Natur med mest fåglar, blommor och makro. I övrigt allt som kan verka intressant.

981 - i grustaget

Dagens promenad, ett grustag bak galgbacken. Mager, torr och solexponerad jord. En miljö värd att undersöka. 

Ett par sädesärlor, kommer att trivas bra här tror jag. 

Gransångare hördes här och var

En hare satt mitt i grustaget och filosoferade en god stund. Sedan gav han sig långsamt iväg, till synes i en planlös riktning.

Sedan fanns där något jag hoppats på att se, backsvalornas bon tror jag det är. Invånarna i detta lilla samhälle hade ännu inte anlänt. Men snart!

Intressanta lager i jorden ovan. Växtlighet i denna torra magra jordmån fanns också att se, tussilago t.ex.

Även blommande mossor

och lavar, som på bilden under

Även ett visset löv kan lysa upp dagen

Sen finns det växtlighet som tål att funderas över också, som en avsågad björk

En märkligt skarp orange färg hos denna björk, är det bara saven som ger färgen, eller är färgen från någon mikroorganism som lever av det söta i saven?

Tog bilder för någon dag sedan också

ett svanpar har haft en damm för sig själv i många år nu, bygger på samma bo lite mer för varje år. 

sen fann jag en sann raritet

den fyrvingade ankan, troligen rymt från ett hemligt militärt experiment. 

Det var allt, tack för att ni orkade se på det.

Inlagt 2021-04-24 14:03 | Läst 1208 ggr. | Permalink
Den 4-vingade var ju kul. Lavan tyckte jag var spännande, hade nog inte kunna säga vad det var, har nog inte studerat det så i närbild
Svar från Vibybo 2021-04-24 16:27
Tack Peter! Kan tänka mig att endast en handfull personer i detta land kan artbestämma de lavar som växer här. Tycker själv om att se på lavar, de är lite spännande.
Ser trevligt ut! Grustag brukar kunna ha trevliga arter.. Finns det vatten i grustaget, då brukar 'Mindre Strandpipare' trivas där.. bl.a.. Finns det 'branter', det gillar Backsvalor..
Hälsn!
ehrsa 2021-04-25 11:42
Aha, det fanns alltså Backsvalor.. kul!
Svar från Vibybo 2021-04-25 15:33
Hej Jan! Tyvärr var det mycket torrt grustag, och stort till ytan. Hade också hoppats på en liten damm. Backsvalorna kommer nog med värmen, men värmen dröjer här i Skåneland, -2 till 9 grader och isande kall vind.
Spännande vårmix från blandade miljöer. Håller med om att det är en mycket stark färg på björken där och jag misstänker också saven.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Vibybo 2021-04-25 15:37
Hej Bjarne! Mitt ytterst okomplicerade sätt att fotografera är att promenera på någon plats, ta bilder på det som ser spännande ut, och det resulterar alltid i en blandad kompott.
Backsvalornas bon ser intressanta ut. Återvänder de till samma bon eller område påföljande år? Fint med både sädesärlor och gransångare. Jag såg och hörde de första gransångarna idag (i Skåne, jag är på tillfälligt besök).
Hälsningar Lena
Svar från Vibybo 2021-04-25 15:47
Hej Lena! Att backsvalor återvänder till samma grusbrant har jag sett (vid havet nedanför Ales stenar), men om det blir samma bohåla har jag ingen aning om. Det finns ju både för och nackdelar med återanvändning av hålan, samtidigt som en grusbrant i sin natur är lite instabil.
Hej Stefan.
Hvid Vipstjært (Sädesärla) är en rolig fågel att titta på när den går och vipper med "stjærten" -gammalt dansk ord för svans eller baken (fra tysk Sterz).
Jag kan inte hitta den fyrvingade ankan i artbestämningen :-)
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Vibybo 2021-04-25 15:41
Hej Erik! Språk är alltid intressant, det passerar alla landsgränser, just som människor. Läste tyska 6 år i skolan en gång för längesedan, kan läsa och förstå det mesta i en tysk tidning, men definitivt inte allt.