Mina bilder och tankar för dagen

Unikt gatuporträtt på August Strindberg



En ny, tidigare okänd, bild på August Strindberg har dykt upp. Ett fotografi som närmast skulle kunna kallas ”gatufotografi” och som känns lite annorlunda än den tidens typiska fotografi. Bilden är unik i flera avseenden.

Vem som tog den är obekant, och ändå inte….

Vi vet att August Strindberg själv gillade fotografi och att han tog en hel del bilder själv, både av sig själv, sina närmaste och av omvärlden.

Men fotografikonsten var relativt ung på Augusts tid och de bilder som hittills är kända och bär August Strindbergs signatur, finns samlade bl a på  Strindbergmuseet i Stockholm. De tillhör historien och är viktiga pusselbitar i August Strindbergs konstnärsskap.

Men just den här gatubilden på August tillhör inte historien.

Den tillhör samtiden och framtiden.

Den är skapad för några dagar sedan av en AI-generator i England via detaljerade skrivna instruktioner kopplade till en bilddatabas med mängder av fotografier.

Tanken svindlar när jag tänker vad AI-tekniken kommer att göra med vårt visuella medvetande i en framtid. Och vad det kan kan komma att betyda i propagandasyfte väcker, milt uttryckt, funderingar. Så bli inte förvånad om det en dag dyker upp en bild på Putin och Zelensky spelandes schack i all vänskaplighet. Eller varför inte en gruppbild från Auschwitz med leende, välnärda och glada ”arbetare”.

Bildens äkthet är milt sagt relativ idag och möjligheten till manipulationer till synes oändliga

Vad sedan gäller fotografisk upphovsrätt och copyright finns bara en sak att tillägga;

Glöm det….

Inlagt 2022-12-10 18:06 | Läst 1538 ggr. | Permalink
Förfalskningar har alltid funnits - men det har varit svårt att åstadkomma riktigt bra förfalskningar. Nu ser det ut att bli lätt. Fy fan vilka framtidsperspektiv!!
Hade någon tecknat eller målat en liknande Strindbergsbild alldeles nyss, då hade väl ingen reagerat eller tyckt att konstens undergång var nära... Men fortfarande ses fotografier som dokumentärt trovärdiga, trots att det alltid funnits sätt att manipulera eller förfalska dem, och de sätten har förvisso använts också.

Så det enda som faktiskt kan göras åt saken, det är att vi vänjer oss av med att "automatiskt" tro på ett fotografi mer än på andra bilder, eller för den delen texter och berättelser. Källkritik, helt enkelt.
Tack vare att man var förvarnad här på FS med det där "fotot" från London kändes även denna bild som fejk.

Men den är väldigt övertygande. "Strindberg" exakt så självupptagen och förorättad som Strindberg emellanåt framstod. Siri känner sig utanför och blänger argt. Dottern (det ska väl föreställa dottern Karin?) står still medan de andra verkar röra sig. Nåt fel där. Programmet behöver några veckors träning så fixar väl det sig.

"Kameran ljuger inte" stämde väl inte ens då frasen myntades. Sen har man ju fått se allt skickligare manipulationer.

Men att bygga upp en så här pass trovärdig bild från scratch hade varit drömmen för dom som jobbade på Sanningsministeriet 1984.
Å det här är bara början! :) Små trevande försök som leder in oss i Den Sköna nya Världen! Dit vi i stort sett går frivilligt, för det blir så många kul och intressanta och tekniska grejer av den här nya tekniken! :) Jättehäftiga grejer! Vi kan ju se hur våra mobiltelefoner utvecklats de senaste åren och ana litet av det kommende! Häftigt och kul! ;)
/B
Att bilder omedelbart känns lite annorlunda är i dag nära red alert. Vad är det som skaver bör man och får man fråga sig både här och där. Sånt som skola och läroplaner borde sätta igång att förbereda. Och att fotografer och bildmänniskor fortsätter att påtala såna här bilder när de dyker upp. Och öva sig i att genomskåda.
/Gunnar S
Bara att konstatera att denna utveckling på AI-området är ett av de större sprången i vår historia.

Och vi får se upp med allt vi ser, läser och hör. Källkritik påbjudes för att vi inte skall luras alltför mycket..