Natur med mest fåglar, blommor och makro. I övrigt allt som kan verka intressant.

642 - när det är vinter i Skåne och under noll

Så det blir landskaps/naturfoto nu med andra ord. Har tagit en stor mängd bilder sista vecka, både sol och minusgrader, tänka sig! Fåglarna får komma sen, det har blivit en del av dem också. I dag t.ex. skulle jag bara gå en promenad i en tallskog utanför ett hus när min fru hade ett ärende dit in. Efter max 300 meters promenad från dörren hörde jag saker falla bland tallarna och för mig okända fågelläten. Längst uppe i topparna klättrade något som var som små papegojor, gråsvarta i kontrast mot himlen och allmänt betongljus ute. Men ibland skymtade grann papegojfärg också. Tror det är större korsnäbb, aldrig sett någon förut, och bara går rätt in i en flock direkt. Men andra bilder ligger i kö, det får komma efter hand.    

  Plötsligt händer det. Snön lägger sig, och är kvar nästa dag.  Mellan Hörby - Eslöv där jag också såg en fjällvråk både på fram och tillbakavägen.      Vinterväg och där bakom kröken hittar jag oftast vinterfåglarna.      Så här ser där ut, frusen sumpskog.       Tre bilder på temat is - sol - pinnar              Isgubbe       Encellig is       Grässtråt blev julgran i frusna vågor      Utanför min trappa        Avslutar med en serie bilder på temat ljus - vinter - pinnar.  Tycker själv bilderna är vilsamma att se.               

Inlagt 2018-02-10 16:34 | Läst 889 ggr. | Permalink
Riktigt vintriga bilder från Skåne, motljusbilderna har extra fint skimmer.
Svar från Vibybo 2018-02-10 19:12
Tack du, solen här har känts riktigt ovanligt, men härligt.
Frusen sumpskog är vackert men jag är ju jättenyfiken på fåglarna med "papegojfärger" :-)
Hälsningar Lena
Svar från Vibybo 2018-02-10 19:18
Tack Lena, Jag kunde se kraftiga näbbar, fallande kottar och plötsligt mitt i det grå lyste det till illrött om huvudet ibland, skymtade orange kroppar mellan grenar. Alla bilder nästan rakt underifrån upp i talltopparna, men det går att se vad det är.
Det kan bli fina bilder även utan papegojor :), ska dock bli spännande att se dessa
Svar från Vibybo 2018-02-10 19:19
Tack Peter, det kommer med tiden, har en rad vinterfåglar i kö, jobbar med isbilder, sen är det korsnäbbarnas tur.
Ser ut lite som Rödhake & Gärdsmygsmiljö i den där sumpskogen.. Kul med Korsnäbbar, fick du hyfsade närbilder på dom så går det ganska bra att se om det är större eller mindre! Man brukar se det på 'höjden' av näbben alldeles vid 'basen'. Större Korsnäbb har synligt högre 'bas' än mindre. Sen finns det ju Bändelkorsnäbb också, men dom har ett vitt band på vingarna.. Såg själv korsnäbbar senast i oktober när jag och en kamrat var ute och plockade Trattkantareller i skogen, då hördes dom tydligt också lite då och då, dom är sällan tysta..
Hälsn!
Svar från Vibybo 2018-02-10 19:27
Tack Jan, de var helt klart inte tysta, men inte högljudda heller, de hade konttaktläten kontinuerligt. Närbilder var inte möjligt, det var fina, avverkningsmogna höga raka tallar i en gammal plantering. Fåglarna längst upp i toppen. Träden ligger just bakom en skjutbana där ingen med förståndet i behåll promenerar, utom jag då! Men det var en skylt där med skjutning för tillfället förbjuden, den trodde jag på. Gott om viltspår där, riktigt nertrampade stigar.
Det är riktigt som du säger om sumpskogen, just de små vännerna trivs där, men kan vara illa svåra att vänta ut.
Gillar bilderna på temat ljus - vinter - pinnar. Som du nämner är de väldigt vilsamma att betrakta.
/Janne
Svar från Vibybo 2018-02-11 08:01
Tack Jan, det kan vara vilsamt att se på "inget särskilt" och låta själen få ro.
Nyfiken blir man ju på dina fåglar :-)
Sumpskogen såg inte direkt gåvänlig ut med denna is.
Och visst är det vackert att se lite "ljusbilder"
ing-marie
Svar från Vibybo 2018-02-11 13:36
Tack du, gick på spången och lite på sjökanten. Gick i går ut en bit på sjön, tjock is och riktigt härligt.
Naturen som den oftast bara är, vacker, ljuset inger hopp.
😊
Svar från Vibybo 2018-02-11 13:38
Ja, jag uppskattar det alltmer, som det bara är. Men enstaka gånger drar jag vilt i spakarna så de kröker sig. Och ljuset ja, det är ju hela grejen i bilder egentligen.
Ljusare tider märks tydligt. Tack!