Natur med mest fåglar, blommor och makro. I övrigt allt som kan verka intressant.

Vid dammarna igår

Det blev några timmar ute igår, och vid denna årstiden går det i vackert väder att finna stora mängder motiv. Dammarna är 2 km hemifrån c:a, liksom ängarna, och en liten oas. Lokalt heter det annars lerhålen, och det har grävts lera här, till tegelbruket. Några bilder från promenadens inledning, grönskan har kommit igång

de små sångarna har börjat anlända, inte så många, men tillräckligt antal för en fullt njutbar konsert 

inne bland grenarna i den skarpa vårsolen finns det en tendens till antingen lite utfrätt eller slagskugga

men ligger ljuset rätt är det inga bekymmer

till sist - staren som varje år bygger på samma plats, längst uppe i en platåliknande klyka i ett stort halvruttet träd

Inlagt 2022-04-27 21:52 | Läst 547 ggr. | Permalink
Vad trevligt med 'sångarna'! Tänkte på det igår när jag såg att lövträden börjar slå ut här, då brukar också 'sångarna' komma, de brukar ju gärna gömma sig bland gröna löv.. Bra bilder!
Hälsn!
Svar från Vibybo 2022-04-27 23:39
Tack Jan, jag använder en del hemgjorda ord, när jag inte vet något annat, så dessa små skönsjungande fåglar, ofta grågröna spolformade, kallar jag sångare. Lite för tidigt ännu för näktergal, gök och senare sångare, ex vassångare. De är väldigt kamouflerade i bakgrunden. Ibland kallar jag en grupp helt enkelt sylviaarter, pga deras namn.
ehrsa 2022-04-28 17:09
Bra med 'Sylviaarter', jag tycker dom är svåra! Förmodligen ser jag dom för sällan på nära håll för att lära mig de som liknar varandra.. däremot så är jag ganska bra på deras läten, och det brukar ibland 'rädda' mig med artbestämningen!
Hälsn!
Svar från Vibybo 2022-04-28 18:45
En del av dem känner jag igen, men i huvudsak håller jag med dig.
Sköna vårbilder, ljuset flödar i bilderna. Och stararna är som lite uppkäftiga tonåringar……Många hälsningar/ Björn
Svar från Vibybo 2022-04-28 18:47
Tack Björn, Aprilljuset tycker jag är årets starkaste, ett blått ljus dessutom. Starar är toppen! även när de plundrar körsbärsträdet.
Det brukar vara säkrast att fotografera den första sångaren man ser för det är nog alltid gransångaren. När senare de andra sångarna anländer så blir det så mycket jobbigare, kanske nästan bättre att låta bli att fotografera för att slippa artbestämningen 😊, fast det finns en väldigt bra FB grupp för artbestämning så det kan gå att fortsätta….

Fin serie på småfåglarna. Ängarna det är Håslövs ängar gissar jag, det var nog för jag var för några år sedan med rödspov. Dammarna är väl Hercules? tror inte jag hittade dessa, har inget minne av dessa
Svar från Vibybo 2022-04-28 18:51
Tack Peter, du har rätt om platserna. Tror jag fortsätter fotografera fåglarna, men lite mer avslappnat och inte så noga med artbestämningen. Körde till Tosteberga ängar, var där före 7. Genom hetsig morgontrafik, ställer bilen på parkeringen där, kliver ur och i ljus klar hög luft omges jag av fågelsång och en spillkråkas trummande. Då är livet bra. Sen blev det blommor i stort sett, ner med linsen i spenaten.
Härligt med lite grönt som kommer. I mina trakter har det precis börjar knoppa ut på träden. Fina bilder. Fastnar lite extra för staren på sista bilden. Tycker starar är väldigt vackra.
Snyggt!

MvH
Johnny
Svar från Vibybo 2022-04-28 18:53
Tack Johnny, nu kommer det fort. Starar är lite exotiska. Minns när jag som barn väntade på dem, när de kom hade de med sig ljud från sydliga trakter, spännande!
Hej Stefan.
Vilken härlig oas som du har tillgång till här. Du får även full fotonytta av det - super serie.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Vibybo 2022-04-30 07:41
Hej Erik, jag har det mycket bra här, tack för din kommentar.