that is the question, or actually not... en södagsknäppares bilder och tankar härifrån och därifrån.

Vintersemester i Äkäslompolo

På årets vintersemesterresa bar det av till Äkäslompolo i Kolari kommun. I år packade jag enbart ner några analoga kameror och iLuren fick stå för digitala delen. Bilderna jag visar här är alltså alla telefonbilder och kvalitén inte kanske den bästa.

Äkäslompolo är kännt för Ylläsbackarna, av de största i Finland. Men här finns också ca 300 km uppkörda spår för terrängskidning. Spåren körs i regel var tredje dag, men de mest populära körs ännu oftare.

Det var en ren njutning att staka på i de här spåren. För mej blev det 108 km på fyra skiddagar.

Inget större fel på utsikten från spåren heller...

Det finns också gott om pausstugor som man kan vila sig en stund i värmen. Det fanns eldstäder och ved i alla och möjligheter att grilla. I de flesta var det varmt och skönt och en brasa sprakade efter förra besökaren.

Några cafér fanns det också ute i terrängen. Det här är "Kesänkijärven keidas" (ungefär = Kesänkisjöns oas). Här bjöds på allt från kaffe, söta och salta bakverk och rensoppa till öl och congnac. Rätt som mycket folk som synes på de mest populära rutterna. Här är det bara att välja bästa paren och snabbt som attan staka iväg mot solnedgången...

Ca 15 km med snöskor blev det också. Här är vi på väg upp på Kukastunturi i strålande väder. Fjället är bara dryga 400 m ö h, men kalt på toppen med en otrolig utsikt åt alla vädersträck.

Bakom knuten på vårt hotell gick en annan snöskoled upp på Kuertunturi, lite lägre än Kukastunturi, men också trädlöst på toppen. Vi hade bra ca 1,5 km upp. Bergen i horisonten är på svenska sidan. Pajala ligger på andra sidan älven, granne till Kolari.

En dag ägnade vi åt att turista och åkte runt lite i grannkommunen Kittilä. Dagen började med ett besök i Reidar Särestöniemis konstgalleri, en plats värd att besöka! Tyvärr har enbart bilder på film därifrån och de är ännu oframkallade. Här har vi i alla fall en lokal caféföretagare i Levi.

Utanför bybutiken i Äkäslomplo finns vad de kallar för världens största ren och den är nog rätt så präktig. Har har frun i huset förevigat er bloggare.

Kanske kommer ett inägg med analoga bilder i ett senare skede. Trevlig fortsättning på påskhelgen!

Inlagt 2024-03-29 18:23 | Läst 295 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Det här ser underbart ut!
Härlig påsk helg
/N
Svar från sodeto 2024-03-29 21:21
Tack Nini, det var nog precis så som det också var!