Natur med mest fåglar, blommor och makro. I övrigt allt som kan verka intressant.

Äpplets dag i Kivik

Det är länge sedan nu, tror det var 26 September vi var nere i Kivik på äpplets dag. Kivik har ju tradition av äppelodling, och kan ju räknas in i Österlen, även om vissa mäklare anser att Österlen sträcker sig till Småland. Kivik är också känt för Kiviks marknad, som åtminstone förr var ett evenemang av största betydelse och högsta klass. Förutom äppelodling, har orten sin hamn och klara inslag av en ny industri, turism. 

Vi åkte dit efter helgen för att slippa trängsel och kaos med bilar/parkeringar. Medelåldern bland besökarna var den övre.

Först själva attraktionen, äppeltavlan. Står mitt i, med havet bakom. Föreställer en äppelodling, och är gjord av äpplen, uppsatta på spik. Väl förankrad med stålbalkar och vajrar, vinden här kan vara frisk. På nära håll.En liten äppelpyramid fanns också, och ett tält med utställning om - äppelodling. En hundvaktsherre stod utanför, möjligen frivilligt.Naturligtvis hade månglarna sina stånd vid torget, de är nog de som attraherar minst lika mycket som tavlan och den allmäna uppståndelsen. De fyller en mycket viktig uppgift, de säljer lokalproducerad mat, något som stormarknader verkar avsky. Gatan upp mot samhället. Mannen längst till höger är troligen inföding.Äpplen och lokalt lammkött från Ravlunda i denna butik. Men den skånska flaggan har här begåvats med gröna linjer, är det någon Österlenflagga månne? Eller eget påhitt?Ett rökeri finns i hamnen, här dess skorsten. De säljer högkvalitetsvaror, samt har en restaurang med olika delar/ingångar, du väljer med tanke på ditt kreditkorts kapacitet. Till sist te vid havet, en plats med ro. Mer om stranden kommer. 

Inlagt 2016-11-28 15:54 | Läst 2865 ggr. | Permalink
Lite imponerande med den fina äppelkonsten därifrån. Jag växte upp i Simrishamn inte långt därifrån. Roligt att se dina bilder var det! Ha det gott
Svar från Vibybo 2016-11-28 16:16
Det hade jag ingen aning om, att du växt upp där. Väldigt fin stad att se på, men svår att livnära sig i tror jag. Tack för titten!
Hej Stefan.
Den historie var fin.
Jeg har prøvet at finde ud af det med flaget - uden held. Men Bornholm har jo også sit eget flag - rødt med grønt kryds. Jeg fundet en variant af det Bornholmske - rødt med hvidt kryds og en grøn stribe indeni.
Du må på jagt efter en forklaring :-)
Mvh. Erik.
Svar från Vibybo 2016-11-28 17:42
Tack Erik, Bornholm ser ju som en bit av Österlen, och ligger nära. Så dina tankar är möjligen på rätt håll. Därför gjorde jag en sökning "skånska flaggan grönt" och se vad som kom upp direkt! Det visar sig att du hade fullständigt rätt.

http://www.provere.se/
Erik Madsen 2016-11-28 22:25
Ja det var så.
Fint jobbet.
Mvh. Erik.
35000 äpplen och vägde 3 ton, tavlan var finna annars var det bara äggakakan med rökt fläsk som jag gillade!
Hälsningar Sören
Svar från Vibybo 2016-11-28 20:17
Tack Sören, äggakaga mä fläsk ä gott!