Stefans bilder

Natur med mest fåglar, blommor och makro. I övrigt allt som kan verka intressant.

Från trädgården igår

Tagit många bilder på sistone, men inte haft ork att publicera dem. Orkade med en trädgårdsrunda igår, tog dessa bilder då.  

Först några humlor, startar i plommonträdets blommor    sedan över i Mahonian, som har honungsdoftande blommor och ätliga bär.    En annan humleart i gullribsen.    Hänger i till synes ingenting, elegant.    Rödstjärten har påbörjat sina bobyggen, men vilket skall de välja?    Här är hannen. Verkar som om han vaktade reviret mest när honan samlade material.    Äppelträden blommar, detta är det vanliga Transparent Blanche.    Dronning Ingrid, en dansk gammal sort, mycket ovanlig.  Till sist har Georg klätt upp sig, en clematis som klättrar i plommonträdet Herman, alla från Balsgårds förädlingsstation.  

Postat 2017-05-15 13:34 | Läst 878 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Tulpaner

Trött ikväll efter att ha gjort i ordning en liten odlingsyta, men lägger ut lite tulpanbilder jag tog för någon vecka sedan. Har mängder med tulpaner, men det får räcka med få bilder.  

  Denna tyckte jag såg fin ut, en lite dyrare variant.    Samma sort, men annat ljus och vinkel.    Små röda botaniska, som jag ofta ser på, de är så fina.    Papegojtulpaner är hustruns favorit.    En vanlig tulpan, men i en lite blekrosa variant.  

Postat 2017-05-13 20:14 | Läst 2082 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Fruktträd som blommar

Har inte hunnit ta några bilder direkt sista veckan, det får bli från trädgården igen. Men äntligen börjar det bli varmare, hunnit med att både vårputsa bilen och hjälpa mamma. Hoppas jag skriver rätt, är lite febrig.

 Startar med ett favoritträd, det kinesiska päronträdet (sandpäron),  Pyrus Pyrifolia, också kallat Nashipäron. Det har så fina blommor, och jag tror pollinatörerna är flugor mest, för blommorna luktar avföring helt enkelt, men bara om man sätter näsan i dem. Frukten är rund, saftig, god. Vanligt päron går inte hemma, fick både virus (päronsten) och svamp (päronrost). Päronrosten kommer från olika enbuskeväxter som villa ägare älskar att ha, men de sprider sjukdomar till päron. En enbuske infekterar ett helt kvarter.    Trädet blommar länge    och vackert.      Körsbäret Stella är förädlat i Kanada och således riktigt frosthärdigt. Några körsbär får jag sällan, för precis alla fåglar älskar dem. De ska ju bli mörkröda som andra sötkörsbär, men så gamla blir de nästan aldrig.   Men det går ju alltid    att njuta av blommorna.    Plommonträd har jag några, detta heter Herman och är förädlat på Balsgård. Herman är så rikbärande på blå väldigt tidiga plommon, att jag ibland måste kapa stora grenar för att rädda trädet.  En annan plommonblomma  och här i mulet väder.  

Postat 2017-05-12 19:47 | Läst 2832 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Vårblommor i trädgården

Nu över från fåglar till blommor i trädgården. Det är som mest blommor nu på våren, först de tidiga blå som täcker marken, sedan den vita fruktträdsblomningen. Det fortsätter blomma till midsommar, sedan avtar det betydligt, och det blir mer insektsfotografering istället. Fåglarna får hänga med över hela året.  

Häggmispeln - Amelancheier  underart - Canadensis   den trivs bra. Mellanting mellan buske och träd, den är vad man gör den till, fåglarna som äter bären kan fröföröka den.    Primula Veris, ett vackert namn.    Blad av bondpion.    En tidig Clematisart har snart blommat över, den är mer markväxande än klängande. En humla tycks uppskatta den.  Det är Clematis Tuva, en sort från Balsgårds växtförädling, knappast spridd i handeln, har nog tiggt till mig en vid besök för länge sedan , när jag tyckte om att stryka omkring där. En väldigt tacksam art, tidigblommande, självförökande, går att ha i kruka eller ampel.    Gulblommande ribesvariant, Ribes Aureum eller Gullribs. Väldoftande och humlornas vän.    Och här kom en humla! Uppe i Reine Claude trädet.    Hej då!    Till sist en lökväxt som växer lite vilt i trädgården - Aftonstjärnan - Ornithogalum Nutans. Påträffas oftast i Skånes förvildade gamla trädgårdar, som är lockande platser, och fanns i jorden när jag byggde här på lastbilsparkeringen som det var då.   

Postat 2017-05-11 21:27 | Läst 4628 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Varm vårdag i trädgården

Det är som att vara i ett kylskåp med inbyggd kalldusch ute, men var ändå ute i går med minsta barnbarnet, 1 år. Vi såg på djur och gungade, sen gick vi och åt på restaurang. 

Bilderna däremot, de är från några dagar sedan, när det var varmt ute.  

Fasantuppen, vakar stolt över hönorna. Kallar fram dem när det är mat, och vakar över dem när de äter, står tillbaka själv. Han är som finast nu.  Från ryggen    och framifrån.    Hönorna ligger och trycker tills det är mat. Köpte en säck värpfoder idag.    Sedan upp över marknivån.    En gråsparv i körsbärsträdet.    Och en grönfink.    Här syns det hur gråsparven hackar i en blomma. Det är i plommonträdet Herman de gör så, på en rått, klumpigt sätt. Blombladen ligger i en ring under trädet.    Sylvia sångarna däremot, här svarthättan, hackar i blommorna mycket diskret. Inte en darrning i trädet, till skillnad från gråsparv och pilfink där grenarna rister.    Här syns pollenet tydligt kring näbbroten.    En annan Sylvia, de ser likadana ut tycker jag, de 3 Sylvia. Jag måste lyssna på dem för att skilja dem åt.   Trädgårdssångare, ärtsångare, törnsångare.  

Postat 2017-05-11 16:44 | Läst 919 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 4 Nästa