Få ut mer av Fotosidan som inloggad
Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm
Merläsning
Uppsats: AI kan förändra vår syn på bildkonst
AI
Linda Spång studerar på Fotoskolan STHLM och är inne på sin sista termin och där ingår det att skriva en uppsats. Linda uppsats handlar om hur AI kan förändra vår syn på bildkonst. Linda Spång har bland annat intervjuat konstnärinnan Annika Nordenskiöld och grafiska formgivaren David Kendall om deras arbete med AI.
Läs mer...
1
40 Kommentarer
Logga in för att kommentera
/J
Mvh
Fredrik
Håkan
Men en fråga, hur går det till om man säljer bilder tagna i offentliga miljöer där man tydligt ser vem det är på bilden. Måste de ha ngn form av ersättning eller ge ett godkännande? Eller är det bara i reklamsammanhang det krävs godkännande av "modell"?
Skulle jag rent teoretiskt kunna ta en bild på möllan i Malmö där man tydligt ser vem som är på bilden och sen sälja den till exempelvis Hilton och de hänger upp den i foajén? Och råkar personen glida in i foajén och får syn på sig själv kunna kräva ersättning?
/Bengt.
/ Bengt
mvh Tommy
Ja, dina bilder är sannerligen fantastiska, hur sjutton du lyckas fånga ögonblicket med stort Ö är för mig helt oförståeligt!! Inte bara att de bär en berättelse, de är sanslöst vackra dessutom.
Vill addera hur hänförd man blir som åhörare till dina föredrag, du är inte bara skicklig bakom kameran utan kan fånga publiken och få 1 timme rinna bort på ett par sekunder!
Mvh Anna
Mvh/Sven
Jag har egentligen inga hemligheter utan kan dela med mig av grundprincipen i PS. Sedan exakt hur mycket jag drar i de olika reglagen är det värre att säga. Det handlar rätt mycket om min egen känsla och vad jag vill ha ut av respektive bild. Normalt är i alla fall gången så här:
1. Övertoningskarta i justeringslager för att göra bilden svartvit.
2 Blandningsläge "Mjukt ljus". Då blir den färg igen, men mer mustig.
3 Dra i opacitet-reglaget för att hitta rätt mängd för just den bilden.
4 Övertononingskarta på nytt.
5 Vid behov använder jag blandningsläge raster eller multiplicera för att ljusa upp eller mörka vissa delar, inverterar och målar fram det jag vill förstärka.
6 Använder ibland också verktyget efterbelysning för att förstärka delar av bilden.
7 Eventuellt också en lätt S-kurva som en slutlig kontrast. Beror lite på hur bilden ser ut.
8 Oskarp mask.
Ungefär så ser det ut.
Mats
Mvh/Sven
//Marcus som undrar om du skall med till Berlin och gatufota en sväng?
Ps Hmm, Inledningen som så många misslyckats med är ju verkligen ett försök att dramatisera, allvarligt talat känner jag inte till något som försökt :) ds
Hmmm. Berlin är ju en av mina favoritstäder. När är det? Måste fundera en sväng till. Hade varit grymt kul.
Mats
Och det här med att ha en "analog potfolio", e ett mycket bra tips!
Jag har alltid ett antal olika "visitkort" i storlek 13 x 18 cm i ryggan!