Natur med mest fåglar, blommor och makro. I övrigt allt som kan verka intressant.

Men några fåglar fanns det

Då jag för ett par dagar sedan i Åhus tog båtbilder, så fann jag några fåglar också, även om de var få och utspridda. 

Gravanden, flyktbild. Bilderna där de stod still i vattenbrynet blev trista. Gravanden är en av de vanligaste ankorna i hemtrakterna, finns vid grundvatten vid kusten. Namnet kommer från bobyggande i en håla (grav). De började visa sig för någon vecka sedan, eller två. En stor anka, lätt att känna igen, storleken gjorde att den förr kunde kallas gravgås. Grågåsen, kommer för att häcka. Enstaka har redan börjat etablera sina revir vid Hammarsjön, åtminstone lät det så. De här var vana vid folkförsiktiga, men accepterade min närvaro. Men kanske är det en taigasädgås? Jag vet inte, är ganska dålig på arter, men gillar att se på dem. Gäss har vackra vingar.Men se där! En storskrake en bit upp i ån. Det var en hel flock, här på parad med en damskrake.Plaskanka, kul att få på bild.Och till sist, den allestädes närvarande, Corvus Cornix. 

Inlagt 2017-02-25 16:18 | Läst 1988 ggr. | Permalink
Blev ju riktigt bra bilder på änderna. Storskrake är inte så vanligt i mina trakter, men har sett dom någon enstaka gång.
Svar från Vibybo 2017-02-25 17:09
Tack du, här är de ganska vanliga, men inte så lätt att se alltid.
Ser att den börjar hända saker i södra Sverige. Gillar också din kråka. Här är det gräsänderna som börjat bete sen "oanständigt" och kanadagässen är nog inte långt efter.
Hälsningar Lena
Svar från Vibybo 2017-02-25 17:40
Tack Lena, de har börjat här ja, märks mest på hannarnas uppträdande. Blåmesarna är riktigt blå, och uppträder med en provokativt självsäker stil. Fasanhannen ropar ut reviret och spanar efter hönorna. Och ishavsfåglarna är på väg norröver.
Jag tar på mig gåsidentifieringen. De är alla grågäss, stor kraftig orange näbb och mycket vitt på vingovansidan (armtäckarna) rosa ben. Sädgäss har mer eller mindre mörk näbb, det orangea är då på yttre delen och näbben är mindre/kortare, benen orangea. Spetsbergsgåsen har skära ben och ljusare ovansida. Sädgåsen ser ofta ut att ha mörkt huvud och övre hals på håll. Fint ljus i bilderna. Våren är på gång. mvh Johan
Svar från Vibybo 2017-02-25 21:17
Tack så mycket Johan, jag får ibland en känsla av osäkerhet när bilderna skall ut och jag skall uppge en art. Helt klart är våren på gång, det gäller att skaffa de bästa reviren så fort som möjligt.
Du ligger lite före tidsmässigt ser jag. Gravänder er jag sällan, tycker dom är jättevackra.
Nu väntar en härlig tid !
ing-marie
Svar från Vibybo 2017-02-26 00:41
Ja, nu kommer en underbar tid. Allt händer i snabb takt, förväntningar byggs upp, händerna rotar i myllan, växterna avnjuts, fåglarna sjunger, näktergalens tid är snart här.
Här har du ju två 'vårfåglar' tycker jag! Både Grågässen och Gravanden är vårfåglar för mig, även om dom kan vara väldigt tidiga! Jag har inte sett några Grågäss här än, men det dröjer nog inte så länge.. Däremot Gravanden ses inte så ofta här i dessa trakter.. Jag har sett ett par ute på min favoritö Tärnskär några gånger, men det kanske inte är mer än 10 gånger på 35 år.. Annars har jag sett dom på Öland, där ser man dom mycket! Tycker dom är väldigt vackra!
Hälsn!
Svar från Vibybo 2017-02-27 08:47
Tack Jan, här är grågåsen åretruntfågel. Den håller sig där det är isfritt.Och gravanden kommer alltid samtidigt med tranorna.