Natur med mest fåglar, blommor och makro. I övrigt allt som kan verka intressant.

988 - Nyteboda

Åter igen ska jag ut och klafsa i artbestämningsträsket, gör åtminstone ett tappert försök. Gav mig iväg för årets första riktiga mc-tur, det blir små slingriga vägar, ibland på grus. I ryggsäcken en Panasonic GX7 med 12-60, det är en användbar kombination. Flera ställen tänkta för foto fick vara, det var överraskande mycket människor ute där det normalt är öde i stora skogarna, t.o.m. ett litet vattendrag i Alltidhult var upptaget av badare, högst 7 grader i vattnet kan jag tro. I Nyteboda gick det fint att kliva av och promenera med kameran, där finns alltid något att se på den platsen. 

Nu blir det inga som helst garantier för att texten är sanningsenlig, men jag gör ett tappert försök att namnge fynden. 

Klibbticka, att göra fnöske av. Vacker att skåda. 

Något risig bild, men färggrann.

Sommarkänsla, björk tror jag.

Naturlig skulptur

Hanplanta av stor björnmossa

Fyrfläckad trollslända

Grön sandjägare

Skogsödla, den vanligaste ödlearten i landet, men denna ssp nigra är ovanlig.

Det var allt. 

Inlagt 2021-06-09 17:10 | Läst 1083 ggr. | Permalink
Tänk, i går googlade jag faktiskt på Nyteboda inför ett senare besök. Tack för bilderna! Trevligt! Mvh Wolfgang
Svar från Vibybo 2021-06-09 20:24
Tack Wolfgang, det ligger nära min barndoms skogar, ligger mig varmt om hjärtat därför.
Wolfgang 2021-06-09 21:53
1959 kom jag med min simklubb från Berlin för att tävla mot Kristianstad Simsällskap. Vi tävlade i Tollarp, Kristianstad och i Hjärtasjöbadet. Jag kom ihåg att man blev av sjövattnet alldeles brun på kroppen som av Coca Cola , så man fick duscha av det. En märklig upplevelse. På kvällen var det dans i badet. Att Nyteboda skogarna fanns i närheten, hade jag då ingen aning om :-) Mvh Wolfgang
Hej Stefan.
Det är samma "problem" här i DK, med alltför många människor ute i naturen. Nej, det är okej att människor som inte annars har haft ett öga för det, att de kommer ut där.
Du hittade många fina och varierade motiv på din tur.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Vibybo 2021-06-12 15:00
Hej Erik! Efter de förändringar som genomfördes i samhället efter pandemin har jag sett en tydlig ökning av det antal människor som tar sig ut i naturen bara för att njuta av den. Tack för din kommentar!
Vilken vacker liten ödla och alltid trevligt att få veta vad det är. Jag visste inte att man kan göra fnöske av en ticka. Trollsländor finns det gott om nu och jag har inte en aning om vad det är för arter jag ser. Antagligen de mest vanliga.
Hälsningar Lena
Svar från Vibybo 2021-06-12 15:04
Hej Lena! Det går att ta bilder på det mesta med mitt 12-60 objektiv, men makro som baggen eller ödlan kräver kraftig beskärning, så mycket det går. Det är ju spännande att ge sig ut, man vet aldrig vad som väntar. Idag blev det t.ex. fiskskådning, men inte ur ditt perspektiv, utan från stående se ner i vattnet.