Bilder från förra århundradet

Sippor i svartvitt

När väl blåsipporna är vederbörligen avfotograferade, är det dags för vitsipporna. Här är vi i början av 1970-talet, och jag är ute med hjärtevännen i vårsolen.

                                        ***************

___________________________________________________________

Det ligger ju i sakens natur att vissa saker, exempelvis blåsippor, måste fotograferas i färg - men annars?

Tänk att få slippa färgen en stund emellanåt. Att få göra svartvita bilder i vacker valör med stort tonomfång, bilder efter den svartvita fotografins signum - att visa bildens formspråk, inte bildens färg.

Mitt bildarkiv består till 80% av svartvita negativ - och när jag stöter på bilder som jag fastnar för, så blir det ju lite funderingar runt den svartvita fotografin som sådan. En tanke kan vara att det underlättar om man "tänker svartvitt" redan från början - och det gör man när man har svartvit film i kameran. Det blir bättre svartvita bilder på det sättet. Jag gissar att det kan bero på att om man tar en färgbild och konverterar den till svartvitt för att kolla om det "blir bra" - så är det en slumpmetod.

Leica levererar digitala kameror som ger bilder enbart i svartvitt; Leica M 11 Monochrome och Leica Q2 Monochrome. Även Pentax har annonserat en sådan kamera; K3-Mark III Monochrome. Det finns tekniska poänger i det hela, men enligt presentationen av kamerorna så motiverar Leica saken med hänvisning till den svartvita fotografin som en fristående konstform. Precis som när man har svartvit film i kameran, får man här tänka svartvitt från början.

Inlagt 2023-04-21 09:11 | Läst 605 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Det vore ju intressant om sökaren vore svartvit också i dessa monokroma kameror.
Svar från syntax 2023-04-21 09:40
Du har helt rätt. Det vore ju det självklara steget för fullbordan av konceptet. Dessvärre tror jag att det innebär avsevärda tekniska svårigheter med den svartvita valören och tonen.
ztenlund 2023-04-21 09:54
På Q2 Monochrom blir den ju det, för den är elektronisk. Lite svårare med de som har optisk sökare, men det går väl i och för sig att sätta en elektronisk på M11. Precis som att använda skärmen på baksidan på allihop, men det förtar lite av poängen med kameratypen.
Svar från syntax 2023-04-21 10:00
Tack för info. Jag var tydligen inte helt med här. Har aldrig hållit en Q2 i handen. jag måste snarast göra det, för att se hur det förhåller sig med svartvit ton och valör i sökaren.
LGS 2023-04-21 11:26
I min Fuji XE-3 blir sökaren svartvit när man ställer in på svartvitt.
Svar från syntax 2023-04-21 11:43
Förnämligt!
Fina sippor!

Siata bilen närmast överväldigande blomprakt på marken ........ har sett såna IR-bilder men det här är väl inte infrarött?

Live View på mina Pentaxkameror (K3II och K1) går att ställa in så att man ser en monokrom bild.

Sökaren är ju spegelreflex och ohjälpligen i färg. Eftersom jag plåtar i Raw blir bilderna i färg, man får konvertera senare.

Kamerorna kan ta jpg i svartvitt, men jag är ingen purist utan behåller gärna justeringsmöjligheterna i Raw.
Svar från syntax 2023-04-21 13:43
Tack Måns!
Nejdå - här är det inget IR-fusk. Så här kan det se ut på Hasselvik under vitsippornas tid. Det är ju en blomma som lyfter med sin mångfald.
Perspektivet gör lite i denna bild. Det är teleperspektiv taget med Zeiss Sonnar 2,8/180mm på 6x6. Det kvadratiska formatet är så förunderligt att det nästan ändå ser ut som någon slags normaloptik - det vill säga teleperspektivet finns bara där lite diskret.
Underbara bilder på en finsk Sippa. Vilka sippor ska kunna tävla med den.
Sten
Svar från syntax 2023-04-21 15:48
Tack Sten.
Vi fick dom vackra flickorna!
Hej Peter H.
Du skriver: "En tanke kan vara att det underlättar om man "tänker svartvitt" från början - och det är det man gör när man har svartvit film i kameran. Man får bättre svartvita bilder på det sättet ".
Det har jag också hört andra säga, så det måste passa :-)
När jag har sv/v-simulering i min Fuji X100F ser jag också motiven i sv/v i den elektroniska sökaren. Jag har möjlighet att byta till en analog ramsökare, men jag har ingen erfarenhet med det, så jag avstår från att göra det.
Vacker modell som du har fått til at posera för dina fotografiska önskemål.
Med många vänliga fotohälsningar från Erik i ett soligt Roskilde/DK.
Svar från syntax 2023-04-21 18:56
Tack för det Erik!
Jo´du - den roll som Sippa hade i mitt liv, återspeglas väl i mitt bildarkiv. Det finns mycket bilder på henne - och det till stor glädje, nu när hon inte är med oss längre.

Det där med svartvitt tål nog att funderas på. Jag tror att man måste utgå från att det har en speciell ställning, att det inte är som färgfotografi - fast utan färger.
Fina svartvita bilder!

Leica X1 och Leica CL visar svartvit sökarbild om man ställer in kameran för att ta svartvita jpg-bilder. Dessutom har man ju om man vill råfilen kvar (i färg) om man nu skulle vilja se bilden i färg.

Leica M9 är en mätsökarkamera utan live view och funkar därför som vilken äldre (film) M-kamera som helst när man tar svartvita bilder... Hur det är med senare digitala M-kameror vet jag inte, men det skulle förvåna mig mycket om man inte även där kunde ställa in live viewbilden på svartvitt.
/T
Svar från syntax 2023-04-21 21:18
Tack Tomas!
Själv har jag ju lärt mig genom åren att tänka svartvitt när jag har svartvitt i kameran - fastän det är en färgåtergivning jag defacto ser i sökaren.
Vackra vårbilder med lätt och ljus vårton, tagna av nån som har både känsla och handlag. En fröjd att titta på dom här bilderna! Många hälsningar/ Björn
Svar från syntax 2023-04-21 22:33
Det var fint beröm Björn - där gjorde du min dag!