Bilder från förra århundradet

Fantasi

Min mormor som var född på 1890-talet berättade att när hon var liten och lekte med sina vänner, så fanns det inga färdiggjorda leksaker - åtminstone inte för henne. Att leka var något man gjorde själv med sin egen fantasi och det gällde även lekens attribut, dem fick man tillverka själv. En stor grankotte och fyra pinnar blev till en ko, och en tallkotte med likaledes fyra pinnar blev en gris.

100 år senare, på 1990-talet hade hennes barnbarns barn tillgång till många fina färdigtillverkade leksaker - men fantasin, denna obändiga kraft, den fanns där i alla fall. Här har fyra toalettpappersrullar blivit till en häftig riddarborg. En sådan borg, frambringad ur det egna medvetandet, motstår alla stormningsförsök.

Den moderna leksaksindustrins mardröm.

Inlagt 2023-01-21 08:42 | Läst 837 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Fint fångat ögonblick!
/B
Svar från syntax 2023-01-21 09:26
Tack för det Bengan!
Jo - det är den omtalade sekunden. Den som kommer som en snigel, och försvinner som en blixt.
Vad jag minns så var det själva skapandet som var leken och jag kunde hålla på i timmar med olika projekt i papper, färgpennor, sax och tejp. Fint fångat.
Hälsningar Lena
Svar från syntax 2023-01-21 11:14
Dom flesta nu levande har ju haft en hel del färdiggjorda leksaker - men det är väl det som man åstadkom själv som fastnar i minnet
Tack Lena.
Den som skapat borgen ser nöjd ut! Fint fångat ögonblick!

Dom här alltför färdiga plastleksakerna kan nog vara kul för den som designar dom, men nog var kottar med ben och senare mekanot roligare för den som gjorde nåt själv!
Svar från syntax 2023-01-21 11:16
Den som skapade borgen är numera 37 år gammal. När jag visade bilden, sken han upp, och kom ihåg precis.
Tack Måns!
Även om jag är uppväxt med färdiga leksaker, gällde fantasin som drivmedel i leken ändå. Lego var favoriten. Med det hittade vi på väldigt olika byggen sprungna ur den egna fantasin.
En gång tillverkade jag ett flygplan av en trälist med vinge av masonite. Det flög som en Stuka rätt ner i backen =)
Svar från syntax 2023-01-21 12:06
Alla har vi varit små... :-)
Härlig bild! Förhoppningsvis har lekande med "naturliga" prylar inte dött ut, det vore inte bra för framtida kreativitet.
Svar från syntax 2023-01-21 13:48
Tack Christer.
När man tittar på andra områden så verkar fantasin inte vara satt på undantag precis... :-)
Jag gissar att det grejar sig med lekandet.
aasaboe 2023-01-21 13:53
Nä, den har väl mest bytt plats och medel :-)
Han ser lite eftertänksam ut, ungefär som om han funderar på om borgen kommer att stå emot när fienden kommer med kastmaskiner och stegar... Mycket fin bild!

Jag minns nu i efterhand att en hel del av de leksaker jag fick när jag var liten nog speglade min pappas önskningar. Det var han som var ivrigast att sätta upp Märklin- och Scalextricbanorna när jag fick dem i julklapp, det var han som köpte en byggsats till ett plan i balsaträ och en O.S motor som vi skulle bygga och köra tillsammans. Missförstå mig nu inte, jag är tacksam och tyckte det var jättekul, men min pappa hade minst lika kul han också.
//Anders
Svar från syntax 2023-01-21 13:54
Tack för bildomdömet.
Det är nog vanligt det där, att det är pappas leksinne som styr inköpen. Jag minns att jag försökte stålsätta mig för att inte trilla dit på den saken - men säkert gjorde jag det i alla fall någon gång, utan att fatta det.
Mycket fin bild, gillas! Kameran på rätt nivå - barnets - och naturligt levande ljus, snyggt! Hälsningar/ Björn
Svar från syntax 2023-01-21 19:51
Tackar för uppskattningen.
Jag kom med kameran i hand från hallen in mot vardagsrummet - och såg motivet och det fantastiska ljuset. Slängde mig ner på magen och lyckades hinna med det avgörande ögonblicket.
Här fattas ingenting! Allt är på plats! Ljuset, bildkompositionen och fotografens teknik. Och ett nöjd barn som tittar på sin skapelse! Mvh Wolfgang
Svar från syntax 2023-01-22 08:48
Tack för det fina omdömet Wolfgang!
Det var ju någon känd fotograf som menade att när man går igenom sina bilder, så är det bara ett par stycken per år som riktigt håller måttet. Detta var nog en av mina bästa bilder det året.
Jag är lärare/förskollärare och min erfarenhet är att dagens barn gillar att skapa och tillverka nog så mycket om de bara får chansen! Ateljén är förskolans mest populära rum och där byggs det så det står härliga till; rymdraketer, robotar, hus, kulbanor, mobiltelefoner…m.m….m.m av överblivet pappersmaterial, ståltråd och färg etc
Förskolor idag är också generellt bra dessutom, vågar jag påstå, på att inte köpa så mycket färdiga leksaker. Forskning visar att ofärdigt material stimulerar kreativitet och styr dessutom inte in barnen i könsbundna lekroller. (Och dessutom vill man minimera plast - och jaa…spara pengar förstås.)
Men egentligen ville jag säga; vilken väldigt fin bild! Så snyggt ljus, och vilket fint minne!
Svar från syntax 2023-01-22 08:51
Tack skall du ha Lena, och jag håller helt med dig. Fantasin sätter man inte på undantag hur lätt som helst - dessbättre!
fin bild! begränsningar främjar fantasin :)
Svar från syntax 2023-01-22 11:09
Tack Ronny!
Lite motstånd triggar alltid.
Vacker bild med stämning och mening. De bästa leksakerna var hemgjorda när jag började skolan, det fanns inga pengar. Nu översvämmas barnbarn av plastleksaker med inbyggd elektronik, för att inte tala om skärmberoendet.
Svar från syntax 2023-01-22 11:12
Kul att du gillade bilden Stefan!
Plastleksakernas mängd bekymrar mig inte - fantasin vinner! Däremot är skärmen farlig.