Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Jag glider omkring på nypon och agiterar en minut

Så länge jag kan minnas har jag varit lite stel i mina leder och det har inte blivit bättre med åren. Höftlederna och armbågarna har länge ställt till med besvär och värken finns där mest hela tiden. Men inte nu längre!

För några år sedan var det en dispyt mellan Läkemedelsverket och hälsokostbranschen. Anledningen till dispyten var, om jag minns rätt, att de senare hävdade att deras nyponpreparat var ett läkemedel som botade ledbesvär. Branschen fick naturligtvis sluta med den typen av marknadsföring men jag tror att nyponpreparaten fortfarande säljs. Jag har aldrig provat så jag kan inte säga om de har den effekt som en gång utlovades. Men ett vet jag - nyponsoppa hjälper!

Jag har testat nyponsoppa nu i två veckor drygt och mina leder har blivit mycket rörligare och värken har till stora delar försvunnit. Jag köper färdigblandad nyposoppa utan tillsatt socker och den är jättegod att dricka direkt från kylskåpet. Prova på du också att glida omkring på nypon ;).

När jag framkallar mina svartvita filmer har jag (förmodligen av bekvämlighetsskäl) haft samma agiteringsmönster oavsett vilken film jag använt. Först agiterar jag 15 sek och sedan 10 sek varje minut. Jag har aldrig använt mig av zonsystemet och exponerar filmen oftast efter det nominella ISO-värdet och använder exponeringskompensation vid behov. Jag har en tid använt en mycket finkornig film, Fuji Acros 100, och gillar den för dess valörrikedom och fina korn. När jag läste databladet för filmen stod där att den först skulle agiteras 1 minut och sedan 5 sek varje minut. Det är naturligtvis viktigt att framkallaren verkar jämnt över hela filmen direkt från början men jag har fått lära mig att det räcker med att agitera 15 sek. Sedan en tid använder jag X-TOL. Nu har jag framkallat en film där jag följt anvisningarna om 1 minuts agitering. Jag väntar med mina slutsatser tills jag får min nya filmskanner som jag hoppas kommer den här veckan.

De här bilderna däremot är heldigitala och består av ettor och nollor. Tyvärr kan jag inte säga var i bilderna dessa ettor och nollor döljer sig ;). Kanske de syns vid extrem pixelpeeping :-).

Annars händer inte så mycket. Jag har anmält mig som volontär till Uppsala Fotofestival som äger rum 23–26 augusti. Fotofestivalen är i år internationell och har "rörelse" som tema. Min insats blir ganska blygsam. I fjol hjälpte jag till med planketutställningen och var porträttfotograf i fotoklubbens tält. Bägge evenemangen blev väldigt uppskattade av både deltagare och besökare.

På återseende

/Torbjörn

Postat 2012-02-13 17:38 | Läst 2673 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera

Extra biljettkontroll och olika typer av ångest

Skulle du acceptera att någon kontrollerade ditt arbete inför andra människor? I alla fall är det vad som händer ganska ofta på tåget. Efter det att tågvärden gått runt och kontrollerat och sålt biljetter kommer en särskild kontrollant och utför en extra biljettkontroll. Varför kan man undra? Litar inte SJ på sina tågvärdar? Jag skulle känna mig oerhört kränkt. Vad händer om kontrollanten hittar en falsk biljett? Får tågvärden en prick eller kanske varning i matrikeln då? När jag åkte tåg senast så var det extra biljettkontroll. När det var klart i varje vagn kom kontrollanten tillbaka och efter henne gick den kvinnliga tågvärden. Tittade man noga på henne kunde man ana ett litet triumferande leende över läpparna ;).

Greklands koalitionsregering har fattat beslut, bl a om åtstramningar, men tjänstemännen i departementen struntar i att genomföra dem. Så har det tydligen pågått under en längre tid. Korruptionen verkar vara djupt rotad och jag kan inte förstå hur grekerna ska kunna slingra sig ur den kris de har hamnat i. Det är kanske lika bra att de får kliva av EU-tåget. Medlemsländerna kan inte vara för olika och de måste naturligtvis ha en fungerande statsapparat och ett fungerande skattesystem. Korrumperade länder kan inte påräkna att andra, skötsamma länder ska betala de skatter som de korrupta länderna inte klarar av att driva in från sin egen befolkning.

Nya kameror kommer i en aldrig sinande ström tycks det och förorsakar beslutsångest hos en del. Däremot ser vi väldigt sällan tekniska lösningar för säker förvaring av digitala bildfiler. Mina externa hårddiskar har snurrat några år nu och kraschen kommer allt närmare. Jag orkar inte hålla på att ständigt kopiera till andra diskar. Det tar för mycket tid och är inte så lätt att administrera. Jag sparar mina bilder på två separata hårddiskar, i två olika råformat, DNG och kamerans egna råformat. JPEG-filerna hamnar på samma hårddisk som DNG-filerna. Nu är det "happy go lucky" som råder inom det här området och det känns inte så kul.

På en av bilderna ovan har jag använt en färgprofil från Leica. I det här fallet tyckte jag den passade bäst. Vilken kan det vara månntro?

På återseende

/Torbjörn

Postat 2012-02-10 18:15 | Läst 2837 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Better scanning

Jag har en Epson V750 PRO skanner som nog hör till de bästa flatbäddsskannrarna i segmentet upp till tiotusen kronor. Jag använder den tillsammans med SilverFast Ai och till stora delar är jag ganska nöjd med resultatet. Det har skrivits mycket om de dåliga negativhållarna som inte håller filmen ordentligt plan. En annan egenhet de också har är att förorsaka ränder i kanten på den inskannade bilden. Det verkar som om hållarna kastar skuggor på negativet. Mera sällan kan det också bli ljuseflexer i form av vita punktblixtar. Nu finns ju möjligheten att våtskanna negativen för då lär de senare problemen försvinna. Jag är inte så pigg på att testa våtskanning eftersom jag befarar att negativen kan ta skada.

Jag skannar både 24x36 och 6x6 men jag funderar starkt på att skaffa en dedicerad filmskanner för småbildsformatet för de gör ett bättre jobb än vad flatbäddsskannrarna gör. För mellanformatet duger min skanner gott. Tyvärr är det ingen idé att fortsätta använda Epsons negativhållare som alltför ofta ger de problem jag nämnt ovan. Därför har jag beställt speciellt framtagna hållare för V750 från företaget Better Scanning i USA. De tillverkas hantverksmässigt och kön av beställare tycks vara lång. Betalar man i förväg går man före dem i kön som inte har betalat. Jag har nu gjort detta och i går fick jag bekräftelse från Doug att jag hamnat i produktionskön ;).

Så här ser det ganska ofta ut när man skannar 6x6 med Epsons filmhållare. Lägger man negativen direkt på glaset blir resultatet bättre

Nu återstår att se om det var väl investerade pengar. När det gäller ev inköp av småbildsskanner har jag en tid följt auktioner av Nikon Super Coolscan V ED (LS-50). Tyvärr skjuter priset i höjden och hamnar ofta över tiotusen kronor. För mina behov är det alldeles för dyrt. Jag har i stället börjat intressera mig för Reflekta RPS 7200 Professional. Den får i överlag fina recensioner och priset är överkomligt. Det skulle vara intressant att få veta vad de som har erfarenhet av nämnda skanner tycker om den.

På återseende

/Torbjörn


Postat 2012-02-07 17:00 | Läst 4185 ggr. | Permalink | Kommentarer (13) | Kommentera

Vanligt folk

Tog fram min gamla Rolleiflex ur skåpet i dag och laddade med en Fuji Acros 100. Tog också fram en fin, analog Minolta Dynax 7. I den satt sedan gammalt en Fujicolor Superia 200. Kanske bästföredatumet redan passerats för den men den var oexponerad och då är det ingen ko på isen. På isen har däremot jag varit i dag ;). Tog en sväng på Valloxen här i Knivsta. En skolklass hade friluftsdag så det var ganska mycket folk på sjöns is. En del åkte skridskor runt den upplogade slingan runt sjön och några spelade hockey.

Jag var m a o helt analog i dag och det gick bra ;). Rolleiflexen kärvade efter ett tag ute i kylan men jag kunde göra slut på rullen. Kanske tiderna blev lite långa men det får vi se när filmen är framkallad. Minoltan gick som en klocka och det var inga problem alls att köra igenom Superian och dessutom en Fuji Acros 100 ;). Det blev en hel del bilder på fastfrusna båtar och bryggor. Dessutom tog jag bilder på killarna som spelade hockey. Har jag inget annat för mig i kväll så tar jag fram dosan och framkallar de svartvita rullarna.

Under tiden visar jag lite sommarbilder på vanligt folk som jag mött på mina vandringar här och där.

De här bilderna är digitala och konverterade till svartvitt med Silver Efex Pro II. Det finns ju andra sätt att göra sina digitala bilder svartvita men jag tycker det här arbetsflödet passar mig. I morgon blir det fotofika på Fotografiska. Om nu inte SJ:s tåg, eller Banverkets växlar för den delen, har frusit sönder ;).

På återseende

/Torbjörn

Postat 2012-02-03 18:55 | Läst 2613 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

På scoutläger i Lippinge 1982

När min Fredrik var i 9–10 års åldern var han med i scouterna. Knivsta scoutkår arrangerade ett litet scoutläger sommaren 1982 för de yngsta scouterna. Platsen var Lippinge några kilometer från Knivsta centrum. I Lippinge har scoutkåren sin klubbstuga men den här gången, sommaren 1982, skulle de unga scouterna övernatta i tält. Jag minns inte om de kallades vargungar ännu 1982 för den benämningen var väl förbehållet de unga pojkarna enbart? På det här lägret hade både flickor och pojkar samlats. Föräldrarna var naturligtvis också plats, många ända tills det var dags att sova ;). Men innan dess var det mycket som skulle fixas. Tält skulle resas, mat skulle lagas och lekar skulle lekas.

Till slut blev det i alla fall kväll och sovdags. Den här dagen var mycket varm men på senkvällen slog vädret om och ett fruktansvärt åskväder med åtföljande skyfall drog fram över Knivsta. Vi funderade länge om vi skulle åka och hämta Fredrik men valde att inte göra det för det fanns flera vuxna scoutledare på plats. På morgonen dagen efter åkte vi dit och fann många trötta och blöta scouter. Kläder hängde på tork lite överallt men stämningen var god. Så småningom tittade solen fram igen och nattens oväder glömdes snabbt bort när dagens sysslor stod för dörren.

Filmen var den här gången Panatomic-X, framkallad i Rodinal. Den kombinationen var kanske inte så lyckad men jag testade Rodinal ett tag men gillade den inte och återgick till D76 igen.

På återseende

/Torbjörn

Postat 2012-02-03 11:25 | Läst 2001 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera