Litet naturligt från vår närmaste omgivning i Linnekullatrakten.

Många bergfinkar var det...

Det kommer många fåglar till vår lilla fågelmatning. Himla kul, men ibland blir det nästan för bra. Som i dag till exempel, det kom en stor flock bergfinkar. Här följer några bilder från i förrgår, sist en video från dagens massbesök.

Titan håller sig med egen serveringslucka.

En nötväcka kommer i full fart för att delta i matmötet.

Konkurrensen gäller även inom arten.

Så till dagens invasion. Det kom inte lika många som när en flock på 5 miljoner bergfinkar (uppgift från nätet) drog runt i Skånes bokskogar vintern 2019-2020, men gott om dem var det! Jag filmade med telefonen, de hade hållit på en bra stund när jag började filma och de höll på en bra stund efteråt. Det fanns fåglar precis överallt, vi såg massor även i skogen runt om. Filmen är ganska enformig milt sagt och inte av bästa kvalitet, men man får en uppfattning om hur många de var. Bilden blir liten här, men om man klickar på "Youtube" nere till höger får man den i större format.

Inlagt 2023-01-23 18:34 | Läst 694 ggr. | Permalink
En (eller tre) 25 kg säck solrosfrön hade inte suttit fel där! Som virvlande löv en höstdag. Aldrig sett så många, kanske ett 50-tal i flock som mest. En fin fågel är det!
Svar från aasaboe 2023-01-23 22:20
Det finns inte många bokollon kvar till vildsvinen :-) För tre år sedan var det ännu fler här, helt otroliga mängder.
Oj, det ser nästan ut som löv som blåser! Det är sällan jag ser en bergfink men jag har läst om dessa jätteflockar som drar runt. Vi har haft några hundra gråsiskor för några år sedan. Det gick massor med frön.
Hälsningar Lena
Svar från aasaboe 2023-01-23 22:22
Ja, jag hade tänkt skriva att det som ser ut som kringblåsta löv och skräp är fåglar, men glömde :-) Ett hundratal gråsiskor måste också vara en imponerande syn!
Imponerande syn, jag var och tittade när de 5 miljoner drog runt för några år sedan, vilket liv det var och syn. Tror inte jag har några bilder på nära håll, snyggt
Svar från aasaboe 2023-01-24 16:18
Ja, man blir nästan litet tagen när svärmen är runt en, påminner litet om Hitchcocks "fåglarna" :-)

Den där femmiljonerflocken besökte oss också, det var än mer imponerande.
Häftigt att få sådär mkt fåglar på tomten! Kollade filmen och det ÄR många! Grattis! Hälsningar/ Björn
Svar från aasaboe 2023-01-24 16:19
Tack Björn! Japp, många är det, men det var ännu fler 2020. Återkommer nog till det.
Oj verkligen mäktigt, film är riktigt kul ibland. Personligen filmar jag alldeles för lite, bergfinken är en vacker fågel kul att du fick bilder på den.
Svar från aasaboe 2023-01-24 19:18
Tack Morgan! Film är roligt, jag är sur på mig själv för att jag inte provat det tidigare. Bergfinkarna är fina, vi har ständigt gäster här som väl är mer bofasta så ibland blir det litet bilder på dem.
Åhhh, visst är det mysigt att se så många fåglar! För några år sedan hade vi (här i Karlskronatrakten) en invasion av bergfinkar. Då var jag ute en dag med kameran men jag blev nästan vimmelkantig av att försöka få fokus på enstaka individer. Det var alldeles för många och för täta flockar. Är det månne så rovisar upplever det när de är på jakt? Inte konstigt att de har svårt att skilja ut EN som byte.

I år tycks dock bergfinkarna föredra Skåne framför Blekinge. I alla fall har jag inte sett några flockar på mina utflykter. Så du får njuta åt mig också.
Hälsningar Christina
Svar från aasaboe 2023-01-26 09:07
Ja det är svårt att urskilja enstaka fåglar, när den riktigt stora flocken var här 2020 såg jag sparvhök och vråk som bara satte sig att titta, de verkade ge upp :-) Hoppas att du hinner få upp litet bergfinkar till Blekinge innan de får vårkänslor och blir mer privata av sig.