Bilder från förra århundradet

Första kameran och första filmrullen

Det här är en av de tolv bilderna på min första film - den visar min yngre brors kompisar våren 1965. Dom är i 12-årsåldern.

Man kan se att trots deras ungdom är det gossar med väl utvecklad integritet. Dom vet vad som är vad här i livet, dom kan skilja på vad som är rätt och vad som är fel. Det betyder att redan tidigt i livet har dom tillägnat sig en fungerande kompass för hur man bär sig åt i vuxenlivet - det har nämligen deras föräldrar sett till  att lära dem. Det har varit en barndom med regler och normer. Har grabbarna mått illa av det? Nej, dom har hemifrån fått en fast grund att stå på. Dom har blivit bra och dugliga samhällsmedborgare.

                                    ____________________________________________________

Bilden på grabbarna är tagen rakt på utan krusiduller med min första kamera, en Agfa Isolette bälgkamera 6x6 från slutet av 1940-talet. Man kan se att jag som absolut nybörjare har placerat det bildviktiga mitt i bild - det är sällan det blir bra, men här funkade det rimligt.

Saken gick till så att jag på vårvintern 1965 gick förbi en pantbank på stan som hade utförsäljning av förfallet gods. Där låg en massa kameror - och jag tänkte att; “om man skulle börja fotografera”. Jag köpte en som var billig och som såg kul ut. Sedan knallade jag till en fotoaffär och köpte en film, och fick ett Kodak exponeringskort i handen.

Ja - på den vägen är det.

Inlagt 2022-11-30 17:45 | Läst 876 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Du började så sent? Jag började våren 1964 med pappas Nettar 515/16. Jag fick också 12 bilder som inte skäms för sig men den här bilden är bättre än mina.
Svar från syntax 2022-11-30 18:16
Du leder med ett år tydligen. Min sena start kan förarga mig våldsamt! Mina två långa perioder till sjöss över hela världen som ung man. Inte en bild!!

Tack för bildomdömet - jag tänkte noga innan jag tryckte... :-)
Det gick ju bra det här med den första filmen! Måste vara kul att ha filmen kvar! Å bra skärpa också!
/B
Svar från syntax 2022-11-30 18:19
Det var väl att det gick så bra från första början som fångade mig. Jag har även kameran kvar. Den har ett Agfa Apotar 4,5/85 objektiv utan AR - Dennis Taylors triplett.
Kul historia du bjuder på och väldigt visa ord om de tre grabbarna som jag håller med om. Ingen dålig första film. Skarpt och fint.

MvH
Johnny
Svar från syntax 2022-11-30 19:06
Tack Jonny! Kul att du uppskattade den lilla blänkaren.
Vilken start!

"om man skulle börja fotografera"

Exponeringskorten var bra, bilden blev bra, och mitt i bild regredierar man ju till allt som ofta, inte nydanande men funkar.

Kul återblick!

(Jag hade lånat min fars 6 x 4,5 Zeiss Ikona ibland, plåtat mycket med en kompis Praktica, vi hade ett projekt ihop, och fick min första egna kamera som gåva 1961.)
Svar från syntax 2022-11-30 20:21
Tack Måns!
Om jag bara hade kommit på det där; “om man skulle börja fotografera”, lite tidigare. Numera är det ju ett helt annat läge när folk har bildupptagningsmöjligheten i fickan, i och med mobilen.
Härlig första bild, naturliga och öppna ungar och fin teknik. Skärpan sitter där den ska, det hade (har) jag ofta problem med. Ser att din Isolette är otroligt lik min Nettar. Min Novar Anastigmat var dock på 75 mm och Prontoslutaren gick bara till 1/200 s. Mång hälsningar/ Björn
Svar från syntax 2022-11-30 21:39
Tack för det Björn!
Så här 57 å efteråt tycker jag att den första filmen lyckades märkligt bra. Skärpan rätt ipillad och exponeringen helt rimlig.
Zeiss Nettar och Agfa Isolette är ju båda uttryck för 1950-talets "tusenbrödraskap" - rullfilmskamerorna i 6x6 och 6x9 med ett enkelt triplettobjektiv. Det var vad folk hade råd med.
Vilken lyckad bild. Skarp och välexponerad. Själv kommer jag inte riktigt ihåg när jag tog mina första bilder, men jag gissar på 1950. Då tog jag bland annnat suddiga bilder på dansen runt midsommarstången. Mina småsystrar ser ut att vara 4 resp 6 år och jag var 8.
1952 vet jag säkert att jag fotograferade Gustav VI Adolf och drottning Louise, för det året gjorde de eriksgata till Sundsvall.
Svar från syntax 2022-11-30 21:48
Kul att du gillade förstlingsförsöket!
Året 1965 var jag redan 21 år fyllda - och var tydligen tillräckligt eftertänksam för att inte trilla i dom värsta fallgroparna... :-)
Första filmen! Jag gillar att man ser även en del av omgivningen! Utmärkt som bild och med kvalitet! Riktigt bra framkallad och kopierad, och så håller jag med Dig! Mvh Wolfgang
Svar från syntax 2022-12-01 10:08
Tack Wolfgang!
Bra att vi är överens.
Riktigt snyggt från första rullen! Jag är såpass "ung" att min första kamera var en Agfamatic 200 nån gång i medlet av 70-talet.
Jag kommer ihåg att pappa alltid fotograferade med en Minolta AL mätsökarkamera som ännu finns kvar. jag vet att selenmätaren är död på den sedan länge sen. Pappa använde den väl senast på 80-talet och redan då bar han en Gossen-mätare med sig. Borde kolla om allt löper på den och hur tiderna låter. Gossen mäter fortfarande rätt!
Före den hade han också en Isolette. Det var en I med Agnar optik och Vario slutare om jag minns rätt. Han hade köpt den av en kompis i penningknipa. Skärperingen hade kärvat på den så jag hade den faktiskt på sevice för ett antal år sedan. Jag har tagit flera rullar med den och gillar den såpass att jag nu har fem Isoletter med en Super som "flaggskepp".

Tommy S.
Svar från syntax 2022-12-01 10:14
Tack för det Tommy.
Fem Isoletter. Det var inte illa! Även jag har ett par - då med Solinar 4,5/85. Jag tycker att 85mm brännvidd är mycket bra på 6x6.
Jag tycker kompositionen fungerar utmärkt, bilden är ett fint tidsdokument.
Intressant sätt att välja karriär, det gick ju finemang
Svar från syntax 2022-12-01 12:58
Tack för det.
Det är ju kul att att ha denna förstling-film kvar. Och visst - fotografin har varit framträdande sedan dess.
Ja, på något sätt ska det starta, jag började med fars kamera lite lätt, sen eget efter vad kassan tillät. Men tecknade och målade innan det.
Du har omedelbart förstått hur man tar en bild, det är uppenbart. En bild av grabbar, självsäkra, pigga på livet - som det skall vara. En bild att visa upp än idag, bra bilder är tidlösa.
Vi hade en i släkten som tog intressanta bilder på ett annat sätt - inga huvud, tummen på linsen, så man kunde identifiera fotografen. Inga bra bilder, men kul.
Svar från syntax 2022-12-01 14:42
Ha, ha.... tur att jag inte var som släktingen! Då hade aldrig den här bloggen blivit skriven. Men tack för det fina omdömet Stefan.