Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Bomull ska det vara

Tänk vad skönt det är att efter en dusch få sätta på sig en nystruken bomullsskjorta och ett par jeans. Men det ska naturligtvis vara hundraprocentig bomull. Ingen inblandning av polyester eller annat syntetiskt.

När jag växte upp hade jag ett par vitskjortor av tjock bomull från Lidköpings väveri. Jag har aldrig haft skönare skjortor. När de till slut hade gjort sin plikt som finskjortor hade jag dem när jag spelade ishockey. De fungerade som långärmade T-shirts ungefär. Sådana moderniteter fanns inte då på brynjans tid.

Nu har jag strukit ett par bomullsskjortor och ett par jeans (jeans ska strykas för att få den rätta känslan). Ja, det var väl i stort sett allt jag hade att säga i dag. Bomull ska det vara som sagt.

Nystruket i originalfärg

Men de är lika sköna i svartvitt

 

På återseende

/Torbjörn

 

Postat 2010-06-21 18:07 | Läst 2805 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Royal Street Flash

Det är lika bra att erkänna med en gång. Jag var där. Fast jag inte är någon anhängare till kungahuset. I Stockholm tillsammans med tusentals människor. Åh, vad vi trängdes. Men alla var på gott humör. Jag hade tänkt mig till Kungsträdgården först men det kunde jag glömma. Det gick inte att komma fram i folkvimlet. Sedan försökte jag på Malmskillnadsgatan, på bron över Hamngatan. Där var det naturligtvis avspärrat för seriöst foto- och TV-folk så då hamnade jag snett mitt emot NK till slut. Jag stod tillsammans med några kvinnor och barn från Iran. Vi fick vänta väldigt länge innan Viktoria och Daniel snabbt flashade förbi. Jag hade mitt Sony 70-300 mm på kameran och i trängseln stötte jag ideligen till mormor med det. En gång rispade jag henne på kinden av misstag och hon skrek till. Jag bad naturligtvis om ursäkt flera gånger men döttrarna bara log. Det är tur att man har fotografering som hobby och inte som yrke för sådana här arbetsdagar är klart jobbiga.

Nåväl så kom de till slut och alla lyfte sina kameror. Jag hade ställt in på serietagning men naturligtvis så var det någon som böjde sig fram under första salvan så det blev inget. När jag tittade på skärmen efteråt så såg i alla fall ett par av bilderna hyfsade ut.

Nu var jag jättehungrig och försökte ta mig till Kungsträdgården. Efter ett evigt buffande kom jag dit till slut. Där var det massor med folk och på scenen pågick uppträdanden under ledning av Kristin Kaspersen. Till slut fick jag både mat och en starköl i magen och livsandarna började att återvända. Jag gick runt i Kungsan ett bra tag och fotade människor och djur. Efter ett tag blev det mjukglass och en kopp kaffe samt en runda till i folkhavet. Det är mysigt med sådana här festligheter tycker jag. Folk är uppsluppna och bryr sig inte så mycket om oss fotografer. För i dag var vi många där ute.

Det fanns prinsessor även bland publiken

Fast alla hade inte krona på huvudet

Vaktstyrkan fick stå länge i spänd förväntan. De var beväpnade med automatkarbin med påsatt bajonett i skarpt läge. De blev försedda med vatten och godis för att inte säcka ihop.

På andra sidan gatan trängdes man också

Så plötsligt tutades i trumpeter och bröllopsföljet anländer

Där satt Daniel, den vanliga killen från Ockelbo, tillsammans med en riktig prinsessa

Jag drog vidare mot Kungsan och mötte på vägen en självutnämnd kung med sitt följe

På scenen dök plötsligt upp några som "liknade" kungen och drottningen

Bland publiken i Kungsan firades det grundligt

Intill mitt bord på restaurangen satt en ung mamma med sin baby

Kristin Kaspersen ledde festligheterna från scenen

Niklas Strömstedt drog några låtar

Det var många som ringde hem och berättade vad de varit med om. Kanske ända till Indien?

 

Klockan närmade sig åtta på kvällen och det var dags att ta tåget hem till Knivsta för en ny begivenhet. VM-matchen i fotboll mellan Kamerun och Danmark.

 

På återseende

/Torbjörn

 

Postat 2010-06-20 10:56 | Läst 4491 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

En runda på stan som en helt vanlig man

Det händer att jag liksom Fantomen går på stan som en helt vanlig man. För Fantomen handlar det ju som bekant om Morristown men för mig handlar det oftast om Stockholm eller Uppsala. För en vecka sedan tog jag en runda i Stockholm med start i de centrala delarna. Jag gick en vända upp till Hornsgatan och sedan blev det raka vägen till Centralen. Vid Sergelrondellen kom ett gäng studenter på ett lastbilsflak och tjoade. Lastbilen stannade till en stund och glada studenter hoppade av och kramade om vänner och bekanta. När jag tog studenten, någon gång under förra seklet, så marscherade vi på Gävles gator till musik av Bomhus musikkår. Det ni!

Nu var jag inte ute på något särskilt fotouppdrag den här dagen utan släntrade fram i sakta mak och tog lite bilder på folk och saker som kom i min väg. Ett mycket trevligt sätt att ta sig fram i tillvaron på tycker jag. Kan starkt rekommenderas!

Studenter på lasbilsflak lär visst inte vara tillåtet fr o m nästa år i Stockholm

En modern studentska med tillhörande attribut

På Drottninggatan har några just lämnat ett cafébord med tre urdruckna glas latte

Vi höll nästan på att krocka

På Mynttorget pågår insamling av mynt med hjälp av lite tricks

En liten flicka vill titta närmare på den mystiske mannen

De här ser lite vilsekomna ut och kvinnan verkar ha tröttnat på mannens förslag

Den här mannen står föredömligt stilla så att kameran hinner fokusera

Häftig kille med häftiga brillor

En liten blåsorkester spelar trevlig musik

En skjutklar filmkamera på Järntorget väcker berättigad nyfikenhet

En Vespa står parkerad på Hornsgatan

 

Jag har testat ett för mig nytt sätt att skärpa bilderna på som Martin Hertius beskrev i sin blogg i går. Det är svårt att få bilderna bra vid nedladdning till FS tycker jag. Hör gärna av er och lämna era egna synpunkter.

 

På återseende

/Torbjörn

 

 

Postat 2010-06-17 21:59 | Läst 3188 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Ölandsresan - Kårehamn

Jag gjorde en semestertripp till Öland v 22. Åkte ned på lördagen innan. Stannade strax innan Söderköping och fikade och lunch åt jag i Oskarshamn. Gick en runda sedan på stan där med kameran för det var festligheter med mycket folk i rörelse och det spelades musik lite här och där. Trevligt. Det kanske kommer bilder framöver. Efter ett tag började det störtregna så jag hoppade in i bilen för vidare färd till Öland.

När jag kom till bilen märkte jag att någon slagit upp sin bildörr mot min och lacken var bortskavd på två ställen. Det gör ont i själen (och ibland i plånboken) att se sånt här. En gång när jag parkerade min förra bil på parkeringen där jag bor hade någon kört in i ena framskärmen och tryckt in hela lykten. Det kan ha varit någon av mina grannar. Ingen gav sig till känna förstås.

Det är alltid en speciell känsla att köra över bron till Öland. Denna härliga ö. Jag hade hyrt en stuga i en liten by vid namn Ryd som ligger ca 15 km från brofästet. Stugan låg på samma tomt som en stor bondgård. Den låg för sig själv inbäddad i härlig grönska med syrener, fruktträd och rabatter. Två fasaner höll till där också. En tupp och en höna.

Dagen före hemresan den 5 juni gjorde jag en tur upp till Kårehamns fisk- och havskök på östkusten. Jag hade suttit i bilen ett bra tag och var rejält hungrig. Det blåste något förskräckligt den här dagen men det var ganska varmt. Några gäster hade satt sig ute, trots blåsten, med filtar om benen och några satt inne. Jag gick in och beställde varmrökt lax, romsås, potatis och en lättöl. Kunde inte låta bli att kolla in läckerheterna i fiskdisken. Jag gick ut och satte mig i blåsten och åt upp min härliga lunch. Sedan for jag i sakta mak till Borgholm där jag köpte hemlagad glass och en kopp kaffe. Satte mig ute i trädgården där det var fullt med folk. Mycket gott. Sedan for jag hem till stugan och städade.

Den här "bomben" var det första jag såg i Kårehamn

Några fiskebåtar låg i hamn och det reflekterande vågskvalpet kluckade så behagligt

Upptäckte några gamla trossar och en kätting på en lastpall

Några färggranna fisklådor stod staplade på kajen

Alldeles intill vattnet låg ett antal myckat gamla fisksumpar

Här inne rensas det nog fisk

Gillar trä i kombination med sten eller puts och så den blå färgen.

Fiskeredskap (ryssjor?) var upphängda på tork. De svängde och for i den kraftiga vinden.

På en vägg hängde två håvar och två diskborstar

Kårehamn är ett eldorado för sportfiskare. Man får en hel del lax och havsöring i havet utanför. Här sjösätter man och drar upp båtarna. I den röda byggnaden tillverkar man is till fiskeindustrin.

Här ligger båtar och väntar på att bli sjösatta.

Slutligen en bild på Kårehamns fisk- och havskök.

 

På återseende

/Torbjörn

 

 

 

Postat 2010-06-16 22:44 | Läst 5055 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Glass i stora lass

Efter att ha gått gata upp och gata ned en solig dag så blev jag väldigt sugen på glass. Det fick bli tre kulor. Jordgubb, romrussin och så förstås vanilj. Allt nedknökat i en bägare. Mums!!

 

På återseende

/Torbjörn

 

 

Postat 2010-06-15 14:00 | Läst 2447 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera