg. De båda andra väger cirka 1,2 kg. Till Grandma rekommenderas stativ (i och för sig inte dumt att använda för de andra heller), antingen ett kraftigare enbensstativ eller också ett trebens med kardanhuvud (Wimberley II).
Tamron SP 200-500/5-6,3 Di LD IF är optiskt av bättre kvalitet än Sigmas motsvarigheter ovan. Vida mycket bättre än kitzoomarna förstås, men också klart dyrare - cirka 9.000 kr (samma pris till alla systemen ovan). Vikt 1,2 kg.
Till slut, de enkla kit-telezoomarna 70-300 mm ligger i prisläge 2-3.000 kr, och kan köpas begagnade för runt halva detta pris.